Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Μάρθα Καραγιάννη - Τα Κινηματογραφικά (ανέκδοτη συλλογή)

Πανέμορφη και σέξι, η Μάρθα Καραγιάννη έλαμψε στα μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ. Ο Γιάννης Δαλιανίδης της χάρισε σπουδαίους ρόλους στις μουσικές ταινίες και η εικόνα της ως το πιο σέξι κορίτσι του ελληνικού σινεμά ταξιδεύει στο χρόνο και σίγουρα θα μαγεύει πολλές γενιές Ελλήνων.
Ξεχωριστή περίπτωση καλλιτέχνη αν και σπούδασε χορό, έγινε ηθοποιός. Ακόμα και αν ποτέ δεν έπαιξε τον απόλυτα πρώτο ρόλο σε κάποια ταινία (με εξαίρεση το "Πεθαίνω Κάθε Ξημέρωμα"), η Μάρθα καταγράφηκε στη συνείδηση του κινηματογραφόφιλου κοινού ως Σταρ! Η πορεία της στη μεγάλη οθόνη είναι άρρηκτα δεμένη με το Δαλιανίδη και με το Φίνο. Μπήκε στο χώρο του σινεμά, σε ηλικία μόλις 16 ετών παίζοντας δίπλα στη Κυβέλη στο κοινωνικό δράμα του Ορέστη Λάσκου "Η Άγνωστος" και μετά από μια περιπλάνηση σε μικρές κινηματογραφικές εταιρείες με ρόλους από μέτριους εως αδιάφορους, το 1961 περνά επίσημα πλέον την πύλη της Φίνος Φιλμ και εκεί θα μείνει για μια δεκαετία περίπου. Κάθε ρόλο της ξεχειλίζει από το υποκριτικό της ταλέντο ενώ τα χορευτικά της εντυπωσιάζουν καθώς αναδεικνύουν τα προσόντα της! Το "Πουπουλένιο" κοστούμι της στους "Κληρονόμους" αλλά και η εμφάνιση της στο μιούζικαλ "Κορίτσια για Φίλημα" με το οριεντάλ κοστούμι (δανεικό από τη χορεύτρια Ρέα Μανέλλη) είναι σκηνές ανθολογίας. 
Το θρυλικό κοστούμι που φόρεσε η Μάρθα Καραγιάννη στους "Κληρονόμους"!
Με τη δύση του εμπορικού κινηματογράφου, στις δεκαετίες 70 και 80 ασχολήθηκε κυρίως με το θέατρο παίζοντας σε μιούζικαλ και κωμωδίες ενώ στα χρόνια του 90 στράφηκε στη πρόζα.
Στο μιούζικαλ "Γοργόνες και Μάγκες"(1968) τραγουδά το "Ο Άνδρας που θα παντρευτώ" των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου.
Παρότι υπηρέτησε το μιούζικαλ τόσο στην οθόνη όσο και επί σκηνής, είδος που απαιτεί από τον ηθοποιό να παίζει, να χορεύει και να τραγουδά στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο, η Μάρθα ελάχιστες φορές τραγούδησε. Με πολύ δυσκολία συγκέντρωσα 5 τραγούδια (4 κινηματογραφικά συν ένα θεατρικό) και σας τα παρουσιάζω, ως ελάχιστο δείγμα ενός τεράστιου ταλέντου. Μια γυναίκα που υπηρέτησε την υποκριτική με σεμνότητα και ταπεινότητα!!!

Τα Τραγούδια της Συλλογής:

1.Σαν Φυσά το Μαϊστράλι (από την ταινία "Καπετάνιος για Κλάματα")
2.Σήκω Παιδί μου και σπάστα (ντουέτο με τη Μάγια Μελάγια, από την ταινία "Ένας Ζόρικος Δεκανέας")
3.Μένουμε Πάντα Παιδιά (μαζί με τους Βουτσά, Βογιατζή, Προκοπίου και Λιάσκου από το μιούζικαλ "Ραντεβού στον Αέρα")
4.Ο Άνδρας που θα Παντρευτώ (από το μιούζικαλ "Γοργόνες και Μάγκες")
5.Καμπαρέ (από την ομώνυμη θεατρική παράσταση του 1973.Μεταγενέστερη ηχογράφηση)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ