Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Μελίνα Μερκούρη - Ein Schiff Wird Kommen / Die Gleichen Sterne (1960)

Προσωπικότητα αναμφισβήτητα συναρπαστική, η Μελίνα Μερκούρη είχε συνδέσει το όνομα της όχι μόνο με μια ιδιότητα (της ηθοποιού, ή της σταρ με τη διεθνή ακτινοβολία) αλλά και με πολύπλευρη δημόσια δραστηριότητα, με έναν αντιδικτατορικό αγώνα και με το λειτούργημα της Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών, συνδυάζοντας τη μαγεία της υποκριτικής με το ρεαλισμό της πολιτικής.
Ίσως να είναι και η μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη στην Ελλάδα, που στράγγιξε το ποτήρι της δόξας. Όσοι την έζησαν από κοντά ακόμα θα θυμούνται το γέλιο, το ανάστημα της, το φωτεινό της πρόσωπο, τη γοητεία της, τη φωνή της, τα τραγούδια της!!!
Τα τραγούδια της που ερμήνευσε στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στη δισκογραφία. Άλλωστε η Μελίνα Μερκούρη ως τραγουδίστρια υπήρξε μια ιδιόμορφη περίπτωση ερμηνεύτριας, αφού τραγουδούσε περισσότερο ως ηθοποιός και λιγότερο σαν τραγουδίστρια. Στην πολύχρονη καριέρα της ηχογράφησε πολλά τραγούδια σφραγισμένα από μεγάλους δημιουργούς (Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος κ.α) πολλά από τα οποία έγιναν τεράστιες επιτυχίες ακόμα και εκτός Ελληνικών συνόρων. Το 1960 θα κυκλοφορήσει στη Γερμανία από την Polydor το 45αρι με τα τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι "Τα Παιδιά του Πειραιά" και "Πάμε μια Βόλτα στο Φεγγάρι". Το ιδιαίτερο με το συγκεκριμένο δισκάκι είναι ότι και τα δυο τραγούδια τα ερμηνεύει η Μελίνα με γερμανόφωνο στίχο.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ