Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Βαγγέλης Πιτσιλαδής : Αναδυομενη (1979 - τηλεοπτικό σάουντρακ)

Αν μια Ελληνίδα καλλιτέχνης διεκδικεί τον τίτλο της Ξενοπουλικής ηθοποιού αυτή σίγουρα είναι η Νόρα Βαλσάμη. Ήταν αυτή που ερμήνευσε τρεις ηρωίδες του Γρηγορίου Ξενόπουλου σε τηλεοπτικές μεταφορές μυθιστορημάτων του κορυφαίου Έλληνα Λογοτέχνη. Η Νόρα Βαλσάμη πρωταγωνίστησε στα σίριαλ "Αφροδίτη", "Αναδυομένη" και στους "Μυστικούς Αρραβώνες". Εκείνο ωστόσο που έχει καταγραφεί έντονα στη συνείδηση του τηλεοπτικού κοινού ήταν η μελαγχολική "Αναδυομένη".
Ήταν Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 1978 όταν έκανε πρεμιέρα η συγκεκριμένη σειρά από την ΥΕΝΕΔ και ολοκληρώθηκε το Φεβρουάριο του 1979, σε 16 επεισόδια. Η Νόρα Βαλσάμη λάμπει στην κυριολεξία όχι μόνο από ομορφιά αλλά και από ταλέντο. Πρωταγωνίστρια της Φίνος Φιλμ για μια δεκαετία περίπου, η Νόρα στην "Αναδυομένη" παρότι ήδη έχει περάσει τα 30, με απίστευτη ευκολία ερμηνεύει μια έφηβη ηρωίδα. Δίπλα της εμφανίζονται οι νεαροί τότε Πάνος Χατζηκουτσέλης και Δάνης Κατρανίδης και οι Ανδρέας Φιλιππίδης, Καίτη Λαμπροπούλου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος και η Μαρούλα Ρώτα.
Από τις πιο ακριβές παραγωγές της εποχής σημειώνει ρεκόρ τηλεθέασης και είναι κρίμα που και από αυτή τη σειρά δε σώθηκε τίποτα από τη μανία κάποιων να  εξαφανίσουν ότι θύμιζε το κανάλι της ΥΕΝΕΔ, λόγω του στρατιωτικού της χαρακτήρα. Και φυσικά υπήρξαν κάποιοι που εξαφάνισαν σειρές με την αιτιολογία ότι όλα αυτά υποβίβαζαν το πνευματικό επίπεδο των Ελλήνων.
Και έτσι οδηγηθήκαμε σε μια τηλεόραση - σκουπιδαριό με άθλιες εκπομπές και σίριαλ που μάλλον θυμίζουν την κακή εποχή της βιντεοκασέτας.
Ευτυχώς εκείνο που έχει σωθεί από τη σειρά είναι ένας δίσκος 33 στροφών με οργανικά θέματα που εξυπηρετούσαν τη δράση αλλά και 8 τραγούδια που ερμήνευσε η Νόρα Βαλσάμη. Η μουσική είναι του Βαγγέλη Πιτσιλαδή και οι στίχοι του Γιάννη Κιούρκα.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ