Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Μάκη Δελαπόρτα, σ΄ευχαριστούμε για όλα!!!

Χαρισματικό άτομο ο Μάκης Δελαπόρτας, είναι αυτός που μας έμαθε "να μετρούμε τ΄αστέρια, όχι στον ουρανό αλλά στη μεγάλη οθόνη". Είναι αυτός που μας έμαθε να ταξιδεύουμε σε εποχές πιο ανθρώπινες, πιο λαμπερές, πιο μελωδικές!!!
Ο Μάκης γεννήθηκε στον Πειραιά, στον αστερισμό των μεγάλων σταρ και από παιδί σκαρφάλωνε στις μάντρες των θερινών κινηματογράφων βλέποντας μόνο...ελληνικές ταινίες. Αυτό ήταν η αρχή αφού ο Μάκης άρχισε να ερωτεύεται τους μυθικούς ήρωες της μεγάλης οθόνης. Και όταν ο έρωτας αυτός φούντωσε άρχισε το όνειρο να γίνεται πραγματικότητα και η χρυσή εποχή του ελληνικού κινηματογράφου να γίνεται...βινύλια, cd και μια σειρά από βιβλία - βιογραφίες όλων των μεγάλων δημιουργών της εποχής εκείνης.
Ένα ξανθό, λεπτό αγόρι που είχε τότε τη συνήθεια να πηγαίνει κοντά στα ηχεία του κινηματογράφου κρατώντας ένα μικρό μαγνητόφωνο, για να ηχογραφεί τα τραγούδια των ταινιών, μερικά χρόνια αργότερα κατάφερε να περάσει όλο αυτό το υλικό από τα μάστερ τέιπ σε δίσκους ψηφιακούς και αναλογικούς, κάνοντας μόδα τραγούδια που τότε είχαν γραφτεί για να εξυπηρετήσουν κάποιες σκηνές στη μεγάλη οθόνη. Περισσότεροι από 300 δίσκοι σε όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες είναι ο σημερινός απολογισμός αυτής της δράσης του.
Αμέσως μετά ήρθε μια ακόμη δράση του, τα λευκώματα - βιογραφίες. Εικοσιπέντε βιβλία γεμάτα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό σε μια εποχή που ακόμη και οι ίδιοι οι φωτογράφοι ήταν έτοιμοι να οδηγήσουν το υλικό αυτό στις χωματερές. Αλλά πέρα από αυτά ο Μάκης Δελαπόρτας είναι ένας αξιόλογος ηθοποιός, που έπαιξε σε κινηματογράφο, τηλεόραση και θέατρο αφού είχε αποφοιτήσει από τη Δραματική Σχολή του Θεοδοσιάδη, έχοντας για δασκάλα του την κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιό Δέσπω Διαμαντίδου.
Η περίοδος που ασχολήθηκε με τις βιογραφίες τον απομάκρυναν κάποια στιγμή από το θέατρο. Βέβαια ήρθε η ώρα της επιστροφής στο σανίδι με αφιερωματικές παραστάσεις που αρέσουν πολύ στο κοινό. 
Ο Μάκης συνεχίζει ακόμη και σήμερα να μας προσφέρει απλόχερα τη λάμψη των μεγάλων σταρ. Δεν είναι μίζερος, αγαπάει τη ζωή και ζει όμορφα και δημιουργικά!!!
Ξεκίνησε τις βιογραφίες - λευκώματα με πρώτη εκείνη της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Άλλωστε, εκείνη τον παρότρυνε να δοκιμάσει και αυτό το πεδίο.

Περισσότερο απ’ όλους έζησε κοντά στη Ρένα Βλαχοπούλου. Στα ευχάριστα και στα θλιβερά. 

Με τη Μαίρη Χρονοπούλου...

«Βρήκα τη σωστή συνταγή να ερευνώ και να καταγράφω τις ζωές των καλλιτεχνών που αγάπησα». Θεωρεί πως όλα είναι γραμμένα στη ζωή μας. Το δικό του κάρμα ήταν ένας μαντρότοιχος δίπλα στο θερινό «Αργυρούπολη»

Οι φωτογραφίες ανήκουν στο προσωπικό αρχείο του κ.Δελαπόρτα.
Σας παραθέτω το πρώτο και δεύτερο μέρος του αφιερώματος που είχα κάνει στο Μάκη Δελαπόρτα το 2015, στον τηλεοπτικό σταθμό Αμφίπολη TV.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ