Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Ο Γιάννης Δαλιανίδης...πίσω από τις κάμερες!!!

Ο μεγάλος εραστής της Τέχνης, ο Γιάννης Δαλιανίδης έφυγε από τη ζωή στις 16 Οκτωβρίου 2010, άφησε όμως πίσω του τεράστιο έργο καθώς υπήρξε ο πλέον παραγωγικός σκηνοθέτης του Ελληνικού κινηματογράφου, με 74 ταινίες στο ενεργητικό του. Λάτρης της μουσικής και του χορού γύρισε τα καλύτερα μιούζικαλ αλλά και μια σειρά από κοινωνικά δράματα που καταγράφουν μοναδικά την ελληνική κοινωνία στο πέρασμα των δεκαετιών.
Άλλωστε ο Ελληνικός κινηματογράφος χωρίζεται σε πριν και μετά το Δαλιανίδη. Για πολλούς (και για μένα) είναι ο καλύτερος σκηνοθέτης που πέρασε από την εγχώρια κινηματογραφία, για άλλους όχι. Κανείς όμως δε μπορεί να αρνηθεί ότι άλλαξε τους ρυθμούς του σινεμά στη χώρα μας. Ο κόσμος τον ακολούθησε αφού όλες οι ταινίες του έκαναν πάταγο και η υπογραφή του μετρούσε όσο της Βουγιουκλάκη.
Με την ίδια λάμψη που πέρασε από τη μεγάλη οθόνη πέρασε και από την τηλεόραση παρουσιάζοντας στο κοινό του απλές καθημερινές ιστορίες μέσα από σειρές όπως το "Λούνα Παρκ", τα "Λιονταράκια του κυρ - Ηλία", το "Ρετιρέ" και οι "Μικρομεσαίοι". Και ως σκηνοθέτης που δοκιμάζεται και στα δύσκολα μετέφερε στη μικρή οθόνη τα λογοτεχνικά αριστουργήματα "Το Χρώμα του Φεγγαριού" της Αλκυόνης Παπαδάκη και το "Τρίτο Στεφάνι" του Κώστα Ταχτσή.
Ο Γιάννης Δαλιανίδης υπήρξε μια εμβληματική φυσιογνωμία στο χώρο του θεάματος που πέρα από τη διασκέδαση που πρόσφερε με τα δημιουργήματα του κατάφερε να αγγίξει και θέματα ταμπού της ελληνικής κοινωνίας και των ανθρώπινων σχέσεων.
Βέβαια είναι κρίμα που από τις ταινίες και τα σίριαλ δεν έχουμε αυτό που λέμε σήμερα making of. Υπάρχουν όμως πολλές φωτογραφίες του από τα γυρίσματα που μας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές πιο αληθινές, πιο ποιοτικές, πιο ανθρώπινες.
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε διάλειμμα από τα γυρίσματα της "Μουσίτσας" (1958). Θα ξανασυνεργαστούν στη "Ψεύτρα"(1963) και στη "Μαρία της Σιωπής"(1972).

Με το Φώτη Μεταξόπουλο, το Γιάννη Φλερύ, την Άννα Φόνσου και τον Ανδρέα Μπάρκουλη στα γυρίσματα της ταινίας "Τ΄αγόρι π΄αγαπώ" (1960).

Ο Γιάννης Δαλιανίδης μετέφερε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο τα έργα του Δημήτρη Ψαθά. Εδώ τους βλέπουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές της ταινίας Διονύση Παπαγιαννόπουλο, Ρίκα Διαλυνά και Χρήστο Ευθυμίου.

Από τα γυρίσματα του πρώτου μιούζικαλ "Μερικοί το προτιμούν Κρύο"(1962).

Πάνω στο Λευκό Πύργο ο Γιάννης Δαλιανίδης σκηνοθετεί τους Κώστα Βουτσά, Μάρθα Καραγιάννη,  Χρήστο Νέγκα και Τόλη Βοσκόπουλο. (1963)

Με τη Ζωή Λάσκαρη, την κινηματογραφική του μούσα και το ζεύγος Φίνου.

"Δάκρυα για την Ηλέκτρα": Ο Γιάννης Δαλιανίδης βοηθάει τη Ζωή Λάσκαρη να κατεβεί απ΄το ελικόπτερο. Στη θέση του πιλότου ο Λάκης Κομνηνός. Την επόμένη του γυρίσματος αυτό το ελικόπτερο έπεσε στην Κρήτη!

Από τα γυρίσματα της μουσικής κωμωδίας "Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ" με τους Βαγγέλη Σειληνό, Ζωζώ Σαπουντζάκη και Μάρθα Καραγιάννη.

Με τη Ζωή Λάσκαρη και το διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη στα γυρίσματα της ταινίας "Αυτοί που μίλησαν με το Θάνατο"(1969).

Το 1970 ο Δαλιανίδης γυρίζει το κοινωνικό δράμα "Οι Αμαρτωλοί" με τους Μπέτυ Λιβανού και Χρήστο Νομικό.

"Ο Επαναστάτης Ποπολάρος" υπήρξε από τις καλύτερες ταινίες του Δαλιανίδη. Γυρισμένη το 1971 αποτελεί την πλέον πετυχημένη κινηματογραφική μεταφορά έργου του Γρηγορίου Ξενόπουλου.

"Λούνα Παρκ": η πρώτη τηλεοπτική σειρά του Δαλιανίδη. Η μακροβιότερη εβδομαδιαία σειρά από καταβολής της ελληνικής τηλεόρασης.
 
Από το γύρισμα της επίσης πετυχημένης σειράς του Δαλιανίδη "Το Ρετιρέ". Ο σκηνοθέτης καθοδηγεί τις πρωταγωνίστριες  του...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ