Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Σταύρος Ξαρχάκος: Λυσιστράτη - 1972 (OST)

Η "Λυσιστράτη" είναι η τελευταία εμφάνιση της Τζένης Καρέζη στη μεγάλη οθόνη.  Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική απόπειρα να μεταφερθεί στον κινηματογράφο η καλύτερη και η πιο δημοφιλής κωμωδία του Αριστοφάνη. Ο Γιώργος Ζερβουλάκος που σκηνοθέτησε αυτό το πρωτότυπο μιούζικαλ, απέφυγε κάθε είδους στιλιζάρισμα. Χρησιμοποίησε κοστούμια και σκηνικά της εποχής, αλλά το αποτέλεσμα κάπου χάνει το σεμνό χαρακτήρα του. Κάτι που εν μέρει εξηγείται από την πουριτανική λογοκρισία της χουντικής κυβέρνησης, που είχε τότε την εξουσία και ήλεγχε όλα τα κινηματογραφικά και θεατρικά έργα.
Η "Λυσιστράτη" διασκευάστηκε για τον κινηματογράφο από τον ποιητή και πεζογράφο Γιάννη Νεγρεπόντη. Το εγχείρημα είχε όλα τα στοιχεία της δημιουργίας μιας κινηματογραφικής επιτυχίας, με απήχηση ακόμη και στο εξωτερικό. Έκρυβε όμως πολλούς κινδύνους, αν ο σεναριογράφος δεν κατείχε άψογα το πνευματικό περιεχόμενο του έργου της παράδοσης και της Ελληνικής γλώσσας. Η "Λυσιστράτη" απέσπασε το βραβείο αρτιότερης παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η παραγωγή ήταν της ίδιας της Τζένης και του Κώστα Καζάκου. Η ταινία ως μιούζικαλ είναι γεμάτη με τραγούδια που, στις περισσότερες σκηνές, αντικαθιστούν τον διάλογο, αλλά και τη δράση. Ο Σταύρος Ξαρχάκος έγραψε πολύ ιδιαίτερη μουσική που έδεσε μοναδικά με τα αριστοφανικά χορικά. Το σάουντρακ της "Λυσιστράτης" κυκλοφόρησε δεκαετίες αργότερα, συγκεκριμένα το 2006 και σας το παραθέτω με διαφορετικό εξώφυλλο...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Η "Λυσιστράτη" έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου 1972 και έκοψε 191.459 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ