Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Μια Τρελή, Τρελή...Οικογένεια (1965) - ανέκδοτο OST

Η πρώτη έγχρωμη ταινία της Τζένης Καρέζη ήταν η μουσική κωμωδία "Μια Τρελή, τρελή...οικογένεια", βασισμένη σε ένα θεατρικό έργο των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη. Η ταινία γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1965, όταν ήδη άλλες Ελληνίδες πρωταγωνίστριες είχαν κυκλοφορήσει τις έγχρωμες ταινίες τους. Υπάρχει μάλιστα και ένα "αστείο" περιστατικό σχετικά με αυτό. Η Τζένη βλέποντας τις άλλες θεατρίνες να γυρίζουν έγχρωμα φιλμ παραπονέθηκε στο Φίνο και εκείνος για να την καθησυχάσει της είπε ότι η τεχνολογία των ελληνικών στούντιο δεν θα μπορούσε να αποδώσει σωστά το χρώμα των ματιών της!
Παρότι η ταινία "Μια Τρελή, τρελή...οικογένεια" διαφημίζεται με ασπρόμαυρο φωτογραφικό υλικό στα έντυπα της εποχής, στις 25 Οκτωβρίου 1965 κάνει την πρεμιέρα της στις αθηναϊκές αίθουσες...έγχρωμη. Τα μάτια της Τζένης είναι πραγματικά θαυμάσια, μια γκριζοπράσινη ίριδα φωτεινότερη και μεγαλύτερη από το αναμενόμενο. Στο φιλμ υπάρχουν σκηνές που ίσως θα έπρεπε να διδάσκονται σε σχολές κινηματογράφου. Το σβηστό τσιγάρο στα χείλη της πρωταγωνίστριας, η κάθοδος της στην εσωτερική σκάλα  του πατρικού της σπιτιού αλλά και όταν  χορεύει με επαγγελματίες χορευτές χασάπικο, είναι "να την πιεις στο ποτήρι".
Τζένη Καρέζη
Τζένη Καρέζη και Γιάννης Φλερύ στο μουσικό φινάλε του φιλμ

Δίπλα στην Καρέζη εμφανίζονται ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Δημήτρης Καλλιβωκάς, η Κατερίνα Γώγου, ο Αλέκος Τζανετάκος, η Νίτσα Μαρούδα, η Μαρία Μαρτίκα, η Λίλη Παπαγιάννη και η Μαίρη Αρώνη στο ρόλο της "Πάστα Φώρα". Ένας ρόλος που αρχικά είχε προταθεί στη Ρένα Βλαχοπούλου και εκείνη τον αρνήθηκε για λόγους γυναικείας φιλαρέσκειας. Η εμπορική επιτυχία του φιλμ ήταν τεράστια (521.134 εισιτήρια Α΄προβολής) αλλά υπάρχει και ένα παρασκηνιακό γεγονός που παραλίγο να τινάξει τα γυρίσματα στον αέρα. Το περιβόητο χαστούκι που έδωσε ο Παπαγιαννόπουλος στην Αρώνη (σύμφωνα με το σενάριο) ήταν πέρα για πέρα αληθινό, δυνατό και επώδυνο. Η ηθοποιός αποχώρησε από το γύρισμα και χρειάστηκε η παρέμβαση του Φίνου αλλά και του σκηνοθέτη Ντίνου Δημόπουλου, για να γυρίσει πίσω.
Διονύσης Παπαγιαννόπουλος & Μαίρη Αρώνη
Οι κριτικοί της εποχής κάνουν λόγο για ένα διασκεδαστικό, πολιτισμένο φιλμ, στο οποίο ξεχωρίζει και η μουσική του Μίμη Πλέσσα. Υπέροχες μουσικές γέφυρες, ο Γιάννης Βογιατζής τραγουδά στα ιταλικά την "Πρώτη μας Νύχτα", ο Γιώργος Ζαμπέτας συνοδεύει την Τζένη στο χασάπικο, ενώ το φινάλε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα μικρό μιούζικαλ. Ο συνθέτης εμπλουτίζει την ταινία με μοντέρνους ρυθμούς της εποχής: Πόλκα, Γιάνκα, Μπόσα Νόβα, Τσάρλεστον και Τουίστ. Ένα σάουντρακ μοναδικό που και αυτό δεν παρουσιάστηκε ποτέ στη δισκογραφία ως αυτόνομο έργο του συνθέτη.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ