Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Ίλιγγος (1963) ανέκδοτο OST

Ο "Ίλιγγος" υπήρξε ένα από τα καλύτερα κοινωνικά δράματα του Ελληνικού κινηματογράφου. Μια ταινία που τα είχε όλα: αίσθημα, πάθος, κακίες, σκηνές ακατάλληλες, την πτώση της αθώας και την εξιλέωση με το μεγάλο έρωτα. Βασικά διηγείται την ιστορία της άτυχης κόρης της Λάνας Τάρνερ, που σκότωσε τον εραστή της μητέρας της. Μόνο που εδώ η κόρη έχει μια προϊστορία που δίνει αφορμή στις τολμηρές σκηνές και μια μυθιστορία  με το θρίαμβο του μεγάλου έρωτα.
Και αν ο Ελληνικός κινηματογράφος είναι γεμάτος από ανάλογα μελό, εδώ ο Γιάννης Δαλιανίδης, για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πόσο καλά μπορεί να χειριστεί (κινηματογραφικά) ένα τέτοιο θέμα σεναριακά αλλά και ως σκηνοθέτης. Τίμιος αλλά και αληθινός δημιουργεί ένα αριστούργημα για την εγχώρια Έβδομη Τέχνη.
Ζωή Λάσκαρη και Ίλυα Λυβικού
 Φυσικά ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της η ταινία το χρωστάει στους ηθοποιούς που χρησιμοποίησε ο Δαλιανίδης. Η μούσα του Ζωή Λάσκαρη, χωρίς ίχνος χυδαιότητας, φτιάχνει έναν από τους καλύτερους ρόλους της καριέρας της. Μεγάλη έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή της Βούλας Ζουμπουλάκη. Μια μεγάλη Θεατρίνα που ελάχιστες φορές την είδαμε στη μεγάλη οθόνη. Μαζί με την Ίλυα Λυβικού, που επίσης συμμετέχει στη ταινία, δίνουν ποιότητα στο φιλμ και είναι κρίμα που ο Ελληνικός κινηματογράφος τις χρησιμοποίησε ελάχιστα.
Ζωή Λάσκαρη, Βούλα Ζουμπουλάκη και Αλέκος Αλεξανδράκης
Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Αλέκος Αλεξανδράκης (παρότι ο ρόλος δεν του ταιριάζει), ο Φαίδων Γεωργίτσης, ο Λευτέρης Βουρνάς, ο Ερρίκος Μπριόλας, η Νέλη Παπά, ο Αλέκος Τζανετάκος και η Κατερίνα Χέλμη στο ρόλο μιας Ιερόδουλης. Η παραγωγή ήταν της Φίνος Φιλμ.
Ο "Ίλιγγος", που έγινε αποδεκτός ακόμη και από τους πλέον δύσκολους κριτικούς ως ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, είχε και πολλά έντονα στοιχεία ερωτικού θρίλερ. Η πρεμιέρα του έγινε στις 18 Νοεμβρίου 1963 κάνοντας ρεκόρ εισιτηρίων (454.451 θεατές στις αίθουσες Α΄προβολής).
Η μουσική της ταινίας είναι γραμμένη από το μόνιμο συνεργάτη του Δαλιανίδη, το Μίμη Πλέσσα. Το σάουντρακ, ως αυτόνομο  έργο του συνθέτη,  δεν εκδόθηκε ποτέ.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ