Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Κυρίες και Κύριοι...σας παρουσιάζω τη Ρίτα Μουσούρη!!!

Σπουδαία!!!...ίσως να είναι και η μοναδική λέξη που κρύβει το μεγαλείο της Ρίτας Μουσούρη. Μια κορυφαία Θεατρίνα που ευτύχησε να κάνει και καλό κινηματογράφο περνώντας τη μορφή της αλλά και το ταλέντο της στις επόμενες γενιές.
Ο ρόλος της στη "Βίλα Των Οργίων" δεν είναι απλά ο πιο μεγάλος, ο καλύτερος κινηματογραφικός ρόλος της Μουσούρη, είναι ταυτόχρονα ένας από τους καλύτερους στην ιστορία της κωμωδίας του Ελληνικού σινεμά.
Η Ρίτα Μουσούρη γεννήθηκε το 1906 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1928. Λόγω του ότι ήξερε πολλές ξένες γλώσσες ασχολήθηκε και με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων, διαγράφοντας μια μοναδική καριέρα στο θέατρο.
Το 1955 θα μπει στη ζωή της και ο κινηματογράφος με την ταινία του Ορέστη Λάσκου "Γκόλφω". Θα ακολουθήσουν διάφορες ταινίες με ρόλους ξεχωριστούς, τους οποίους έπαιξε με ιδιαίτερη δυναμική και πήρε έτσι η κινηματογραφική της καριέρα μια άλλη διάσταση. Κι ας ήταν ρόλοι μικροί. Ποιος μπορεί να την ξεχάσει ως κυρία Δόμνα, ιδιοκτήτρια της "Βίλας των Οργίων" η οποία μέσα στο πολύτιμο καρνέ της έχει όλα τα ονόματα από εξέχοντα μέλη της κοινωνίας που έβρισκαν "καταφύγιο" στη βίλα της για σεξουαλικά όργια; Ο ρόλος της αλλά και η ατάκα της "Μιλάτε με στο πληθυντικό, θα με υποχρεώσετε" αφήνουν εποχή με τη Ρίτα ως ξεπεσμένη αριστοκράτισσα, να κλέβει την παράσταση ακόμη και από τους πρωταγωνιστές της ταινίας. Από την υπόλοιπη φιλμογραφία της αξίζει να αναφέρουμε τις ταινίες: "Αντίο Ζωή", "Νύχτες στο Μιραμάρε", "Εγωισμός", "Η Αδελφή μου θέλει Ξύλο", "Να ζει κανείς ή να μη ζει", "Κολωνάκι Διαγωγή Μηδέν" και "Αγάπη μου Ουά - Ουά".
Με την έλευση της τηλεόρασης στην Ελλάδα εμφανίστηκε και στη μικρή οθόνη κυρίως στο "Θέατρο της Δευτέρας" αλλά και στα σίριαλ "Αστροφεγγιά" και "Μυστικοί Αρραβώνες".
Η Ρίτα Μουσούρη έσβησε στις 26 Σεπτεμβρίου 1985, ταλαιπωρημένη από σοβαρά προβλήματα υγείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ