Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Εγωισμός (1964) ανέκδοτο OST


Μια από τις αριστουργηματικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου υπήρξε ο "Εγωισμός" του Γιάννη Δαλιανίδη. Μια άρτια παραγωγή της Φίνος Φιλμ με πρωταγωνίστρια τη Ζωή Λάσκαρη. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 23 Νοεμβρίου 1964 και σήμερα θεωρείται μια από τις εμπορικότερες ταινίες της δεκαετίας του 60.
Ο "Εγωισμός" προσέλκυσε το ενδιαφέρον του κοινού πριν ακόμα προβληθεί στις σκοτεινές αίθουσες καθώς η διαφημιστική της αφίσα είχε τη Ζωή Λάσκαρη μαζί με το Σπύρο Φωκά γυμνούς σε μια ερωτική σκηνή, με τη Ζωίτσα με γυρισμένη τη πλάτη. Αυτό βέβαια ήταν αρκετό τότε για να κινητοποιηθούν οι αρχές, με την Ελληνική αστυνομία να λογοκρίνει την αφίσα σκεπάζοντας το κορμί της πρωταγωνίστριας. Τόσο ο Φίνος, όσο και ο Δαλιανίδης δεν πτοήθηκαν από τη λογοκρισία, αφού θεώρησαν πως όλη αυτή η φασαρία θα λειτουργούσε ως δωρεάν διαφήμιση για την ταινία. Η παρέμβαση των αρχών δικαίωσε μόνο κάποια μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων, που θεώρησαν την αφίσα προσβλητική.

 Λίγο μετά η Λάσκαρη έκανε μια τολμηρή φωτογράφιση σε έντυπο της εποχής, κάνοντας αφρόλουτρο, ενώ υπήρχε και εκτενές ρεπορτάζ με τη Ζωή να μιλά για το γυμνό στον ελληνικό κινηματογράφο: «Τι πιστεύει ο κόσμος για μένα; Όλοι αυτοί οι θεατές ανεξάρτητα από το φύλο και την ηλικία τους, που γεμίζουν τις αίθουσες όταν προβάλλεται μια ταινία μου, πώς με κρίνουν; έρχονται για να δουν την κοπέλα από τον ‘Κατήφορο’ που υπερασπίστηκε με το όπλο στο χέρι την τιμή της ή να δουν μια τολμηρή ερωτική σκηνή, άσχετα αν ο τελικός στόχος της είναι ο θρίαμβος της παραδιδαγμένης ηθικής».
Στο πρωτοσέλιδο, ο πολιτιστικός συντάκτης Σταμάτης Φιλιππούλης αναρωτιόταν αναφερόμενος στην παρέμβαση της αστυνομίας για την αφίσα: «με το «ντύσιμο» των άψυχων γυμνών του διαφημιστικού, προστατεύτηκε η ηθική του καιρού μας;».

Στο παρασκήνιο των γυρισμάτων αξίζει να αναφέρουμε ότι αρχικά ο ρόλος της Τζένης Ρουσσέα  είχε δοθεί στην ανερχόμενη τότε Έλενα Ναθαναήλ, αλλά από το πρώτο κιόλας γύρισμα ο Δαλιανίδης Θεώρησε ότι έπρεπε να αντικατασταθεί από μια έμπειρη ηθοποιό. Φυσικά η Έλενα δεν έχασε μόνο το ρόλο στο φιλμ αλλά διέκοψε και το συμβόλαιο της με το Φίνο. Ήταν μια ιδιαίτερη περίοδος για το Δαλιανίδη, ο οποίος περνούσε από σκληρή οντισιόν όλους τους ηθοποιούς. 

Τη μουσική γράφει ο Μίμης Πλέσσας, δημιουργώντας ένα από τα καλύτερα σάουντρακ του ελληνικού σινεμά, με ατμοσφαιρικά οργανικά θέματα που τονίζουν ακόμη περισσότερο το δραματικό στόρι αλλά και τις ερωτικές σκηνές. Φυσικά και αυτό δεν εκδόθηκε ποτέ ως αυτόνομο έργο του συνθέτη. 
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ