Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2019

Γιάννης Μαρκόπουλος: Διωγμός (1964) OST

Στις 12 Οκτωβρίου 1964 κάνει πρεμιέρα η πολεμική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "Διωγμός". Το φιλμ αρέσει στο κοινό αφού συγκεντρώνει περισσότερους από 340.000 θεατές στις αίθουσες Α΄προβολής. Λίγο πριν την πρεμιέρα της η ταινία πέρασε και από το Φεστιβάλ Ελληνικού κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κερδίζοντας τα βραβεία καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Το στόρι γραμμένο από το λογοτέχνη και συγγραφέα Πάνο Κοντέλη έχει ως κεντρικό πρόσωπο μια γυναίκα που βιώνει την Καταστροφή της Σμύρνης αλλά και τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής. Την κεντρική ηρωίδα ερμηνεύει η σπουδαία ηθοποιός Βούλα Ζουμπουλάκη, που μαζί με το ρόλο της στο κοινωνικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη "Ίλιγγος", είναι οι καλύτερες ερμηνείες της στον κινηματογράφο. Την πλαισιώνουν ο Πέτρος Φυσσούν, ο Μάνος Κατράκης, ο Φαίδωνας Γεωργίτσης, ο Ανέστης Βλάχος, ο Βύρων Πάλλης, ο Βαγγέλης Καζάν και σε πρώτη εμφάνιση η Χρυσή Κοζίρη (κόρη της Ίλυας Λιβυκού). Ο Κώστας Σταματίου γράφει στα "Νέα" για την ταινία: "Ο Διωγμός" κομίζει κάτι στον ελληνικό κινηματογράφο: μιαν ενασχόληση με τα δεινά της φυλής στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο και μια Εθνική οπτική...η ταινία βγήκε μια αδρή περιπέτεια, έντονα δραματική, με δυνατές στιγμές και συγκινησιακά ξεσπάσματα που παρασύρουν και τον πιο δύσκολο θεατή".
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος και η Μαίρη Δαλάκου ερμηνεύει το τραγούδι "Που είσαι αυτή την Άνοιξη", ενώ οι μουσικές γέφυρες του συνθέτη μεγαλώνουν τη γοητεία της ταινίας προς το κοινό. Το σάουντρακ κυκλοφόρησε στην αγορά μόλις το 1989 από τη δισκογραφική εταιρεία BMG, σε βινύλιο 33 στροφών. Στην πρώτη πλευρά του δίσκου υπήρχε η μουσική από το "Διωγμό" και στη δεύτερη η μουσική και τα τραγούδια του συνθέτη από το ντοκιμαντέρ του ΕΟΤ "Κυκλάδες".
Σας παραθέτω την αυθεντική μουσική του συνθέτη από το "Διωγμό" ως μια από τις καλύτερες δουλειές του στον ελληνικό κινηματογράφο. Άλλωστε ένα μεγάλο μέρος του ταλέντου του ο Μαρκόπουλος το έχει επενδύσει στο εγχώριο σινεμά!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ