Παρασκευή 1 Μαρτίου 2019

Ο Φαίδων Γεωργίτσης καρέ - καρέ (Α΄μέρος)

Οι φωτογραφίες του στόλιζαν τα λευκώματα των κοριτσιών. Τα υπέροχα του μάτια στόλιζαν τις προθήκες των κινηματογράφων. Η μεγάλη οθόνη ξεχείλιζε από τη γοητεία του αλλά και από τα τεράστια υποκριτικά του προσόντα. Ο Φαίδων Γεωργίτσης μπορεί να έφυγε από τη ζωή, άφησε όμως μια κληρονομιά - πραγματικό θησαυρό. Τους κινηματογραφικούς του ρόλους. Όμορφος, γοητευτικός, χαρισματικός υπήρξε ένα από τα ελάχιστα απόλυτα ανδρικά είδωλα  της χρυσής εποχής του Ελληνικού κινηματογράφου. Έπαιξε με όλες τις μεγάλες πρωταγωνίστριες, τη Μελίνα, την Αλίκη, την Τζένη, τη Ζωίτσα!!! Συνεργάστηκε με όλους τους κορυφαίους σκηνοθέτες, το Γεωργιάδη, το Δαλιανίδη, το Δημόπουλο. Από τις 40 και πλέον ταινίες του οι 13 ήταν παραγωγές της Φίνος Φιλμ.
Από την ταινία του Τάκη Κανελλόπουλου "Ουρανός" (1962).

Με τη Μαίρη Χρονοπούλου υπήρξαν πολλές φορές κινηματογραφικό ζευγάρι. Εδώ τους βλέπουμε στα "Κόκκινα Φανάρια" (1963) του Βασίλη Γεωργιάδη.
Με τον "Ίλιγγο" περνά για πρώτη φορά τις πύλες της Φίνος Φιλμ. Εδώ το βλέπουμε για πρώτη φορά ζευγάρι με τη Ζωή Λάσκαρη!
Με την Κατερίνα Χέλμη σε μια από τις καλύτερες ερμηνείες του στον ελληνικό κινηματογράφο, στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Οι Εχθροί".
Στο μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Οι Θαλασσιές Οι Χάντρες" θυσίασε ακόμα και το...μουστάκι του για τη Ζωή Λάσκαρη.
Από τους καλύτερους ρόλους του στη μεγάλη οθόνη ήταν αυτός στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου "Πυρετός στην Άσφαλτο". Είναι ο δραπέτης ενός φρενοκομείου που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή τριάντα παιδιών. Στη φωτογραφία μαζί του ο Αθηνόδωρος Προύσαλης.
Το 1967 ο Φαίδων Γεωργίτσης παντρεύεται τη Μπέτυ Αρβανίτη με κουμπάρο το σκηνοθέτη Γιάννη Δαλιανίδη, ο οποίος θα τους χαρίσει και τη μοναδική κοινή τους εμφάνιση στον κινηματογράφο, τη "Νύχτα Γάμου", από την οποία και η φωτογραφία.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ