Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ο χορός στην Ελλάδα έχει ένα ονοματεπώνυμο...Τάκης Σαγιώρ!!!

Η Παγκόσμια ημέρα χορού καθιερώθηκε το 1982, από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή, χορογράφου και συγγραφέα Ζαν Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια ημέρα χορού, σκέφτηκα να ξεφυλλίσουμε τη ζωή του κορυφαίου Έλληνα χορευτή Τάκη Σαγιώρ. Σπουδαίος που με τις χορογραφίες του κόσμησε το ελληνικό θέατρο και μάγεψε το κοινό του.
Ο Τάκης Σαγιώρ γεννήθηκε στην Κέρκυρα. Στα 15 του έρχεται στην ελληνική πρωτεύουσα και ξεκινά μαθήματα χορού στη σχολή της Κικής Μανιάτη. Στη συνέχεια μπαίνει στη σχολή της Έλλης Ζουρούδη αλλά το όνειρο του παραμένει η υποκριτική, την οποία ήθελε να υπηρετήσει από παιδί. Η μεγάλη στιγμή θα ρθει το καλοκαίρι του 1962 στο θέατρο Παρκ όπου θα εμφανιστεί ως σολίστ χορού στην ιστορική παράσταση "Όμορφη Πόλη" των Μίκη Θεοδωράκη, Μιχάλη Κακογιάννη και Μποσταντζόγλου. Τρία χρόνια αργότερα η συνάντηση του με την Λουίζα Μελίντα (κατά κόσμον Μπουρδούμη) θα σταθεί μοιραία. Ερωτεύονται και παντρεύονται και ξεκινούν την κοινή πορεία τους στο χώρο του θεάματος από το εξωτερικό. Εμφανίζονται στο Μόναχο δίπλα στην Κατερίνα Βαλέντε και πολύ σύντομα η παρουσία τους παίρνει μοναδική λάμψη αφού εκτός από το αδιαμφισβήτητο ταλέντο τους, είναι γεννημένοι...σταρ!
Η δεκαετία του 70 είναι η περίοδος επιστροφής τους στην Ελλάδα. Ο Τάκης και η Λουίζα εμφανίζονται στα μεγαλύτερα Αθηναϊκά Θέατρα αλλά και σε νυχτερινά κέντρα. Κάνουν επίσης εμφανίσεις στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Μετά από μια περίοδο έντονη επαγγελματικά, ο Τάκης θα αποσυρθεί, την κατάλληλη στιγμή όπως έχει πει ο ίδιος, καθώς δεν ηθελε "να τον βλέπει το κοινό του και να το λυπάται". Σήμερα ζει στην Αθήνα βοηθώντας τα παιδιά ώστε να πάρουν τα απαραίτητα εφόδια πριν μπούνε στο δύσκολο καλλιτεχνικό χώρο.

Φιλμογραφία Τάκη Σαγιώρ:

Μικροί και Μεγάλοι Εν Δράσει - 1963
Κάτι να Καίει - 1964
Δίψα για Ζωή - 1964
Οι Άγγελοι της Αμαρτίας - 1966
Η κόρη μου η Ψεύτρα - 1967
Στον Ίσκιο του Θεού - 1969

Ο Τάκης Σαγιώρ στην τηλεόραση:

Χαρούμενη Κυριακή - 1972
Η Γειτονιά μας - 1972
Λούνα Παρκ - 1974
Αθάνατες Ιστορίες Αγάπης - 1976
Η Μεγάλη Παρέλαση - 1979
Ο Κανονιέρης και η Βεντέτα - 1991

Λαμπερές εμφανίσεις από δυο πραγματικούς σταρ, ο Τάκης Σαγιώρ και η Λουίζα Μελίντα, πέρασαν από τα μεγαλύτερα Αθηναϊκά θέατρα!  

Ένα σημαντικό κομμάτι της καριέρας του Τάκη αλλά και της προσωπικής του ζωής είναι δεμένο με τη Λουίζα Μελίντα. Ο γάμος τους έγινε από πραγματικό έρωτα και η κοινή επαγγελματική πορεία τους αποτελεί από τα πλέον λαμπερά κομμάτια στο χώρο του θεάματος.

Μιχάλης Κακογιάννης, Μάρθα Καραγιάννη & Τάκης Σαγιώρ στα παρασκήνια της ιστορικής θεατρικής παράστασης "Όμορφη Πόλη" (Καλοκαίρι 1962).
Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του κ.Τάκη Σαγιώρ. Τον ευχαριστώ για τη παραχώρηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ