Και όμως!!! Ήταν κάποτε και αυτοί παιδιά!!!!
Τους γνωρίσαμε σε μεγάλη ηλικία αλλά από τα παιδικά τους χρόνια κατέκτησαν το φωτογραφικό φακό. Για κάποιους κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη τους με αποτέλεσμα κάποιες φωτογραφίες να είναι σήμερα πραγματικά ντοκουμέντα. Και επειδή εμείς εδώ στο "Λες και ήταν Χθες" έχουμε μερικά σεντούκια με σπάνιο υλικό είπαμε να μοιραστούμε μαζί σας τα παιδικά χρόνια επωνύμων. Ιδού μερικοί από τους αγαπημένους μας εγχώριους σταρ σε παιδική ηλικία:
1. ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ
Η Αλίκη γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου, στο Μαρούσι Αττικής. Tρείς μέρες μετά αρρώστησε με πνευμονία, και αμέσως οι γονείς της φώναξαν ιερέα να την βαφτίσει. Το όνομα που της έδωσαν: Αλίκη – Σταματίνα. Η πρώτη φωτογραφία της ήταν η χαρακτηριστική πόζα της με την κουδουνίστρα. Η ίδια είχε πει για τα παιδικά της χρόνια: «Ποτέ δεν υπήρξα το ξένοιαστο κορίτσι. Ήμουν το κορίτσι που στα 6 του χρόνια τού έβαλαν μαύρες κορδέλες, γιατί τού σκότωσαν τον πατέρα. Ύστερα πέρασα μια ζωή μελαγχολική και στερημένη συναισθηματικά. Και οικονομικά ακόμα. Η μοναδική μου χαρά εκείνα τα χρόνια ήταν τα παιχνίδια μου με τα αδέλφια μου, Τάκη και Αντώνη, τα καλοκαίρια που παίζαμε θέατρο με τα σεντόνια του σπιτιού με έργα δικά μου ή από τις ιστορίες του Ταρζάν. Εγώ έκανα την Τσίτα».
2. ΜΑΡΘΑ ΒΟΥΡΤΣΗ
Η Μάρθα Βούρτση είναι γνωστή στο κοινό από τις δραματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου στις οποίες πρωταγωνίστησε. Θεωρείται «σύμβολο» του ελληνικού σινεμά, καθώς ταυτίστηκε με τους μελό ρόλους, που συνήθως ερμήνευε. Η μητέρα της ήταν ζωγράφος και ο πατέρας της Μιχάλης Βούρτσης μαέστρος, από τους ιδρυτές της Λυρικής σκηνής το 1942. Η οικογένειά της εγκαταστάθηκε από την Οδησσό στην Αθήνα. Η ίδια έλαβε αυστηρή ρώσικη ανατροφή. Σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν και έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο, ως σπουδάστρια ακόμα, στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη. Γύρισε συνολικά 48 ταινίες, 3 εκ των οποίων στη Φίνος Φιλμ, ενώ το 1962 τιμήθηκε από την Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών με το βραβείο Β’ Γυναικείου ρόλου για την συμμετοχή της στην ταινία «Προδομένη Αγάπη».
3. ΝΤΙΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Ντίνος Ηλιόπουλος, συνδύαζε τη θεατρική παιδεία, την πνευματική καλλιέργεια και την αριστοκρατική φυσιογνωμία, με ένα αστείρευτο και πολυδιάστατο ταλέντο. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά το κραχ του 1929 ανάγκασε την οικογένεια του να μετακομίσει στην Μασσαλία, όπου και τελείωσε το σχολείο. Το 1935, και αφού είχε επιστρέψει με την οικογένειά του στην Ελλάδα, γράφτηκε στο Berkshire High Commercial School, που υπήρχε τότε στην Αθήνα, για να σπουδάσει εμπορικές επιστήμες. Αργότερα, έδωσε εξετάσεις στο Εθνικό θέατρο, αλλά η επιτροπή τον απέρριψε, διότι θεωρήθηκε ότι δεν είχε τον απαραίτητο για την εποχή στόμφο και το ανάλογο παράστημα. Οι παιδικές του φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας όταν ο Μάκης Δελαπόρτας έγραψε την βιογραφία του.
4. ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Διακοφτό. Παρά το γεγονός ότι αγάπησε την ηθοποιία από παιδί και ήξερε τι δρόμο θα ακολουθούσε στη ζωή, οι σφοδρές αντιδράσεις της οικογένειάς του στην προοπτική ο γιόκας τους να γίνει θεατρίνος θα καθυστερήσουν πολύ την έναρξη της καριέρας του. Στο Γυμνάσιο ανέβηκε για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι και από τα «μπράβο» που μάζεψε κατάλαβε λέει ότι έχει ταλέντο στην ηθοποιία. Από το 1929, όταν τελείωσε το σχολείο στο Αίγιο και επέστρεψε στο Διακοφτό, προσπαθούσε να πείσει την πολυμελή φαμίλια να του δώσουν το πράσινο φως να πάει στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός. Το πεισματικό «όχι» τους τον αναγκάζει να μεταχειριστεί ένα τέχνασμα: λέει ψέματα ότι θα σπουδάσει στο ιεροδιδασκαλείο της Αθήνας!
5. ΝΟΡΑ ΒΑΛΣΑΜΗ
Υπήρχε κάποτε μια εποχή που η Νόρα Βαλσάμη ήταν ένα από τα πιο γοητευτικά πρόσωπα του Ελληνικού Κινηματογράφου. Ξανθιά με έντονα γαλανά μάτια, μία μοναδική ευγενική παρουσία στα καρέ των ταινιών του Φίνου. Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου στις 24 Ιανουαρίου του 1948. Το 1966, μόλις δεκαέξι ετών, είχε πάει στις Τρεις Γέφυρες, στα στούντιο της Φίνος Φιλμ, για να κάνει οντισιόν για το «Τζένη, Τζένη». «Δεν ήταν παρά δύο γκρο πλαν», είχε πει η ηθοποιός «στα οποία φαινόταν μόνο το πρόσωπό μου, ενώ υποτίθεται ότι τραγουδούσα. Η φωνή όμως δεν ήταν δική μου, γιατί ντουμπλάριζα την Καίτη Χωματά».
6. ΡΕΝΑ ΠΑΓΚΡΑΤΗ
Η Ρένα Παγκράτη είχε γίνει διάσημη απ’ την τηλεόραση και τη σειρά του Γιάννη Δαλιανίδη «Λούνα Παρκ». Γεννήθηκε το 1949 στη Δάφνη, έχοντας καταγωγή από την Κέρκυρα. Οι πρώτες της εμφανίσεις σε ταινίες ξεκίνησαν από μικρή ηλικία, όταν ως «παιδί-θαύμα» έπαιξε στις ταινίες του Γιώργου Αρίωνα «Η γέφυρα της ευτυχίας» και «Όταν η ευτυχία προστάζει». Συμμετείχε ακόμα στη ραδιοφωνική εκπομπή «Τα παραμύθια της θείας Λένας», με την Αντιγόνη Μεταξά.
7. ΔΑΚΗΣ
Το σύμβολο της «νεότητας» της γενιάς του, ο πλέον αγαπητός τραγουδιστής της ποπ μουσικής, ο Δάκης, γεννήθηκε στις 26 Αυγούστου 1943 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το πραγματικό του όνομα είναι Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Το 1963 ήρθε στην Ελλάδα και σχεδόν ένα χρόνο μετά ξεκινά να τραγουδά σε χώρους διασκέδασης και θεαμάτων και παράλληλα ηχογραφεί το 1964 τον πρώτο του δίσκο στα Αγγλικά. Έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ Τραγουδιού αποσπώντας πολλές διακρίσεις και βραβεία.
8. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ
Ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς στο θέατρο και ο απόλυτος σταρ στον κινηματογράφο. Γεννήθηκε το 1934 στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Ο Δημήτρης ήταν το τρίτο παιδί του Γιάννη Παπαμιχαήλ και το πρώτο με την δεύτερη του σύζυγο, Ελένη. Είχε έναν αδερφό, τον Στέλιο, και μια αδερφή, την Μαρία, από τον πρώτο γάμο του πατέρα του, καθώς και έναν αδερφό, τον Νίκο που γεννήθηκε μετά από αυτόν. Τα παιδικά του χρόνια ήταν φτωχικά. Οι γονείς του διηύθυναν ένα καφενείο στο οποίο συχνά βοηθούσε και ο ίδιος. Τα πρώτα του χρόνια στιγματίστηκαν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Έζησε για περίπου δυο χρόνια στον τόπο καταγωγής των γονιών του το Κρανίδι, ύστερα από προτροπή τους, και αμέσως μετά το τέλος του πολέμου ξαναγύρισε στον Πειραιά.
9. ΖΩΗ ΛΑΣΚΑΡΗ
Μοναδικό φαινόμενο του Ελληνικού Κινηματογράφου, η Ζωή Λάσκαρη, με πραγματικό όνομα Ζωή Κουρούκλη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Δεν είχε εύκολα παιδικά χρόνια, καθώς έχασε τον πατέρα της όσο ήταν ακόμα βρέφος, ενώ και η αγαπημένη της μητέρα έφυγε από τη ζωή πολύ νέα. “Τον πατέρα μου τον δολοφόνησαν”, εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα η Ζωή και συμπλήρωσε: “Θα έλεγα πως δεν είχα φυσιολογικά χρόνια. Τα παιδικά χρόνια δεν είναι ποτέ εύκολα, έτσι κι αλλιώς. Για κανένα παιδί δεν είναι φυσιολογικό να δολοφονείται ο πατέρας του, να μην υπάρχει πατέρας πουθενά στην παιδική ηλικία”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου