Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Βασίλης Δημητρίου: Λυσιστράτη (2001) Θεατρικό σάουντρακ

Η "Λυσιστράτη" θεωρείται από τα παλαιότερα και πιο χαρακτηριστικά αντιπολεμικά έργα. Γράφτηκε και διδάχτηκε από τον Αριστοφάνη το 411 π.Χ. Η υπόθεση έχει να κάνει με τη σεξουαλική απεργία που κηρύσσουν οι γυναίκες της Αθήνας και της Σπάρτης, προσπαθώντας έτσι να πείσουν τους άνδρες να σταματήσουν τον Πελοποννησιακό Πόλεμο.
Το συγκεκριμένο έργο αντιπροσωπεύει μια από τις καλύτερες στιγμές του Αριστοφάνη. Είναι η τελευταία προσπάθεια του να επικρατήσει η ειρήνη μετά τους Αχαρνής (425 π.Χ.) και την Ειρήνη (421 π.Χ.).
Από τις πλέον αξιόλογες παραστάσεις της "Λυσιστράτης" ήταν εκείνη του 1957, σε κηνοθεσία του Αλέξη Σολωμού με τη Μαίρη Αρώνη στον ομώνυμο ρόλο. Μεγάλη προσωπική επιτυχία της που θα επαναλάβει πολλές φορές στην πολύχρονη καριέρα της. Ιστορική θα μείνει και η παράσταση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, το καλοκαίρι του 1986, στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Κινηματογραφικά η "Λυσιστράτη" θα γίνει ταινία το 1972 από το Γιώργο Ζερβουλάκο με τη Τζένη Καρέζη.
Το 2001 παρουσιάστηκε στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Κώστα Μπάκα και μετάφραση του Κ.Χ. Μύρη. Τη μουσική και τα τραγούδια γράφει ο αξιόλογος μουσικοσυνθέτης Βασίλης Δημητρίου και το σάουντρακ  που σας παρουσιάζω είναι μια ειδική έκδοση που μοιράστηκε κατά τις παραστάσεις του έργου. Ηχογραφήσεις που τυπώθηκαν σε ελάχιστα αντίτυπα ενώ στα τραγούδια ακούγονται μεταξύ άλλων η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Γερασιμίδου και ο Γιάννης Θωμάς.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ