Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Αλέκα Στρατηγού: Η ζουμερή και ταλαντούχα Θεατρίνα!!!

Ο παλιός Ελληνικός κινηματογράφος είχε ηθοποιούς από σπουδαία "πάστα". Έβλεπες ηθοποιούς, για χρόνια χαμένους μέσα στη ρουτίνα και την τυποποίηση, να οργιάζουν αίφνης μόλις τους δινόταν η ευκαιρία. Ευκαιρία - αποκαλυπτική του μεγάλου ταλέντου τους. Σε πολλές ταινίες η Αλέκα Στρατηγού εμφανίστηκε ως υπηρέτρια ή και ως αμόρφωτη επαρχιώτισσα. Έτσι κύλησε η καριέρα της με την τσιριχτή φωνή, το αστείο ύφος της και την "ογκώδη" παρουσία της.
Η Αλέκα Στρατηγού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926. Γονείς της ήταν οι ηθοποιοί Βασίλης και Αιμιλία Στρατηγού. Το δρόμο της υποκριτικής θα ακολουθήσουν τόσο η Αλέκα, όσο και τα αδέλφια της Στέφανος, Στέλλα και Ρένα. Μπήκε στο χώρο του κινηματογράφου το 1951 παίζοντας την υπηρέτρια της Άννας Καλουτά στο "Εκείνες που δεν πρέπει ν΄αγαπούν" της Φίνος Φιλμ. Παρότι τυποποιήθηκε με αυτό το ρόλο, τον έπαιξε με ιδιαίτερη δυναμική και έτσι η καριέρα της πήρε μια άλλη διάσταση. Από την τεράστια φιλμογραφία της ξεχωρίζουν οι ταινίες: "Διακοπές στην Αίγινα" (1957), "Ο Μιμίκος και η Μαίρη" (1958), "Η Μουσίτσα" (1959), "Το Αγοροκόριτσο" (1959), "Ένας Βλάκας και Μισός" (1959), "Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες" (1960), "Το Νησί της Αγάπης" (1960), "Μπετόβεν και Μπουζούκι" (1965), "Η Σμυρνιά" (1969) και "Τα Ομορφόπαιδα" (1971).
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη από τα γυρίσματα της κομεντί "Η Μουσίτσα".

Με τον Κώστα Χατζηχρήστο στους "Μακρυκωσταίους και Κοντογιώργηδες".
Μέσα από τους ρόλους αυτούς η Αλέκα κατάφερε να φτιάξει το δικό της κινηματογραφικό τύπο και να τον περάσει στην εγχώρια κινηματογραφική μας μυθολογία. Με μια απίστευτη γλωσσική αταξία και την ικανότητα να διογκώνει τις έννοιες και να της ωθεί προς άλλα μονοπάτια, η Στρατηγού ήταν ίσως η πρώτη θεατρίνα που κατάφερε να "πυροβολεί" με τη γλώσσα και τις χειρονομίες.
Ξεχωριστή θέση στην καριέρα της είχε η συμμετοχή της στο θρυλικό σίριαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Λούνα Παρκ", όπου με το ρόλο της Χαρτορίχτρας θα αγαπηθεί πολύ από το κοινό.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης καθοδηγεί τους πρωταγωνιστές του "Λούνα Παρκ", την Αλέκα Στρατηγού, το Διονύση Παπαγιαννόπουλο, την Κάτια Αθανασίου και το Σωτήρη Τζεβελέκο.
Η προσωπική της ζωή σημαδεύτηκε από τη σχέση και το γάμο της με τον κατά δέκα χρόνια νεότερο της, τον Ανδρέα Μπάρκουλη. Ο γάμος τους δεν κράτησε πολύ, γιατί όπως είχε γραφτεί τότε στον τύπο η Αλέκα είχε το πάθος της χαρτοπαιξίας, κάτι που την απομάκρυνε από τον σύζυγο της και μοιραία ήρθε το διαζύγιο.
Η Αλέκα Στρατηγού έφυγε από τη ζωή την Πρωτοχρονιά του 1989...
Η Αλέκα μαζί με τον Ανδρέα Μπάρκουλη στο κέντρο "Καλαμίτσα" της Θεσσαλονίκης. Ανάμεσα τους η Καίτη Γκρέυ.

Με το Χρήστο Ευθυμίου στην καλύτερη κινηματογραφική της εμφάνιση, στο "Ένας Βλάκας και Μισός".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ