Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Γιάννης Μαρκόπουλος: Όχι,...Κύριε Τζόνσον (1965) ακυκλοφόρητη έκδοση OST

Το 1965 η Βούλα Ζουμπουλάκη αποδέχεται την πρόταση του Ελληνοαμερικανού παραγωγού Τζαίημς Πάρις, να πρωταγωνιστήσει στην κωμωδία "Όχι,...Κύριε Τζόνσον", ερμηνεύοντας το ρόλο μιας λαϊκής τραγουδίστριας. Μετά το εξαιρετικό πολεμικό δράμα "Διωγμός", είχε την ανάγκη να κάνει κάτι πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό, όπως θα δηλώσει αρκετά χρόνια αργότερα, η ίδια.
Όταν ενημερώθηκε ότι στα τραγούδια θα τη ντουμπλάρει η Δούκισσα, η ηθοποιός απευθυνόμενη στον παραγωγό αλλά και το σκηνοθέτη τους είπε: "Ε, τότε να φέρεται τη Δούκισσα να παίξει". Έτσι τα τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου τα ερμήνευσε η Βούλα Ζουμπουλάκη, αφού η ίδια είχε τελειώσει τις σπουδές της στο Εθνικό Ωδείο, και μάλιστα με άριστα. Στην ταινία αυτή ανήκουν τα τραγούδια "Τα Παλικάρια", "Τι να πω και τι να κάνω" και "Στα μάτια σου γεννήθηκα". Όλα με στίχους του Άκου Δασκαλόπουλου. Το σάουντρακ της ταινίας κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1988 με όλες τις μουσικές γέφυρες αλλά και τα τρια τραγούδια του φιλμ στη μεταγενέστερη εκτέλεση από τη Δούκισσα. Οι ηχογραφήσεις της ηθοποιού δε πέρασαν ποτέ στη δισκογραφία. Η έκδοση που σας παρουσιάζω είναι ακυκλοφόρητη και περιέχει τις αυθεντικές εκτελέσεις με τη Βούλα Ζουμπουλάκη.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το σενάριο της ταινίας ανάλαφρο (γραμμένο από το Μιχάλη Γρηγορίου), έχει πολύ έξυπνους διαλόγους και φυσικά ξαναπιάνει το θέμα του "Ποτέ την Κυριακή", αλλά με πιο φανταχτερό και μπριλάντικο τρόπο. Ο σκηνοθέτης Γρηγόρης Γρηγορίου αξιοποίησε θαυμάσια το στόρι που περιγράφει τις περιπέτειες ενός Αμερικανού που έρχεται να πουλήσει στην Ελλάδα ντοματόζουμο και καταλήγει να κάνει εξαγωγή ελληνικών κρασιών στη χώρα του.
Δίπλα στη Βούλα Ζουμπουλάκη εμφανίζονται ο Πάρις Αλεξάντερ (υποδυόμενος τον καλό Αμερικάνο, όπως το φαντάζονται οι Ευρωπαίοι), ο Τίτος Βανδής, ο Νίκος Ρίζος, η Δέσπω Διαμαντίδου, ο Μηνάς Χρηστίδης, ο Ανέστης Βλάχος, η Μέλπω Ζαρόκωστα, ο Κώστας Φυσσούν ενώ γκεστ εμφανίσεις κάνουν και οι Ελένη Ανουσάκη, Κώστας Βουτσάς και Κώστας Χατζηχρήστος.
Το "Όχι,...Κύριε Τζόνσον" παρότι στοχεύει στη διεθνή αγορά, τελικά αφήνει αδιάφορο και το ελληνικό κοινό, καθώς στις αίθουσες Α΄προβολής συγκεντρώνει μόλις 91.704 εισιτήρια. Ωστόσο στο ΦΕΚΘ  αποσπά το βραβείο σεναρίου και το 1966 κερδίζει το Κρατικό βραβείο σκηνοθεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ