Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Τα Ελαφρά του Κώστα Καπνίση (ανέκδοτη συλλογή)

Σίγουρα είμαι πολύ μικρός για να γράψω για ένα μουσικό ογκόλιθο, όπως ο Κώστας Καπνίσης. Χαρακτηρισμοί όπως "Λυρικός", "Ρομαντικός", "Πολυγραφότατος" και ο "Έλληνας Morricone" έχουν γραφτεί κατά καιρούς για εκείνον και σίγουρα δεν είναι αρκετοί για να περιγράψουν το μέγεθος του ταλέντου του αλλά και του έργου που μας άφησε ως παρακαταθήκη φεύγοντας από τη ζωή, το καλοκαίρι του 2007.
Μαθητής του Σκαλκώτα έγραψε το πρώτο του τραγούδι λίγο πριν το 1940, σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Ήταν το "Γελάς", που γνωρίζει ακόμη και σήμερα σπουδαίες επανεκτελέσεις.
Στον κινηματογράφο έγραψε σπουδαία τραγούδια αλλά κυρίως ορχηστρικά θέματα για περισσότερες από εκατό ταινίες. Έχει λάβει μέρος σε πολλά διεθνή μουσικά φεστιβάλ αποσπώντας σχεδόν πάντα μια τιμητική διάκριση. Στη συλλογή που σας παραθέτω συγκέντρωσα δέκα αγαπημένα τραγούδια του από την περίοδο που υπηρέτησε το ελαφρό τραγούδι αφού έγραψε και άλλα σπουδαία με λαϊκό χρώμα!!!

Τα Τραγούδια της συλλογής

1.Απόψε Βρέχει - Αλέκα Κανελλίδου (Μεταγενέστερη ηχογράφηση του τραγουδιού που έγινε μεγάλη επιτυχία με τη Γιοβάννα. Στίχοι:Θάνου Σοφού)
2.Άστο το Χεράκι σου - Αλίκη Βουγιουκλάκη - Μουζάς & Λιγνός (Από την ταινία της Φίνος Φιλμ "Το Δόλωμα". Στίχοι:Αλέκου Σακελλάριου)
3.Είσαι η Άνοιξη και είμαι ο Χειμώνας - Ρένα Βλαχοπούλου (Στίχοι:Θάνου Σοφού)
4.Γελάς - Αλέξια (Το πρώτο τραγούδι του Κώστα Καπνίση με τους υπέροχους στίχους του Γιώργου Οικονομίδη σε μια πολύ όμορφη εκτέλεση από την Αλέξια, από το άλμπουμ "Τα Κλασικά"(1993)
5.Κάθε Όνειρο - Θέμης Ζήσης (το τραγούδι πρωτοερμήνευσε η Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού "Το Κορίτσι με τα Παραμύθια"(1957), αλλά στις μεταγενέστερες προβολές η σκηνή του τραγουδιού είχε αφαιρεθεί από όλες τις κόπιες).
6.Αγάπη μου, άνοιξε να μπω - Κλειώ Δενάρδου (Από την ταινία "Κοντσέρτο για Πολυβόλα"(1967), με στίχους του Ντίνου Δημόπουλου)
7.Κάτι μου λέει - Τζένη Βάνου (Από την ταινία "Μην Ερωτεύεσαι το Σάββατο"(1962), με στίχους του Κώστα Πρετεντέρη. Το ίδιο τραγούδι ηχογράφησε σε δίσκο 45 στροφών, την ίδια χρονιά, η Μαίρη Οικονόμου)
8.Το Μεγάλο Μυστικό μου - Καίτη Χωματά (Από την ταινία "Τζένη Τζένη"(1965), όπου και το ερμήνευε η Νόρα Βαλσάμη με τη φωνή της Χωματά. Οι στίχοι είναι του Ντίνου Δημόπουλου).
9.Σ΄αγαπώ - Μάρω Κοντού (ανέκδοτο δισκογραφικά τραγούδι του Καπνίση από την ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα "Η Γυνή να φοβήται τον Άνδρα")
10.Το Αμαξάκι - Τζένη Βάνου & Γιάννης Βογιατζής (Τραγούδι που έγινε περισσότερο γνωστό με τον τίτλο "Είσαι το ταίρι μου". Ηχογραφήθηκε το 1963 σε δισκάκι 45 στροφών. Οι στίχοι είναι του Τάσου Μαστοράκη.)
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ