Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

"Καταναλωτική Κοινωνία": Μια ατυχής κινηματογραφική προσέγγιση σοβαρών θεμάτων της Ελληνικής κοινωνίας

Είναι ίσως η μοναδική ταινία του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος που έχει προβληθεί ελάχιστες φορές στην τηλεόραση. Μια ιδιαίτερη παραγωγή με τη σκηνοθετική υπογραφή του Κώστα Καραγιάννη μακριά από το ύφος και το κλίμα των ταινιών που μας είχε συνηθίσει.  Το στόρι γραμμένο από τον ίδιο τον σκηνοθέτη αρέσει σε λίγους: "Ένας αδίστακτος επιχειρηματίας και εκδότης της εφημερίδας " Η Αλήθεια " εκμεταλλεύεται την ασθένεια του οκτάχρονου γιου μιας καθαρίστριας και τον στέλνει με έξοδα της εφημερίδας για θεραπεία στο Παρίσι. Παράλληλα, προβάλλει ασύστολα το γεγονός από την εφημερίδα του, αυξάνοντας κατακόρυφα την κυκλοφορία της. Ο μικρός γίνεται καλά, αλλά μεγαλώνοντας βρίσκεται μπροστά σε άλλες καταστάσεις. Κάποια μέρα, όντας τριαντάρης πια αρρωσταίνει από γρίπη, αλλά καθώς είναι άνεργος και χωρίς χρήματα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Στέλνει τη γυναίκα του στον γιο του ευεργέτη του, να ζητήσει μια μικρή οικονομική βοήθεια για τα φάρμακα". 
Η "Καταναλωτική Κοινωνία" συμμετείχε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1971 ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν στην προβολή της ταινίας, που κατά το δημιουργό της ήταν μια ταινία καλλιτεχνικών προθέσεων, φτιαγμένη ειδικά για το Φεστιβάλ. Το κοινό όμως είχε αντίθετη γνώμη και από την αρχή της προβολής, άρχισε ν` αστειεύεται με τους διάλογους και τα διαδραματιζόμενα. Σε κάποια στιγμή ακούστηκε ο Κώστας Καραγιάννης να φωνάζει από το θεωρείο του "Σας την έσκασα κορόιδα!", μια φράση που υποτίθεται ότι ήταν ανταπάντηση σε μια ατάκα του β` εξώστη, αλλά το κοινό θεώρησε ότι απευθυνόταν προς όλους, με αποτέλεσμα να γίνει χαλασμός μέσα στην αίθουσα. Μετά το τέλος της προβολής πολυάριθμοι θεατές περίμεναν τον Κώστα Καραγιάννη να βγει από την αίθουσα για να τον γιουχαΐσουν, ο οποίος τελικά διασώθηκε μ` επέμβαση της Αστυνομίας. 
Φυσικά και τα διάφορα έντυπα της εποχής χαρακτηρίζουν την "Καταναλωτική Κοινωνία" ως μια ατυχή προσέγγιση σοβαρών θεμάτων ενώ κάποιοι πιο σκληροί κριτικοί αποκαλούν το φιλμ..."πατάτα". 
Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Αιμιλία Υψηλάντη και ο Σταύρος Ξενίδης. Το ιδιαίτερο με τους υπόλοιπους ηθοποιούς είναι ότι οι σκηνές του Άλκη Γιαννακά και της Ζέτας Αποστόλου είναι μέρος από μια παλαιότερη ταινία του Καραγιάννη, τα "Μυστικά της Αμαρτωλής Αθήνας". Η Ρήγα Κρητικού που αναγράφεται στους τίτλους και στο διαφημιστικό υλικό δεν είναι η άλλη από τη Ρίτα Μπενσουσάν. Όσο για τη Τίνα Τζιόβα μιμείται ανεπιτυχώς την Εθνική μας Σταρ. Αν και το όνομα της δε γράφτηκε στους τίτλους η Μαρία Αλιφέρη κάνει εδώ την Α΄ κινηματογραφική της εμφάνιση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ