Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2018

ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Η Έλενα Ναθαναήλ...τραγουδά για το Διομήδη Κομνηνό

Με αφορμή την επέτειο της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου σας παραθέτω ένα ντοκουμέντο. Είναι η πρώτη και μοναδική φορά που η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός Έλενα Ναθαναήλ τραγούδησε, και αυτό για να τιμήσει το Διομήδη Κομνηνό και τα Παιδιά του Πολυτεχνείου. Μια σπάνια ηχογράφηση που δε καταγράφηκε ποτέ στη δισκογραφία.
Τη νύχτα της 16ης Νοεμβρίου 1973 ο Διομήδης πυροβολήθηκε από 38 χιλιοστών από κάποιον αστυνομικό της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξης. Ο πατέρας του ζήτησε να γίνει βαλλιστική εξέταση και να ερευνηθούν και τα 53 όπλα των αστυνομικών του τότε υπουργείου. Κάτι που δεν έγινε ποτέ, και έτσι ο δολοφόνος του παρέμεινε άγνωστος.
Ο ποιητής Δημήτρης Ραβάνης-Ρεντής έγραψε ένα ποίημα προς τιμήν του. Επίσης και η Λένα Παππά, το γνωστό ποίημα "Στους σκοτωμένους σπουδαστές του Νοεμβρίου", το οποίο άλλωστε, μέχρι πρόσφατα, ήταν ανθολογημένο σε σχολικά εγχειρίδια. Ο ποιητής Ανέστης Ευαγγέλου δημιούργησε συλλογή αποστροφικών ποιημάτων στην οποία έδωσε τον τίτλο "Διομήδης Κομνηνός" όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Δεκαεφτά χρονών. Εθελοντής τραυματιοφορέας. Γαζώθηκε από σφαίρες τη Νύχτα της Μεγάλης Σφαγής. 17 Νοέμβρη '73 στο Πολυτεχνείο."
Το όνομα του αναφερόταν στο βούλευμα των Δικών της Χούντας. Η σκισμένη του μπλούζα βρίσκεται σε έκθεμα θυμάτων του Πολυτεχνείου και χρησιμοποιήθηκε από τη χήρα του Σαλβαδόρ Αλιέντε, Ορτένσια, για να σκουπίσει τα δάκρυα της. 
Αμέσως μετά το Πολυτεχνείο, στην διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που ακολουθεί, η Κωστούλα Μητροπούλου, έγραψε μια σειρά στίχων για τα παιδιά του Πολυτεχνείου. Ένας από αυτούς τους στίχους, ήταν  για τον πιο μικρό, που έφυγε από σφαίρα. Τον νεκρό τον ονομάζει Κωσταντή, αλλά είναι φανερό πως πρόκειται για τον νεαρό Διομήδη.
Ο λόγος που δεν αναφερόταν το πραγματικό του όνομα, είναι ότι η Κωστούλα, ακόμη δεν το ήξερε, έμαθε μόνο ότι σκοτώθηκε και ένα παιδί, μόλις 17 χρόνων. Αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος, εξαιρετικά συμβολικός και καλλιτεχνικός. Το όνομα Κωσταντής, είναι και μία αναφορά στον αιώνιο (πιστό στην τιμή, ελευθερία και στο καθήκον) Κωσταντή της φυλής μας, που μοιρολογά διαχρονικά η Ελληνίδα μάνα (Τραγούδι του Νεκρού αδελφού).
Τους στίχους μελοποιεί ο Ανακρέων Παπαγεωργίου και το τραγούδι (όπως και όλα τα υπόλοιπα που έγραψε η Κωστούλα για το Πολυτεχνείο)  ηχογραφείται μυστικά, στη διάρκεια της χούντας, η Έλενα Ναθαναήλ.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ