Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Βασικά...πάμε 80ς!!!

Ήταν η πιο ανέμελη, αλλά και η πιο κακόγουστη δεκαετία της σύγχρονης ιστορίας. Τα 80's με τα φουντωτά μαλλιά, τις βάτες, τα κολλητά παντελόνια και τις ανεκδιήγητες στυλιστικές τάσεις έχουν πολλούς νοσταλγούς. Το πρόβλημα είναι οι φωτογραφίες της εποχής που οι περισσότεροι θα ήθελαν να κάψουν για να μην θυμούνται πως κυκλοφορούσαν.
Και όμως εκείνα τα χρόνια των 80ς που δεν υπήρχαν κινητά, internet, καπουτσίνο και DVD-Players, ζούσανε οι άνθρωποι την κάθε στιγμή σα να ήταν η τελευταία. Διασκέδαζαν κάθε μέρα στη ντίσκο και κάθε πρωί πήγαιναν στη δουλειά τους, γιατί τότε υπήρχαν δουλειές. Ο Ελληνικός κινηματογράφος εκείνων των χρόνων ήταν μοναδικός.Κάποιοι σήμερα τον χαρακτηρίζουν cult εγώ θα τολμούσα να τον πω… «κλασικό»! Οι περισσότερες Ελληνικές ταινίες είχαν θέμα κοινωνικό. Ναρκωτικά, εγκληματικότητα, γιατί παρ’όλο που η ζωή ήταν αλλιώς, νέες παγίδες έριχναν τους νέους στο περιθώριο... Το καυστικό περιεχόμενο που κέντριζε τα κακώς κείμενα της εποχής, ή για το «ό,τι να’ναι» περιεχόμενο τους  που συνήθως έκανε έξαλλους τους διανοούμενους της εποχής! Για να ξεκινήσουμε το ταξίδι στον κόσμο των 80ς θα χρειαστεί οπωσδήποτε φραπεδιά (όχι καπουτσίνο! χαλάει την ατμόσφαιρα και μουσική 80’ς!
Ας ξεκινήσουμε από αξέχαστους τίτλους ταινιών: «Τα τσακάλια», «Βασικά καλησπέρα σας», «Ισόβια», «Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ», «Η στροφή» , «Σατανάδες στα σχολεία» , «Αγόρια στην πορνεία» και άλλες.Ταινίες μέσα από τις οποίες γεννήθηκαν τα νέα αστέρια της μεγάλης οθόνης και ξεκίνησαν τη ξέφρενη ανοδική πορεία στην καριέρα τους μεταξύ άλλων ο Σταμάτης Γαρδέλης, ο Πάνος Μιχαλόπουλος, η Έφη Πίκουλα, η Καίτη Φίνου, ο Παύλος Ευαγγελόπουλος,ο Στάθης Ψάλτης, η Σοφία Αλιμπέρτη, ο Μάκης Δελαπόρτας, η Βάσια Παναγοπούλου και τόσοι άλλοι.Τα νεανικά περιοδικά της εποχής όπως η «Μανίνα» και η «Κατερίνα» τους πλασάριζαν όχι μόνο ως ηθοποιούς αλλά και ως μοντέλα. Μια ολόκληρη βιομηχανία στήθηκε τότε με επίκεντρο τα νέα είδωλα της νεολαίας που πουλούσαν στα εξώφυλλα και στις αφίσες.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης, κουβαλώντας όλη εκείνη τη λαμπερή ιστορία των μιούζικαλ των 60ς ανακαλύπτει νέα αστέρια, και γράφει νέα ιστορία με μια μικρή άνοιξη του ελληνικού κινηματογράφου με τέσσερις  δραματικές ταινίες που έχουν ως θέμα τη νεολαία. "Τα Τσακάλια"(1981), "Η στροφή"(1982) ,"Οι επικίνδυνοι"(1983) και "Ισόβια"(1988). Παράλληλα γυρίζει και τρεις μουσικές κωμωδίες με πρωταγωνιστή τον Στάθη Ψάλτη. "Βασικά...καλησπέρα σας"(1982), "Καμικάζι,αγάπη μου"(1983) και "Έλα να γυμνωθούμε ντάρλινγκ"(1984). Οι συγκεκριμένες κωμωδίες μπορεί να είχαν τη σχετική τους ελαφράδα και αφέλεια αλλά κατέγραψαν  μοναδικά τη δεκαετία στην οποία γυρίστηκαν. Και σίγουρα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από φιλμ νεότερων ετών που μόνο χασμουρητά κατάφεραν να δώσουν στο κοινό! Ειδήμονες και "ψαγμένοι" κριτικοί μίλησαν τότε για ξεπεσμό του Γιάννη Δαλιανίδη και για παρακμή της εγχώριας έβδομης τέχνης. Είναι τυχαίο όμως ότι ακόμη και σήμερα οι ταινίες αυτές διασκεδάζουν το κοινό και μάλιστα τις νεότερες γενιές;
Βασικά,(όπως θα έλεγε και ο Στάθης Ψάλτης) δεν θα μπω στη διαδικασία ανάλυσης για το αν αυτές οι ταινίες ήταν τέχνη. Άλλωστε ο Γιάννης Δαλιανίδης είχε δώσει τις εξετάσεις του πολλά χρόνια πριν και τις πέρασε με άριστα!!!
Ποιός μπορεί να ξεχάσει τις φράσεις του Σταμάτη Γαρδέλη ως Ραδιοπειρατής στο "Βασικά καλησπέρα σας": "...its impossible και 69 studio, speaking". Ποιός δε θυμάται τον μαϊμουδίτσο και τη πεταλουδίτσα όταν ο Στάθης μαθαίνει στη Ρένα Παγκράτη πως να κάνει καμάκι; Ποιός δε θυμάται την απαστράπτουσα Έφη Πίκουλα να αφιερώνει το "Carried Away" στον κούκλο Πάνο Μιχαλόπουλο, ο οποίος το ακούει στο αγροτικό με τη πλάτη στη Θάλασσα; Ποιός δε θυμάται το Θέμη Αδαμαντίδη να τραγουδά "Πονάμε όσοι αγαπάμε" και τον Στάθη Ψάλτη να λέει και να ξαναλέει στην Καίτη Φίνου "Κούλα!...πολύ κωλόπαιδο ο Κυριάκος";
Κλείνω την αναφορά μου στα 80ς με τα λόγια της Έφης Πίκουλα όταν αφιέρωνε το "Carried Away" στο Πάνο Μιχαλόπουλο: "...είμαι ερωτευμένη, πολύ ερωτευμένη!!! Η Μπέτυ αγαπάει το Πάνο και το φωνάζει από το μικρόφωνο να το ακούσει όλος ο κόσμος!!!... Carried Away από τη Μπέτυ για το Πάνο..."
Όμορφα χρόνια που μόνο όσοι τα έζησαν ...ξέρουν!!!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ