Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Ένας χρόνος από ένα...διπλό αντίο!!!


13 Μαρτίου 2018 και το Ελληνικό θέατρο αποχαιρετά δυο σπουδαίους καλλιτέχνες που σφράγισαν ο καθένας την εποχή τους και το είδος που υπηρέτησαν. Η Νίνα Σγουρίδου (ηθοποιός του Εθνικού) και ο  Χρήστος Σιμαρδάνης αγαπητός κυρίως από την παρουσία του στην τηλεόραση ταξιδεύουν στη γειτονιά των Αγγέλων.
Η Νίνα Σγουρίδου μπήκε στο χώρο του θεάματος το 1952 με τα καλλιστεία, όταν βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα με τελική νικήτρια όμως τη Νταίζη Μαυράκη. Η Νίνα ήταν η αρχική επιλογή του Μιχάλη Κακογιάννη για το ρόλο της "Στέλλας" στην ομώνυμη κινηματογραφική ταινία. Μυστηριωδώς αποχώρησε και έτσι ο ρόλος δόθηκε στην πρωτοεμφανιζόμενη στο σινεμά Μελίνα Μερκούρη. Είχε προηγηθεί ο ρόλος της στο φιλμ "Εύα" το 1953 και θα ακολουθήσουν: "Τζο ο Τρομερός"(1955), "Οι Άσσοι του Γηπέδου"(1956) και "Το Νησί της Σιωπής" (1958). Η τελευταία γυρίστηκε στη Σπιναλόγκα και αποτελεί ντοκουμέντο ιστορικό πλέον.
Η Νίνα Σγουρίδου με το Γιώργο Καμπανέλλη στην ιστορική πλέον ταινία "Το Νησί της Σιωπής"
Στη δεκαετία του 60 η Νίνα Σγουρίδου περιορίζει τις εμφανίσεις της στον κινηματογράφο και αφοσιώνεται στο θέατρο συμμετέχοντας κυρίως σε παραστάσεις του Εθνικού. Έσβησε πλήρης ημερών αφήνοντας τα σημάδια της στο χώρο της τέχνης.
Ο Χρήστος Σιμαρδάνης υπήρξε από τους πιο διακριτικούς καλλιτέχνες του νεότερου ελληνικού θεάτρου. Με τη μαγευτική φωνή του έντυσε δεκάδες διαφημίσεις αλλά και πολλά σποτ του τηλεοπτικού σταθμού Mega. Παρότι οι γονείς του δε συμφωνούσαν να γίνει θεατρίνος εκείνος ακολούθησε τα δικά του θέλω. Σπούδασε υποκριτική στο Λονδίνο και έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία του Βασίλη Βαφέα "Ο έρωτας του Οδυσσέα"(1984). Θα ακολουθήσουν μικροί ρόλοι στα φιλμ:" Πέτρινα Χρόνια"(1985), "Καραβάν Σαράι"(1986), "Safe Sex"(2000), "Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο"(2001), "Ο Ηλίας του 16ου"(2008) και άλλα. Η παρουσία του στη μικρή οθόνη υπήρξε έντονη από τα χρόνια της κρατικής τηλεόρασης. Με την έλευση της ιδιωτικής τηλεόρασης δανείζει  τη φωνή του σε όλα σχεδόν τα σποτ του Mega ενώ ο ρόλος του μπάτλερ στο σίριαλ "Η Νταντά", δίπλα στη Μαρία Λεκάκη, αφήνει εποχή. Αξιοπρεπής, συνειδητοποιημένος και ειλικρινής υπήρξε επιλεκτικός στις θεατρικές του επιλογές. Μιλούσε πάντα με τα καλύτερα για τους συναδέλφους του έχοντας αγαθές προθέσεις απέναντι σε έναν ηθοποιό όταν τον έβλεπε πάνω στη σκηνή. 'Έφυγε στα 61 του χρόνια.
Ο Χρήστος Σιμαρδάνης με τους Μαρία Λεκάκη και Κώστα Αποστολίδη στο σίριαλ "Η Νταντά".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ