Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Νικηφόρος Νανέρης: Ο Θεατρίνος με την "αθόρυβη" πορεία ...

Ίσως το όνομα του στις νεότερες γενιές να μη λέει πολλά. Ωστόσο ο Νικηφόρος Νανέρης υπήρξε ένας από τους πλέον αξιόλογους ηθοποιούς του Ελληνικού Θεάτρου.  Που ευτυχώς ο κινηματογράφος τον πέρασε στην αθανασία.
Γεννημένος στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 1940, πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στην Καισαριανή. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 50 θα συναντήσει το μουσικοσυνθέτη Τζιαν Κάρλο Μενότι και από τότε θα αρχίσει η ενασχόληση του με το Θέατρο. Τελειώνει τις γυμνασιακές του σπουδές στο Νυχτερινό Γυμνάσιο Παγκρατίου και αμέσως μετά θα μπει στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν. Οι σπουδές του στην υποκριτική θα συνεχιστούν στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα θα ξεκινήσει τη θεατρική του πορεία δίπλα σε μεγάλους θεατρίνους. Υπηρέτησε το ελεύθερο Θέατρο αλλά μακροχρόνια υπήρξε και η θητεία του στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας. Γοητευτικός, ταλαντούχος με μια ιδιαίτερη φωνή πέρασε και από τον κινηματογράφο, ευτυχώς με αξιόλογες εμφανίσεις σε ταινίες από τις εμπορικότερες ("Αυτοί που μίλησαν με το Θάνατο", "Η Δίκη των Δικαστών", "Το Νυφοπάζαρο" και "Όμορφες Μέρες") εως τις ταινίες του λεγόμενου Νέου Ελληνικού κινηματογράφου, όπως η "Ανοιχτή Επιστολή", οι "Σιλουέτες" και η "Αλεξάνδρεια".
Πάντα σεμνός κινήθηκε σχεδόν αθόρυβα στο χώρο του θεάματος καταθέτοντας με περισσή αφοσίωση το ταλέντο του επί σκηνής, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Ο Νικηφόρος Νανέρης έφυγε από τη ζωή μια ανοιξιάτικη ημέρα του 2011, σκορπίζοντας τη θλίψη στο Ελληνικό Θέατρο. Περπάτησε το μονοπάτι της αιωνιότητας αφήνοντας σπουδαία καλλιτεχνική παρακαταθήκη, έτσι, για να μας θυμίζει ότι κάποτε αυτός ο τόπος "έβγαλε" σπουδαίους Θεατρίνους.
Από την ταινία "Ανοιχτή Επιστολή" (1967). Δίπλα στο Νικηφόρο Νανέρη ο επίσης αξιόλογος ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς.

Με τη Ζωή Λάσκαρη στο πολεμικό δράμα του Γιάννη Δαλιανίδη "Αυτοί που μίλησαν με το Θάνατο"(1970).

Με την Άννυ Πασπάτη στην παράσταση "Αλκιβιάδης"(1973). Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ