Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Γιάννης Μιχαλόπουλος (1927 - 2016)


Ο Ελληνικός Κινηματογράφος, στην κλασική του εποχή, είχε ηθοποιούς σε δεύτερους και υποστηρικτικούς ρόλους του μεγέθους του Γιάννη Μιχαλόπουλου.
Γεννημένος στα Εξάρχεια στις 22 Απριλίου 1927, σπούδασε στη δραματική σχολή του Εθνικού θεάτρου. Από το 1951, που ξεκίνησε επαγγελματικά σε μεγάλους θιάσους, κατάφερε μέχρι και το 2002 να διαγράψει μια… σπουδαία καριέρα: στο θέατρο, στο ραδιόφωνο, στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Σεμνός, αθόρυβος στον κινηματογράφο έπαιζε συνήθως δεύτερους ρόλους ενώ από τη συνεργασία του με την Φίνος Φιλμ άφησε ρόλους που έμειναν κλασικοί στο πέρασμα των χρόνων."Μια τρελή... τρελή... σαραντάρα" το 1970 δίπλα στη Ρένα Βλαχοπούλου με την οποία θα συνεργαστεί και την επόμενη χρονιά στη κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου "Η θεία μου η χίπισσα" ενώ χαρακτηριστικός υπήρξε και ο ρόλος του στην τελευταία ασπρόμαυρη ταινία του Φίνου "Ο κατεργάρης". Στη μνήμη του κινηματογραφόφιλου κοινού έχει καταγραφεί και ο ρόλος του στην κωμωδία του Γιώργου Σκαλενάκη "Αχ! αυτή η γυναίκα μου".
Στη σκηνή πρωτοεμφανίστηκε το φθινόπωρο του 1951 με το έργο "Λυσιστράτη" που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο από το "θυμελικό θίασο". Στην τηλεόραση έπαιξε σε πολλές σειρές, με πιο γνωστή το "Ορκιστείτε παρακαλώ", όπου έκανε το ρόλο του δικαστή. Η σειρά βασίστηκε στο βιβλίο του δημοσιογράφου Μανώλη Καραμπατσάκη "Ορκίζομαι να πω την αλήθεια" ενώ σκηνοθέτης της σειράς στα πρώτα 13 επεισόδια ήταν ο Μήτσος Λυγίζος και από το 14ο επεισόδιο και έπειτα την σκηνοθεσία ανέλαβε ο Δημήτρης Νικολαΐδης. Πρόκειται για μια από τις τελευταίες τηλεοπτικές σειρές που προβλήθηκαν από την ΥΕΝΕΔ πριν τη μετονομασία της σε ΕΡΤ2 τον Νοέμβριο του 1982. Από τις υπόλοιπες τηλεοπτικές του εμφανίσεις ξεχωρίζουν: "Ο κύριος συνήγορος"(1970), "Ο κόσμος και ο Κοσμάς"(1973), "Μια Αθηναία στην Αθήνα"(1976) και άλλες…
Η προσωπική του ζωή δεν έγινε ποτέ πρωτοσέλιδο αφού κατάφερε να απασχολεί τα έντυπα μόνο με τη δουλειά του στο χώρο του θεάματος.Πέθανε στο νοσοκομείο ΚΑΤ, στις 10 Ιουνίου 2016, σε ηλικία 89 ετών.

Με το ζευγάρι Αλίκη Βουγιουκλάκη & Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην κωμωδία "Άχ! αυτή η γυναίκα μου"(1967)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ