Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Μπέτυ Λιβανού: Το τελευταίο "χρυσό" κορίτσι της Φίνος Φιλμ

Ταλαντούχα και γοητευτική η Μπέτυ Λιβανού είναι από τις λίγες Ελληνίδες ηθοποιούς που πέρασε και από τον εμπορικό κινηματογράφο (σε ταινίες της Φίνος Φιλμ) αλλά έγινε αποδεκτή και από τους δημιουργούς του νέου Ελληνικού κινηματογράφου, παίζοντας σε ταινίες όπως το "Γελαστό Απόγευμα" του Ανδρέα Θωμόπουλου και το "Ξαφνικό Έρωτα" του Γιώργου Τσεμπερόπουλου.
Η Μπέτυ Λιβανού γεννήθηκε στην Αθήνα, ως Δέσποινα Τράτα, αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα. Μπήκε στο χώρο του θεάματος κάνοντας ένα μικρό πέρασμα από την ταινία του Ανδρέα Κατσιμητσούλια "Οι Άγγελοι της Αμαρτίας". Εκεί στους τίτλους αναγράφονταν με το πραγματικό της όνομα. Το 1970 δέχεται πρόταση από το Γιάννη Δαλιανίδη (παντοδύναμο σκηνοθέτη τότε στη Φίνος Φιλμ) να πρωταγωνιστήσει στη νέα τολμηρή ταινία του "Οι Αμαρτωλοί". Τότε ο Δαλιανίδης της αλλάζει και το επώνυμο και από Τράτα (το οποίο ήταν κακόηχο και αντικαλλιτεχνικό) γίνεται Λιβανού. Ο σκηνοθέτης την έβλεπε στην τηλεόραση και γοητευμένος από τη Μπέτυ μίλησε αρχικά με το Νίκο Μαστοράκη ο οποίος τη χρησιμοποιούσε τότε στις παραγωγές του.
Πορτραίτο της Μπέτυς Λιβανού από την ταινία της "Οι Αμαρτωλοί"(1971)

 Οι "Αμαρτωλοί" με πρωταγωνιστές τους πρωτοεμφανιζόμενους Μπέτυ Λιβανού και  Χρήστο Νομικό αρέσουν στο κοινό και ο Φιλοποίμην Φίνος της ετοιμάζει συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια και παράλληλα της δίνει τον πρώτο γυναικείο ρόλο στην αστυνομική περιπέτεια του Σταύρου Τσιώλη "Κατάχρηση Εξουσίας", μετά την αποχώρηση της Ζωής Λάσκαρη, έπειτα από μια παρεξήγηση που είχε με το Νίκο Κούρκουλο. Θα ακολουθήσει η κωμωδία "Ζητείται Επειγόντως Γαμπρός" του Αλέκου Σακελλάριου (φήμες αναφέρουν ότι εδώ αντικατέστησε τη Νόρα Βαλσάμη, η οποία ήταν και αρχική επιλογή του σκηνοθέτη) και μέχρι το 1973 θα τη δούμε στην ταινία εποχής "Επαναστάτης Ποπολάρος", στο κοινωνικό δράμα "Η Αμαρτία της Ομορφιάς" και στην κωμωδία "20 Γυναίκες κι εγώ".
Με το Νίκο Γαλανό και την Τασσώ Καββαδία στην "Αμαρτία της Ομορφιάς"(1972).
Με το θάνατο του Φίνου η Μπέτυ Λιβανού μεταπήδησε με άνεση στο Νέο Ελληνικό κινηματογράφο, σε ταινίες που δύσκολα γίνονταν αποδεκτές από το μεγάλο κοινό. Η αρχή έγινε με το "Ταξίδι του Μέλιτος"(1979) του Γιώργου Πανουσούπουλου, ταινία με την οποία η ηθοποιός προσπαθεί να ανατρέψει τη συμβατική μορφή των παλιών ταινιών της. Μέσα στην ίδια χρονιά θα εμφανιστεί στον "Ασυμβίβαστο" και στο "Γελαστό Απόγευμα" ταινίες του Ανδρέα Θωμόπουλου. Από την υπόλοιπη φιλμογραφία της αξίζει να αναφέρουμε τα: "Οι Απέναντι"(1981), "Ξαφνικός Έρωτας"(1984, η αγαπημένη ταινία της Μπέτυς), "Μ΄αγαπάς"(1989) και "Τεστοστερόνη"(2004).
"Ταξίδι του Μέλιτος"(1979)

"Ένα Γελαστό Απόγευμα"(1979)
Για τριάντα περίπου χρόνια από την εμφάνιση της στο σινεμά δεν έκανε επιμόνως θέατρο. Από τη μια η συνεχής ενασχόληση της με την έβδομη τέχνη και από την άλλη η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπιζε πάντα το θέατρο, έμεινε μακριά αρκετές φορές από το σανίδι. Η Μπέτυ Λιβανού δεν πήγε σε σχολή υποκριτικής, τα έκανε όλα εμπειρικά και στην πράξη, ποτέ στη θεωρία. Ωστόσο πάντα διάβαζε πολύ και ήταν απαιτητική με τον εαυτό της σε ότι αφορούσε την εξέλιξη της ως ηθοποιός.
Μεγάλο κεφάλαιο στην καριέρα της κατέχει και η ενασχόληση της με τη διαφήμιση. Πριν περάσει την πόρτα της Φίνος Φιλμ είχε κάνει ήδη καριέρα μοντέλου περνώντας από πασαρέλα, φωτογραφήσεις και διάφορες καμπάνιες.
Μια από τις πολλές έντυπες διαφημίσεις που έκανε η Μπέτυ Λιβανού
Η προσωπική της ζωή κρατήθηκε πάντα μακρυά από τη δημοσιότητας. Η γνωριμία της και γάμος της με το σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο δεν απασχόλησε ποτέ τα μέσα της ενημέρωσης. Μαζί του απέκτησε δύο κόρες.
Η Μπέτυ Λιβανού σήμερα ζει στο κτήμα της στη Παιανία και παράλληλα με την ενασχόληση της με τη φύση κάνει κάποιες επιλεκτικές εμφανίσεις στο θέατρο και την τηλεόραση. Άλλωστε η ζωή της φέρθηκε τόσο γενναιόδωρα, αφού από μικρή κατέκτησε τον κινηματογραφικό φακό, που τόσο πολύ αγάπησε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ