Σάββατο 23 Μαρτίου 2019

Κώστα Καπνίση: Μαντώ Μαυρογένους(1971) - ανέκδοτο OST

Το 1970 η Τζένη Καρέζη μπαίνει στο δυναμικό του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος. Εκεί θα γυρίσει τέσσερις ταινίες με τις οποίες θα κλείσει η κινηματογραφική της καριέρα. Ανάμεσα σε αυτές είναι και η ιστορική ταινία "Μαντώ Μαυρογένους". Αν και δεν πρόκειται για τη βιογραφία της φλογερής ηρωίδας της Επανάστασης του 1821, αφού σεναριακά επικεντρώνεται στην άτυχη αισθηματική ιστορία της Μαντούς με τον Πρίγκηπα Δημήτριο Υψηλάντη, ωστόσο πέρα από το ρομάντζο, η ταινία έχει και κάποιες σκηνές μάχης. Ο σκηνοθέτης Κώστας Καραγιάννης γνωρίζοντας πως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, αποφεύγει να γυρίσει πολεμικές σκηνές, τοποθετώντας την κάμερα σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του φιλμ σε εσωτερικούς χώρους, καταφέρνοντας έτσι να εστιάσει στις ψυχικές διακυμάνσεις των ηρώων, μετατρέποντας την ταινία σε μια καλή θεατρική παράσταση. Εκείνο που έχει χαραχτεί στη μνήμη όσων έχουν δει τη συγκεκριμένη ταινία είναι η αρχή και το φινάλε της, όταν η Μαυρογένους ζητά να δει τον αρμόδιο Υπουργό, όχι φυσικά για κάποιο ρουσφέτι αλλά για τη σύνταξη αγωνιστού που κανείς δεν της αναγνωρίζει.
Στο καστ της ταινίας ξεχωρίζουν ο Πέτρος Φυσσούν, η Ελένη Ερήμου, η Κάκια Παναγιώτου, ο Σταύρος Ξενίδης και ο Λαυρέντης Διανέλλος. Εξαιρετική και η δουλειά του διευθυντή φωτογραφίας Βασίλη Βασιλειάδη, ο οποίος προσπαθεί στα στατικά κοντινά πλάνα της ηθοποιού να δώσει μέσα από τα μάτια της την εσωτερική της ομοιότητα με την ηρωίδα της Επανάστασης.

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι τη Μαντώ Μαυρογένους ζωντάνεψε επί σκηνής του Θεάτρου "Αλίκη", η Αλίκη Βουγιουκλάκη μέσα από το έργο του Γιώργου Ρούσσου "Προδομένος Λαός", τη θεατρική σεζόν 1974 - 75.

Το σάουντρακ της ταινίας

Ο πολυγραφότατος Κώστας Καπνίσης καλείται να γράψει για μια ακόμη φορά μουσική για επική ταινία, και φυσικά τα καταφέρνει πολύ καλά. Είναι από τους λίγους συνθέτες που η κινηματογραφική του μουσική μπορεί να συγκριθεί με αυτή των αναγνωρισμένων ξένων συνθετών. Δυστυχώς και αυτό το σάουντρακ δεν εκδόθηκε ποτέ από κάποια δισκογραφική εταιρεία.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Φυσικά όπως και πολλές άλλες ελληνικές ταινίες, έτσι και η "Μαντώ Μαυρογένους" βγήκε και στο περιοδικό τύπο και κυκλοφόρησε σε συνέχειες σαν ιστορικό – αισθηματικό σινερομάντσο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ