Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Έλενα Ναθαναήλ: Το ταλαντούχο κορίτσι με τα...εβένινα μαλλιά!!!

Ιδιαίτερη προσωπικότητα η Έλενα Ναθαναήλ, μπήκε στο χώρο του θεάματος πριν την ενηλικίωση της (ήταν μόλις 16 ετών), μάγεψε τον κινηματογραφικό φακό και μαγεύτηκε κι εκείνη από την υποκριτική τέχνη. Ομορφιά, ποιότητα και ταλέντο ήταν αυτά που την χαρακτήριζαν μέχρι το τέλος της ζωής της.
Η Έλενα Ναθαναήλ γεννήθηκε ως Ελένη Δελιβασίλη (αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα) στις 19 Ιανουαρίου 1947. Παρότι το όνειρο της ήταν να γίνει αρχαιολόγος, στην εφηβική της ηλικία την είδε ο Γιάννης Δαλιανίδης και μαγεμένος από τα εβένινα μαλλιά και τη λαμπερή ομορφιά της, την παρότρυνε να συναντηθεί με το Φίνο. Ο Φιλοποίμην γοητευμένος και αυτός, της ετοιμάζει συμβόλαιο και το 1963 της δίνει έναν από τους πρώτους ρόλους στο μιούζικαλ "Κάτι Να Καίει". Την επόμενη χρονιά ξεκινούν τα γυρίσματα του κοινωνικού δράματος "Εγωισμός". Αρχική επιλογή του Φίνου ήταν τους δυο κεντρικούς ρόλους να ερμηνεύσουν η Ζωή Λάσκαρη και η Έλενα. Μια παρεξήγηση όμως ανάμεσα στις δυο πρωταγωνίστριες φέρνουν την αντικατάσταση της Ναθαναήλ από την Τζένη Ρουσσέα. Η 'Ελενα δε μένει μόνο εκτός της ταινίας αλλά και εκτός της Φίνος Φιλμ. Η επόμενη πρόταση θα έρθει για τη νεαρή ηθοποιό από τον κινηματογραφικό οργανισμό "Δαμασκηνός - Μιχαηλίδης", εταιρεία με την οποία θα γυρίσει μερικές από τις καλύτερες ταινίες της: "Ο Φόβος", "Επιχείρησις Απόλλων", "Ντάμα Σπαθί" και "Ραντεβού με μια Άγνωστη"(για την ερμηνεία της στην τελευταία ταινία θα βραβευθεί στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης).
Με τους Σπύρο Φωκά και Θεόδωρο Ρουμπάνη σε μια χορευτική σκηνή από την ιδιαίτερη ταινία του Γιώργου Σκαλενάκη "Ντάμα Σπαθί".

Από την ταινία "Ραντεβού με μια Άγνωστη". Ένας ρόλος  που της χάρισε το μοναδικό βραβείο που είχε πάρει στην καριέρα της. Σε δεύτερο πλάνο στη φωτογραφία διακρίνεται ο Περικλής Χριστοφορίδης.
Στη Φίνος Φιλμ θα επιστρέψει το 1968 - 69 για να γυρίσει δύο ταινίες. Το "Ξύπνα Βασίλη" του Γιάννη Δαλιανίδη και το "Λεβεντόπαιδο" του Ντίνου Δημόπουλου. Στη δεύτερη ταινία ξεχωρίζουν τα κοντινά πλάνα της Έλενας, που θυμίζουν έργα τέχνης. Στη δεκαετία του 70 θα την πάρει στα χέρια του ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης και θα γυρίσει μαζί της μερικές από τις καλύτερες ταινίες της: "Εκείνο το Καλοκαίρι", "Αναζήτηση" και "Ζήτημα Ζωής και Θανάτου". Την εποχή εκείνη θα γεννήσει την κόρη της εκτός γάμου, ενώ η πολύχρονη σχέση της με τον ποδοσφαιριστή Τάσο Μητρόπουλο θα κρατηθεί μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Με την παρακμή του Ελληνικού κινηματογράφου η Έλενα θα εγκαταλείψει τη μεγάλη οθόνη κάνοντας επιλεκτικές εμφανίσεις στο θέατρο και την τηλεόραση. Παράλληλα αρχίζει να αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ευαισθητοποιημένη από τις συνθήκες που βιώνει στα ιδρύματα που κατά καιρούς επισκεπτόταν γράφει το βιβλίο "Πως έμαθα να βλέπω" με καταγγελτικό λόγο για την αναλγησία των υπευθύνων.
Ένα από τα ωραιότερα εξώφυλλα της στα χρόνια του 60.

Η διαφημιστική αφίσα της ταινίας που της χάρισε το πρώτο βραβείο ερμηνείας στο ΦΕΚΘ.
 Η Έλενα υπήρξε μια γυναίκα βαθιά φιλοσοφημένη. Σταρ του σινεμά στα χρόνια του 60, λαμπερή, γοητευτική αλλά και ταλαντούχα έζησε και την έντονη ζωή με τα φλας και τα εξώφυλλα να μαγεύονται από την πορσελάνινη ομορφιά της. Στα χρόνια του 70 είναι η γυναίκα που δεν υπολογίζει τις κοινωνικές συμβατικότητες, διατηρώντας όμως έναν απέραντο σεβασμό σε όλους. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα αποσυρθεί στο κτήμα της στην Εύβοια σώζοντας ετοιμοθάνατα άλογα του ιπποδρόμου, οραματιζόμενη παράλληλα μια βιολογική μονάδα. Έφυγε από τη ζωή στα 61 της χρόνια (4 Μαρτίου 2008) έπειτα από μια σύντομη, αξιοπρεπή και άνιση μάχη με τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ