Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Μελωδικά Χριστούγεννα!!!


Τα Χριστούγεννα θεωρούνται από την πλειοψηφία του κόσμου ως η καλύτερη εορταστική περίοδος  της καθημερινότητας μας. Από όπου κι αν το πιάσεις, από τα χαρμόσυνα και θρησκευτικά μηνύματα, την μεγάλη διάρκεια του εορταστικού κλίματος, το γεγονός ότι αποτελεί σοβαρό λόγο διακοπών, τα εορταστικά φαγητά (κυρίως τα γλυκά), τα δώρα, τα χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα λαμπάκια τους και για κάποιους περισσότερο  τυχερούς τα χιονισμένα, χριστουγεννιάτικα δέντρα, αλλά κυρίως μία ολόκληρη βιομηχανία θεάματος και διασκέδασης του κοινού, που βασίζεται πάνω στο Χριστουγεννιάτικο κλίμα. Ταινίες, βιβλία και μουσική. Η μουσική όμως που αφορά τα Χριστούγεννα είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο, που έχει απασχολήσει μουσικούς και καλλιτέχνες. Λογικό, καθώς τα Χριστούγεννα είναι ίσως η μόνη εορταστική περίοδος, στην οποία είναι απαραίτητη η μουσική υπόκρουση αλλά και γιατί τότε όλοι θα αγοράσουμε κάποιο μουσικό cd.

Ο κατάλογος με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια είναι τεράστιος αν σκεφτούμε ότι εδώ και δεκαετίες ανανεώνεται με νέες κυκλοφορίες σε κάθε είδος μουσικής, από την κλασική έως την ποπ παρά την κρίση που υπάρχει στη μουσική βιομηχανία. Σκέφτηκα να σας παρουσιάσω τα καλύτερα μουσικά άλμπουμ όλων των εποχών με χριστουγεννιάτικες μελωδίες:
Η λίστα της διαδρομής μας ξεκινά από τη χρονιά του 1957. Στις 15 Οκτωβρίου κυκλοφορεί από τη δισκογραφική εταιρεία RCA Victor το πρώτο χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του Elvis Presley. Ήταν μια πολυτελής περιορισμένη έκδοση με 12 τραγούδια που έμεινε στην κορυφή των αμερικάνικων τοπ για τέσσερις εβδομάδες. Στις αρχές της δεκαετίας του 60 το «Elvis' Christmas Album» επανακυκλοφορεί, με διαφορετικό εξώφυλλο πουλώντας περισσότερα από τρία εκατομμύρια αντίτυπα στις ΗΠΑ. Στο πέρασμα των επόμενων δεκαετιών ο δίσκος επανακυκλοφορεί πολλές φορές μα αυξημένες πωλήσεις και σε κάθε έκδοση με διαφορετικό εξώφυλλο.

Την  χρονιά του 1957 ο Frank Sinatra ηχογραφεί το εορταστικό άλμπουμ «A Jolly Christmas from Frank Sinatra», στα στούντιο της εταιρείας Capitol Records. Ο δίσκος θα επανεκδοθεί πολλές φορές, πάντα με διαφορετικό τίτλο. Οι πιο πρόσφατες εκδόσεις έγιναν το 2007  σε cd ως "50th Anniversary" ενώ το 2010 θα υπάρξει η αρτιότερη επανακυκλοφορία του σε περιορισμένα βινύλια.
Το 1964, συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο της χρονιάς εκείνης, η διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια Doris Day ηχογραφεί το πρώτο και μοναδικό χριστουγεννιάτικο LP της με 12 κλασικά τραγούδια. Ανάμεσα τους τα: «Silver Bells», «I'll Be Homefor Christmas», «White Christmas» και άλλα. Τρία χρόνια αργότερα και η Barbra Streisand θα δεχτεί πρόταση από την εταιρεία δίσκων Columbia να ηχογραφήσει το δικό της εορταστικό άλμπουμ με 11 τραγούδια.

Το 1984 το βρετανικό ντουέτο των Wham κυκλοφορεί σε 12΄΄ maxi single το θρυλικό πλέον «Last Christmas». Το βίντεο κλιπ  γυρίζετε σε χιονοδρομικό θέρετρο της Ελβετίας, και συμμετέχουν σε αυτό, ως ηθοποιοί το γυναικείο ντουέτο Pepsi και Shirlie και ο μπασίστας του γκρουπ Spandau Ballet, Martin Kemp. Η επιτυχία του τραγουδιού είναι τεράστια σε όλο τον κόσμο ενώ γνωρίζει δεκάδες επανεκτελέσεις από διάφορους καλλιτέχνες. Το «Last Christmas» ξανατραγούδησαν μεταξύ άλλων οι:Whigfield, Joe Mc Elderry, Dalida, Thomas Anders (ModernTalking), RominaPower, Kim Wilde και πολλοί άλλοι. Το 1989 με ελληνικούς στίχους κυκλοφορεί σε δίσκο 45 στροφών τραγουδισμένο από την Αλέξια. Στο πίσω μέρος του δίσκου υπήρχε και η διασκευή του «White Christmas».

Το 1986 στο άλμπουμ των Modern Talking με τίτλο «In the Middle of Nowhere» υπάρχει το εορταστικό τραγούδι «Give Me Peace on Earth»,το οποίο θα κυκλοφορήσει και σε maxi single. Από πολλούς θα χαρακτηριστεί ως ύμνος για την ειρήνη και από τότε και μέχρι σήμερα θα επανεκδίδεται σε όλες τις επετειακές συλλογές του ντουέτου.

Η δεκαετία του 90 θα σφραγιστεί από το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ «Merry Christmas»(1994) με την Mariah Carey. Ήταν το τέταρτο cd της ερμηνεύτριας με 10 τραγούδια, τα περισσότερα από τα οποία ήταν διασκευές κλασικών τραγουδιών του 12ημερου των εορτών. Πρόσφατα ο δίσκος επανεκδόθηκε σε βινύλιο με δύο ακόμη καινούρια τραγούδια. Έχει πουλήσει πάνω από 15 εκατομμύρια αντίτυπα κι είναι επίσημα ο πιο επιτυχημένος Χριστουγεννιάτικος δίσκος όλων των εποχών. Το «All I Want For Christmas Is You» είναι ίσως και το πιο αγαπημένο τραγούδι των ημερών εδώ και 2 δεκαετίες!

Στην διεθνή μουσική σκηνή όλα αυτά τα χρόνια έχουν υπάρξει πολλές σημαντικές κυκλοφορίες χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και μουσικών άλμπουμ. Το 1958 η 14 χρονών Branda Lee ηχογράφησε το «Rockin’ Around The Christmas Tree». Ένα χρόνο πριν ο Bobby Helms με το «Jingle Bell Rock» μπαίνει στην κορυφή των τοπ ενώ τέσσερα χρόνια πριν η αξέχαστη EarthKitt γοητεύει με την εκτέλεση του «Santa Baby», όπως και η Madonna που το κυκλοφόρησε μερικά  χρόνια αργότερα! Ένα αρκετά σέξι τραγούδι που απευθύνεται στον Άγιο, από μια γυναίκα που έχει εξωφρενικές απαιτήσεις σε δώρα, όπως κότερα, στολίδια και δώρα από τα Tiffany’s.

 Το 1985, ο Michael Jackson έγραψε το «We Are the World», το οποίο κυκλοφόρησε για να βοηθήσει τους φτωχούς στην Αφρική και στις ΗΠΑ. Το single έγινε ένα από τα μεγαλύτερα σε πωλήσεις όλων των εποχών, με περίπου 20 εκατομμύρια αντίγραφα και εκατομμύρια δολάρια δόθηκαν για βοήθεια φτωχών. Ήταν η πρώτη φορά που ο Jackson φάνηκε ως φιλάνθρωπος.

 Το 2012 από τη εταιρεία Electrola κυκλοφορεί το κλασικό πλέον άλμπουμ του Thomas Anders «Christmas for You».Ένα μελωδικό χριστουγεννιάτικο cd με 19 κλασικά τραγούδια από την υπέροχη φωνή του τραγουδιστή των Modern Talking. Ανάμεσα τους τα: «Silent Night», «Kisses for Christmas» (γραμμένο από τον Dieter Bohlen, ειδικά για τον δίσκο αυτό), «Sleigh Ride» και πολλά ακόμη. To 2017 o Thomas Anders θα ηχογραφήσει το διαχρονικό Do They Know Its Christmas" το οποίο θα κυκλοφορήσει μόνο στο διαδίκτυο. 

Κλείνοντας ίσως θα έπρεπε να κάνουμε και μια αναφορά στα χριστουγεννιάτικα ελληνικά μουσικά άλμπουμ. Το 1977 κυκλοφορεί ο δίσκος «Χρόνια πολλά» όπου συμμετέχει μεταξύ άλλων και  η Γλυκερία. Το 1990 ο Γιάννης Βογιατζής ηχογραφεί δώδεκα εορταστικά τραγούδια σε ένα LP που σήμερα θεωρείται συλλεκτικό. Στα χρόνια του 90 δισκογραφικά μελωδικά Χριστούγεννα μας προτείνουν ο Θάνος Καλλίρης και η Καίτη Γαρμπή. Στα χρόνια που ακολουθούν ανάλογες ηχογραφήσεις τραγουδιών θα κάνουν και άλλοι καλλιτέχνες με μεμονομένα τραγούδια και όχι ολοκληρωμένες δισκογραφικές δουλειές. Για το τέλος άφησα το σπουδαίο άλμπουμ «Χριστούγεννα αγκαλιά», τα έσοδα του οποίου από τις πωλήσεις, πηγαίνουν για το Σπίτι του Ηθοποιού. (Δεκέμβριος 2013).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ