Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Μάνος Χατζιδάκις: Το Ποτάμι (1960) ανέκδοτο OST

"Το Ποτάμι" απαρτίζεται από τέσσερις ιστορίες, που δένονται αδιάσπαστα από το κοινό θέμα, τη φυγή και το κοινό χώρο δράσης, τις αμμουδερές ή βαλτωμένες όχθες ενός μεθοριακού ποταμού. Το σενάριο γράφτηκε από τον Αντώνη Σαμαράκη, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, το Νότη Περγιάλη και τον ίδιο το σκηνοθέτη της ταινίας το Νίκο Κούνδουρο. Η ταινία γυρίστηκε στη  Μακεδονία, συγκεκριμένα στις όχθες του Στρυμώνα και στοίχισε 70.000 δολάρια. Την παραγωγή ανέλαβε η Φίνος Φιλμ μαζί με την Αμερικάνικη εταιρεία Gustin Wilson Productions. Ο Κούνδουρος επιχειρεί για πρώτη φορά στον Ελληνικό κινηματογράφο την παράλληλη δράση διαφορετικών ιστοριών, γεγονός που ξένισε τους θεατές, οι οποίοι δεν ήταν συνηθισμένοι στη γραμμική αφήγηση. Αλλά και η αμερικανική εταιρεία παραγωγής διαφώνησε για λόγους εμπορικούς στο νεοτερισμό του Κούνδουρου, με αποτέλεσμα να προχωρήσει σε νέο μοντάζ της ταινίας, που είχε αναλάβει ο Γιώργος Πετροπουλάκης, με ολοκληρωμένες τις ιστορίες τη μια μετά την άλλη. Η ταινία προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (όπου και απέσπασε τα βραβεία σκηνοθεσίας και μουσικής) και με τις δυο εκδοχές, ενώ στις κινηματογραφικές αίθουσες βγήκε πέντε χρόνια αργότερα (1 Μαρτίου 1965), και μόνο με το μοντάζ που πρότεινε η Wilson. Διευθυντής φωτογραφίας ήταν ο Ιταλός Giovanni Varriano ενώ τη μουσική γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις. Ο κορυφαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης γράφει μια σειρά από ορχηστρικά θέματα στηριγμένα επάνω σε δύο μουσικά όργανα, την κιθάρα και τη φλογέρα. Επίσης ακούμε και το τραγούδι "Διψούν Οι Κάμποι" με τη φωνή του Ορφέα Κρεούζη, ο οποίος και ντουμπλάρει τον Ανέστη Βλάχο.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Από το καστ της ταινίας ξεχωρίζουν ο Τίτος Βανδής, ο Ανέστης Βλάχος, η Πατρίτσια Μπίνη, η Ντέπυ Μαρτίνη, ο Γιώργος Εμιρζάς, ο Τάκης Εμμανουήλ και η Ντίνα Τριάντη. Η τελευταία ιστορία του φιλμ, γραμμένη από τον Κούνδουρο (με θέμα ένα παιδικό έρωτα) θα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για την επόμενη ταινία του σκηνοθέτη, τις "Μικρές Αφροδίτες".
Τίτος Βανδής

Ο Τίτος Βανδής και ο πρωτοεμφανιζόμενος Τάκης Εμμανουήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ