Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Σίγησε η φωνή της Νίκης Καμπά...


Ένα αστέρι της χρυσής εποχής του ελληνικού ελαφρού τραγουδιού, η Νίκη Καμπά πέρασε στην αθανασία. Μια τραγουδίστρια απόλυτα πιστή στο ελαφρό τραγούδι, που μέσα έξι  χρόνια κέρδισε εννέα βραβεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι Ευρωπαίοι τη χαρακτήρισαν ως την καλύτερη μεταπολεμική τραγουδίστρια ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που τη σύγκριναν με την Εντίθ Πιάφ.
Η Νίκη γεννήθηκε στην Μυτιλήνη ως Νίκη Καμπαδέλλη. Αυτό ήταν το πατρικό της επώνυμο. Από μαθήτρια στο σχολείο είχε πάθος με το τραγούδι, ενώ παράλληλα σπούδαζε κλασικό μπαλέτο. Έκανε την πρώτη της εμφάνιση ερασιτεχνικά τραγουδώντας στον Σταθμό Ενόπλων Δυνάμεων. Η απήχηση που είχε αυτή η πρώτη εμφάνιση της τη γέμισε θάρρος ώστε να χτυπήσει την πόρτα του μαέστρου και συνθέτη Μίμη Πλέσσα. «Θέλω να με ακούσετε» του είπε. «Ελπίζω ότι έχω καλή φωνή και κάτι μπορώ να προσφέρω στο τραγούδι». Ο Πλέσσας ξαφνιάστηκε από το θάρρος της αλλά η έκπληξη του ήταν μεγαλύτερη όταν την άκουσε να τραγουδά. Ένα χρόνο αργότερα η Νίκη Καμπά δίνει εξετάσεις στο Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας και περνά με άριστα. Αυτό ήταν το διαβατήριο που χρειαζόταν για να συμμετέχει σε εκπομπές τραγουδώντας με την μεγάλη ορχήστρα του σταθμού. Γοητευμένος από τη φωνή της ο Μάνος Χατζιδάκις της προτείνει αμέσως συνεργασία και την παρουσιάζει στο θέατρο «Παρκ» στην «Μαγική Πόλη». Κάπου εκεί ξεκινά και η δισκογραφική της παρουσία. Χαμηλών τόνων ερμηνεύτρια αρνήθηκε να ακολουθήσει διεθνή καριέρα, παρά τις προτάσεις που της έγιναν, βάζοντας ως προτεραιότητα τα παιδιά της. Το 1981 έκανε την τελευταία της δημόσια εμφάνιση και αποσύρθηκε από το τραγούδι. Τα τελευταία της χρόνια ασχολούνταν με τη ζωγραφική αρνούμενη κάθε επιστροφή στο τραγούδι. Η ίδια έλεγε ότι δεν υπήρξε ποτέ επαγγελματίας τραγουδίστρια, δεν έβγαλε λεφτά απλά αγαπούσε πολύ το τραγούδι. 
Καλό Ταξίδι Νίκη...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ