Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Κώστας Καπνίσης: Αγάπη και Αίμα (1968) OST

Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν "Πολύ αγάπη, πολύ Αίμα", τελικά όμως έπειτα από την απόφαση του Φίνου η ταινία βγήκε στις αίθουσες με το συντομευμένο τίτλο "Αγάπη και Αίμα". Πρωταγωνίστρια η Τζένη Καρέζη, η οποία και υποδύεται την κόρη ενός τσιφλικά που καταδύεται σε ποταμούς αιμάτων και σε αβύσσους τρομερών συναισθημάτων. Με αντρικές μπότες, σαλβάρι, μαύρο μαντήλι αναβάτηρες, χαλινάρια και μαστίγιο η ηθοποιός αλωνίζει στη μεγάλη οθόνη, φτιάχνοντας έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της. Το "Αγάπη και Αίμα" γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1967 και προβλήθηκε στις σκοτεινές αίθουσες για πρώτη φορά στις 4 Μαρτίου 1968. Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νίκος Φώσκολος παρουσιάζει μια ταινία, που αν και αρχικά θυμίζει γουέστερν παρακολουθώντας την κάποιος καλύτερα, ανακαλύπτει ότι ο δημιουργός της θίγει τη βεντέτα, τη μεγάλη μάστιγα της ελληνικής επαρχίας. Η Φίνος Φιλμ βάζει  την τεχνική της σφραγίδα σε αυτή την έγχρωμη υπέρ παραγωγή διαθέτοντας όλα της τα τεχνικά και οικονομικά μέσα.

Κορυφαία στιγμή της ταινίας η συγκεκριμένη σκηνή με την Τζένη και το Λάκη Κομνηνό.
Εκτός από την Τζένη Καρέζη από το καστ ξεχωρίζει ο Λάκης Κομνηνός στο ρόλο του επιστάτη. Η σαδομαζοχιστική σχέση του με την ηρωίδα του φιλμ κυριαρχεί σε όλη την ταινία με κορυφαία στιγμή τη συνάντηση τους στα πρώτα λεπτά του έργου. Μια σκηνή φορτωμένη από αδικαίωτους συμβολισμούς και προεκτάσεις. Δίπλα τους εμφανίζονται σε ρόλους μάλλον υποστηρικτικούς, ο Κώστας Καζάκος, ο Σπύρος Καλογήρου, η Φλωρέττα Ζάννα, η Δώρα Φύτιζα, ο Χρήστος Δακτυλίδης, ο Γιάννης Αργύρης, ο Δημήτρης Μπισλάνης, ο Νίκος Κικίλιας και η Εύα Ευαγγελίδου. Μια γκεστ εμφάνιση κάνει στην ταινία η Ελένη Ζαφειρίου, της οποίας όμως οι περισσότερες σκηνές κόπηκαν στις μετέπειτα προβολές.
Αφίσα για την προβολή της ταινίας στο εξωτερικό. Το "Αγάπη και Αίμα" προβλήθηκε σε πολλές χώρες με τον τίτλο "Love And Blood".
Ο Κάρλ Χάιντς Χούμελ είναι ο διευθυντής φωτογραφίας, στη δεύτερη συνεργασία του με την Καρέζη, αφού είχε ήδη προηγηθεί το "Εκείνος κι Εκείνη", και πάλι στη Φίνος Φιλμ.
Για την ιστορία ίσως θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι το "Αγάπη και Αίμα" είναι η προτελευταία συνεργασία της Τζένης με τη Φίνος και η δεύτερη ταινία του Νίκου Φώσκολου, ως σκηνοθέτης.
Τη μουσική επένδυση του φιλμ υπογράφει ο Κώστας Καπνίσης, ο πλέον ρομαντικός συνθέτης, ο οποίος με τις μουσικές του έδωσε ξεχωριστή βαρύτητα στις ταινίες συμβάλλοντας στη διατήρηση τους μέσα στο χρόνο. Το σάουντρακ εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1994 από την εταιρεία RCA σε βινύλιο και cd. Από τότε δεν επανεκδόθηκε ποτέ.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ