Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2018

Βαγγέλης Γκούφας - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)

Ο Βαγγέλης Γκούφας, τίμησε το χώρο των γραμμάτων και των τεχνών στην Ελλάδα, όσο λίγοι. Για πενήντα και πλέον χρόνια πρόσφερε το πολύτιμο υλικό του στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την ποίηση. Ο μέγιστος Έλληνας δημιουργός γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Ιανουαρίου 1925. Σπούδασε νομικά, αλλά λόγω της κατοχής και της αντιστασιακής δράσης του, αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του. Το 1945, μετά τα Δεκεμβριανά, συνελήφθη από τους Άγγλους και εκτοπίστηκε στο αφρικανικό στρατόπεδο Ελ Ντάμπα. Από το 1946 ως το 1952 υπηρέτησε στο στρατό. Μετά τη λήξη της στρατιωτικής θητείας του ξεκίνησε να γράφει σε εφημερίδες ενώ παράλληλα έγραφε θεατρικά και ραδιοφωνικά κείμενα. Οι ραδιοφωνικές σειρές του, «Οικογένεια Παπαδοπούλου» και «Πικρή μικρή μου αγάπη», άφησαν εποχή στην ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας. Λίγο πριν το τέλος της δεκαετίας του ’50 ο Βαγγέλης Γκούφας ιδρύει τον θίασο-κίνημα «Δωδεκάτη Αυλαία», που συγκροτήθηκε από προβληματισμένους συγγραφείς, ηθοποιούς και σκηνοθέτες, και αποτέλεσε μια ουσιαστική προσπάθεια ανανέωσης του θεατρικού λόγου και του νεοελληνικού θεάτρου. Το 1961 συνεργάζεται για πρώτη φορά με τη Φίνος Φιλμ. Γράφει το σενάριο στην ταινία του Ντίνου Δημόπουλου «Η Λίζα Και Η Άλλη» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Για την ταινία γράφει και το τραγούδι «Ξημερώνει» (μουσική  Μάνου Χατζιδάκι) που στην ταινία τραγουδά η Αλίκη, δισκογραφικά όμως γίνεται μεγάλη επιτυχία από την ηχογράφηση της Μαίρης Λίντα.
Η οικογένεια του Βαγγέλη Γκούφα με το Φιλοποίμενα Φίνο, στην Ελβετία (Αρχείο Finos Film)
Ο Βαγγέλης Γκούφας ήταν προσωπικός και στενός φίλος του Φιλοποίμενα Φίνου και η συνεργασία τους θα συνεχιστεί με δύο ακόμη ταινίες: «Το Ταξίδι»(1962) και «Ένας Μεγάλος Έρωτας»(1964). Στο τελευταίο ο Βαγγέλης Γκούφας γράφει ένα υπέροχο σενάριο με έντονες επιρροές από την «Άννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι. Αξιόλογη σεναριακή δουλειά του είναι και το στόρι της ταινίας «Πρόσωπο της Μέδουσας» (1967) του Ν. Κούνδουρου, ταινία που ολοκληρώθηκε στην Ιταλία αργότερα και πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία με τον τίτλο «Βόρτεξ». Από τις πλέον σημαντικές ελληνικές ταινίες με πολλές αναθεωρήσεις του σεναρίου και της αρχικής μορφής της. Ο Βαγγέλης Γκούφας  έγραφε και τους στίχους των τραγουδιών που ακούγονταν στα έργα του, τα οποία συνέθεσαν μεγάλοι μουσικοί όπως: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Κουνάδης, σε τραγούδια-επιτυχίες που κυκλοφόρησαν σε πολλούς δίσκους.
Με την Ελένη Βιτάλη και τον Αργύρη Κουνάδη στην ηχογράφηση του δίσκου "Δεν Περισσεύει Υπομονή"(1973).
Το 1964 στην ταινία «Λόλα» γράφει τρία υπέροχα τραγούδια: «Χάθηκε Το Φεγγάρι», «Όνειρο Δεμένο» και «Δεν έχει αρχή». Στο μιούζικαλ του Δαλιανίδη «Κορίτσια για Φίλημα» ο Μίμης Πλέσσας μελοποιεί τους στίχους του στο τραγούδι: «Γελά γαλάζιος ουρανός» με τη φωνή της Ρένας Βλαχοπούλου. Το 1966 στη ταινία του Παύλου Τάσιου, η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδά το «Έμεινα μόνη» με στίχους του Βαγγέλη Γκούφα και μουσική του Μίμη Πλέσσα. Ένα υπέροχο τραγούδι που δισκογραφικά θα καταγραφεί με τη φωνή της Αλέκας Μαβίλη. Από τα υπόλοιπα τραγούδια του αναφέρουμε τα: «Για χατίρι σου» και «Τα δάκρυά μου είναι καυτά» με τη Ζωή Φυτούση (από τη ταινία «Το Ταξίδι»), «Φως της αυγής» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (από τη ταινία «Διπλοπενιές»), «Το τραγούδι της Ύδρας» με την Αλέκα Μαβίλη (από τη ταινία «Ελλάς χωρίς ερείπια»), «Της βροχής νερό» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη (από τη θεατρική παράσταση «Προδομένος Λαός»), «Τα τρένα που φύγαν» με τη Βίκυ Μοσχολιού και πολλά άλλα. Οι 16 τηλεοπτικές σειρές που έγραψε ο Βαγγέλης Γκούφας άφησαν εποχή για την ποιότητά τους, και οι περισσότερες σκηνοθετήθηκαν από τον Κώστα Κουτσομύτη, αλλά και από τον Μιχάλη Παπανικολάου, τον Βασίλη Γεωργιάδη κ.ά. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε τις: «Δρόμος χωρίς γυρισμό»(ΥΕΝΕΔ – 1973), «Τερέζα Βάρμα Δακόστα»(ΕΙΡΤ – 1975), «Εν Αθήναις»(ΕΡΤ – 1976), «Βαμμένα κόκκινα μαλλιά»(ΑΝΤ1 – 1992) και πολλές άλλες. Ο Βαγγέλης Γκούφας ήταν μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Ασχολήθηκε και με την διαφήμιση ενώ εξαιρετικοί θίασοι ανέβασαν θεατρικά έργα του. Η Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδας, της οποίας ήταν ιδρυτικό μέλος, τον τίμησε το 2006 στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για το σύνολο της προσφοράς του στον κινηματογράφο. Τα χρόνια της χούντας  τα έζησε στην Ελβετία ως πολιτικός αυτοεξόριστος. Ο Βαγγέλης Γκούφας έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών αφήνοντας μια πολύχρονη διαδρομή στη τέχνη και φυσικά υπήρξε ένας από τους ακριβούς εργάτες του λόγου. 
Στη συλλογή που σας παραθέτω συγκέντρωσα δέκα τραγούδια με στίχους του Βαγγέλη Γκούφα, όλα μέσα από κινηματογραφικές ταινίες. Δέκα πραγματικά διαμάντια!!!
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ