Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

Ελένη Κρίτα: Η "Κυρία της Υποκριτικής"

Οι νεότερες γενιές την ανακάλυψαν μέσα από τη μικρή οθόνη με το σίριαλ "Στο Παρά 5". Ένα μέτριο σενάριο με αποδοχή όμως μεγάλη από το κοινό. Άλλες εποχές! Η Ελένη Κρίτα όμως έχει τη δική της ιστορία στο χώρο του θεάματος, η οποία ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν το ρόλο της "Μαριλένας" στο σίριαλ του Mega.
Η Ελένη γεννήθηκε στο Κολωνάκι. Μεγάλωσε με μια πολύ δυναμική αλλά και συντηρητική μητέρα, η οποία προσπάθησε ωστόσο να δώσει στην κόρη της όλα τα απαραίτητα εφόδια (Γαλλικά, Αγγλικά, πιάνο κ.α.). Ήταν μόλις δέκα ετών η μικρή Ελένη όταν έχασε τον πατέρα της, μια απώλεια που τη σημάδεψε βαθιά. Τελειώνοντας τις γυμνασιακές της σπουδές (και έχοντας βιώσει μια έντονη εφηβεία) μπαίνει στο Πανεπιστήμιο. Σπούδασε Φιλολογία και Αρχαιολογικό Ιστορικό. Στο τρίτο έτος της φοιτητικής της ζωής παίζει σε κάποιες ταινίες μικρού μήκους που γύριζε κάποιος φίλος της και τότε μπήκε στη ζωή της το μικρόβιο της Υποκριτικής. Δίνει εξετάσεις στη Δραματική Σχολή του Δοξιάδη, γίνεται δεκτή, ενώ παράλληλα γνωρίζεται με το Γιώργο Εμιρζά, έναν ταλαντούχο ηθοποιό, χορευτή και χορογράφο. Παντρεύονται και ένα χρόνο αργότερα αποκτούν το γιο τους. Ο γάμος όμως δε κράτησε πολύ αφού η Ελένη ήθελε να συνεχίσει στο χώρο της υποκριτικής με εμφανίσεις όχι μόνο στην τηλεόραση αλλά και στο θέατρο. Κάτι που δεν έβλεπε με καλό μάτι ο σύζυγος της. Σύντομα θα μπει στη ζωή της ένας άλλος αξιόλογος ηθοποιός ο Μίμης Χρυσομάλλης. Θα μείνουν μαζί μέχρι το τέλος της ζωής του. Άλλη μια απώλεια που θα τη σημαδέψει.
Η καλλιτεχνική της πορεία ξεκινά από τη μικρή οθόνη με τη συμμετοχή της στο σίριαλ της Κρατικής τηλεόρασης "Ένας Συγγραφέας ζητάει Πρόσωπα", το 1984. Το 1987 θα κάνει την πρώτη εμφάνιση της στον κινηματογράφο με την ταινία του Πάνου Αγγελόπουλου "Made in Greece" και θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο η συμμετοχή της στην τελευταία ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Ισόβια". Ένα τολμηρό φιλμ για τα δεδομένα της εποχής, που όμως δε γνώρισε την επιτυχία παρά τη φροντισμένη δουλειά του κορυφαίου ΄Έλληνα σκηνοθέτη. Με το Γιάννη Δαλιανίδη είχε συνεργαστεί για πρώτη φορά το 1986 με την ταινία - βίντεο "Μάρθα, το χρονικό ενός βιασμού".
Ο Γιάννης Δαλιανίδης καθοδηγεί την Ελένη Κρίτα και το Νίκο Παπδόπουλο στα γυρίσματα της ταινίας "Ισόβια".
 Θεατρικά υπήρξε πάντα επιλεκτική στις προτάσεις που δέχονταν, συνεργαζόμενη πάντα με αξιόλογους συναδέλφους της. Το 2005 και ενώ βρίσκεται στο ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης δέχεται πρόταση για τη συμμετοχή της στο σίριαλ του Mega "Στο παρά 5". Ήταν μόλις επτά μήνες από το φευγιό του Μίμη Χρυσομάλλη και θεώρησε ότι η πρόταση αυτή έπρεπε να λειτουργήσει ως φάρμακο, αφού ο θάνατος του συντρόφου της την είχε ρίξει σε ψυχολογικό ναδίρ. Ο ρόλος στη συγκεκριμένη σειρά της χαρίζει τρομακτική δημοτικότητα και η Ελένη νιώθει ότι ξεκινά μια δεύτερη καριέρα.
Σήμερα η ηθοποιός συνεχίζει την πορεία της στο χώρο. Αριστοκρατική και συνειδητοποιημένη έχει κερδίσει τον τίτλο της "Κυρίας της υποκριτικής".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ