Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

Σταύρος Ξαρχάκος: Ο Τρίτος Δρόμος (Τραγούδια με τη Γιοβάννα από την ομώνυμη ταινία )

"Ο Τρίτος Δρόμος" είναι ένα από τα πολλά κοινωνικά δράματα του Ελληνικού κινηματογράφου, στα χρόνια του 60. Γυρίστηκε το καλοκαίρι του 1962 και προβλήθηκε για πρώτη φορά στις 28 Ιανουαρίου 1963, αφήνοντας μάλλον αδιάφορο το κοινό αφού συγκέντρωσε μόλις 3.923 θεατές στις αίθουσες Α΄ προβολής. Το σενάριο, γραμμένο από το Βασίλη Καζαντζή, αφηγείται την ιστορία μιας δυναμικής γυναίκας, η οποία προσπαθεί να διεκδικήσει το γιο της από τον πρώην σύζυγο της. Ο σκηνοθέτης Ίων Νταϊφάς χρησιμοποιεί στο καστ σπουδαίους ηθοποιούς του Θεάτρου, όπως το Δημήτρη Μυράτ, τη Μάρω Κοντού, τη Τασσώ Καββαδία, τον Ανδρέα Φιλιππίδη, την Έλλη Φωτίου και το Γιώργο Μαρίνο στην 3η κινηματογραφική του εμφάνιση.
Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργος Μαρίνος και η Μάρω Κοντού σε σκηνή της ταινίας "Ο Τρίτος Δρόμος".

Το ιδιαίτερο με αυτή τη ταινία είναι ότι παρά την εισπρακτική της αποτυχία, τα τραγούδια του φιλμ άρεσαν και μάλιστα την εποχή εκείνη κυκλοφόρησαν σε δίσκο 45 στροφών (Extended Play). Και τα τέσσερα τραγούδια φέρουν την υπογραφή του νεαρού τότε Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος ένα χρόνο πριν είχε ξεκινήσει να γράφει μουσική για τον κινηματογράφο με την ταινία "Το Ταξίδι". Στο "Τρίτο Δρόμο" ο συνθέτης γράφει 4 τραγούδια επάνω σε στίχους του Ίωνα Νταϊφά. Ερμηνευμένα από τη Γιοβάννα που τότε έκανε μεγάλη καριέρα ακόμη και εκτός των ελληνικών συνόρων. Ο δίσκος κυκλοφόρησε από την Fidelity και η ηχογράφηση των τραγουδιών είχε γίνει στα στούντιο της Φίνος Φιλμ.

Τα Τραγούδια του δίσκου:

1.Χόρεψαν τ΄άσπρα πουλιά
2.Με ρωτάς
3.Πάρε το δρόμο μας
4.Ξέρω μια ματιά
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ