Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Σοφία Βέμπο: Η Τραγουδίστρια της Νίκης

Η Σοφία Βέμπο υπήρξε η τραγουδίστρια όλων των Ελλήνων. Με την τόσο χαρακτηριστική χροιά της φωνής της, με το τεράστιο καλλιτεχνικό εκτόπισμα και την ισχυρή προσωπικότητα της κατόρθωσε ν΄ανέβει στην κορυφή μιας μοναδικής πανελλήνιας δημοτικότητας και να σφραγίσει μια ολόκληρη εποχή.
Κι όταν το 1940 η χώρα ξεσηκώθηκε απ΄άκρη σ΄άκρη και είπε μ΄ένα στόμα ΟΧΙ στην αδικία, ΟΧΙ στη βδελυρή σκλαβιά, η Βέμπο αγκάλιασε και ζέστανε με τη φωνή της σύνορα και μετόπισθεν παίζοντας τη ζωή της Κορώνα - Γράμματα. Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν κι η ζωή της έγινε εφιαλτική, οι Ελληνικές Μυστικές Υπηρεσίες, σε συνεργασία με τον Άγγλο Έβερτ (διοικητή της Ασφάλειας Αθηνών) και το Αγγλικό Επιτελείο Μέσης Ανατολής τη φυγάδευσαν στη Μέση Ανατολή. Η Βέμπο τραγουδά για να εμψυχώσει τις ένοπλες δυνάμεις. Τραγουδά σε στρατόπεδα, αεροπορικές μονάδες, καταστρώματα πολεμικών πλοίων, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς. Δίνει τα πάντα για τον αγώνα. Καλλιτεχνικά και Οικονομικά. Και για όλη αυτή τη δράση της δε πήρε δεκάρα από το Ελληνικό κράτος. Όμως κέρδισε κάτι άλλο, ακόμα πιο πολύτιμο. Την αγάπη, το σεβασμό, και το χειροκρότημα ενός ολόκληρου λαού μαζί με τον τίτλο της "Τραγουδίστριας της Νίκης".

Λίγο αργότερα στην Αμερική, όπου πάει για περιοδεία κάνει τα ίδια. Διαθέτει το μεγαλύτερο μέρος από τις εισπράξεις των συναυλιών της υπέρ της Ελληνικής Πολεμικής Περίθαλψης. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού την καλεί να γυρίσει πίσω να τραγουδήσει στις κυριότερες φρουρές της Β. Ελλάδας και σε προχωρημένες μαχόμενες μονάδες. Η Σοφία ντυμένη στο χακί αρχίζει ένα ατελείωτο πηγανέλα στο Γράμμο και το Βίτσι. Φθάνει στα ακραία φυλάκια, επισκέπτεται στρατιωτικά νοσοκομεία. Όλα αυτά τα χρόνια έχει κοντά της έναν άξιο συνεργάτη. Το συγγραφέα, στιχουργό και μετέπειτα σύζυγο της Μίμη Τραϊφόρο που μαζί πρόσφεραν πολλά και στο Ελληνικό τραγούδι αλλά και στο Ελληνικό Θέατρο.

Στη συλλογή που σας παραθέτω, σας παρουσιάζω όλα τα Πατριωτικά τραγούδια που ερμήνευσε η Σοφία Βέμπο...

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ