Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Νίκος Μαμαγκάκης: Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά (1969 - OST)

Μια από τις εμπορικότερες ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου (3η από καταβολής του εγχώριου σινεμά, με 739.001 εισιτήρια Α΄προβολής) υπήρξε η "Δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά" του Ντίνου Δημόπουλου. Ένα πολεμικό δράμα γραμμένο από το Λάκη Μιχαηλίδη και την Ανθή Δημοπούλου (Φλωρέτα Ζάνα), επάνω σε μια ιδέα της Αλίκης. Για τις ανάγκες της ταινίας το κινηματογραφικό συνεργείο της Φίνος Φιλμ μεταφέρεται στη Μακρινίτσα του Πηλίου, και μαζί του πηγαίνει και η Αλίκη, που αρχίζει αμέσως να γυρίζει τα πρώτα καρέ. Γρήγορα όμως η Εθνική μας Σταρ επιστρέφει στην Αθήνα καθώς η εγκυμοσύνη της απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και ακινησία. Μετά τη γέννηση του γιου της η Αλίκη επιστρέφει στις κινηματογραφικές της υποχρεώσεις και ολοκληρώνει τα γυρίσματα της "Δασκάλας". Τα έντυπα της εποχής κάνουν λόγο για μια υπέρ - παραγωγή, που εντασσόταν στη μόδα εκείνης της εποχής με τις ταινίες που τοποθετούνταν η δράση τους στον πόλεμο του 1940. Η Αθήνα γεμίζει από γιγαντοαφίσες που λειτουργούν ως προ διαφήμιση για το φιλμ. Οι παλαιότεροι ίσως να θυμούνται ότι ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν "Η Δασκάλα με χρυσά μαλλιά". Μάλιστα είχαν τυπωθεί αφίσες, αφισέτες και καρτ ποστάλ με αυτό τον τίτλο.  Όμως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με τους κληρονόμους του μεγάλου Έλληνα πεζογράφου, Στρατή Μυριβήλη, ο οποίος είχε γράψει το μυθιστόρημα "Η Δασκάλα με τα χρυσά μάτια". Έτσι ο τίτλος άλλαξε!

Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Νίκος Μαμαγκάκης, ο οποίος τη διετία 1968 - 69 ντύνει με τις μελωδίες του αρκετές ταινίες του Φίνου. Το σάουντρακ της "Δασκάλας" κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μόλις το 1999 από τη Universal, μόνο σε ψηφιακό δίσκο. Είναι από τις λίγες ταινίες που η Αλίκη δεν τραγουδά ενώ τα δυο παιδικά τραγουδάκια του φιλμ ερμηνεύει η Παιδική Χορωδία των Ανακτόρων. Μάλιστα στο ένα από αυτά τους στίχους γράφει ο Διονύσης Σαββόπουλος.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Από τους υπόλοιπους συντελαστές αξίζει να αναφέρουμε την υπέροχη φωτογραφία του Γιώργου Αρβανίτη και οι χορογραφίες του Γιάννη Φλερύ. Από το καστ ξεχωρίζουν φυσικά το ζευγάρι Βουγιουκλάκη - Παπαμιχαήλ, ο Παντελής Ζερβός, ο Άγγελος Αντωνόπουλος, ο Νότης Περγιάλης, ο Σπύρος Καλογήρου(το όνομα του οποίου δεν είχε γραφτεί στους τίτλους, άγνωστο για ποιο λόγο) και η  Αγγέλα Καζακίδου, σε ένα ρόλο που αρχικά ήταν να παίξει η Φλωρέτα ΖάνναΣε κάποια μακρινά πλάνα της Αλίκης στη ταινία, την αντικατέστησε η  σωσίας της Εθνικής μας Σταρ, Μίτση Καρρά (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δήμητρας Καπετανοπούλου).
Πορτραίτο της Αλίκης από την ταινία "Η Δασκάλα με τα Ξανθά Μαλλιά"(1969)

Η Αλίκη με το Νότη Περγιάλη σε σκηνή της ταινίας.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ