Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Αντώνης Παπαδόπουλος: ο "Βουτυρομπεμπές" του Ελληνικού κινηματογράφου.

Αν ο Αντώνης Παπαδόπουλος δε συνεργαζόταν κινηματογραφικά με το Θανάση Βέγγο, μάλλον θα είχε περάσει από την οθόνη εντελώς απαρατήρητος.
Έδεσε τέλεια με το Βέγγο ο Παπαδόπουλος, αφού στην τρέλα και την υπερταχύτητα του πρώτου έφερε τη δική του ραθυμία σε σώμα και μυαλό. Υπήρξε ο βοηθός του στις πρακτορικές ταινίες, προσφέροντας στο ΘΒ συντροφικότητα, κοινή δράση και κοινή αποφασιστικότητα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δίπλα στο Βέγγο ο Αντώνης Παπαδόπουλος έκανε τον καλύτερο ρόλο της καριέρας του, το Γερμανό στρατιώτη Χάνς στην ταινία του Ντίνου Κατσουρίδη "Τι έκανες στον Πόλεμο Θανάση". Έδώ έδειξε πως ήταν κάτι παραπάνω από ικανός να παντρέψει το κωμικό στοιχείο με το τραγικό.
Με το Θανάση Βέγγο από κινηματογραφική τους συνεργασία.

 Ποιος ήταν όμως αυτός ο ξεχωριστός θεατρίνος;
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη την Άνοιξη του 1932 και μεγάλωσε στην περιοχή του Βαρδάρη. Σε ηλικία μόλις πέντε ετών ο μικρός Αντώνης ανέβηκε για πρώτη φορά στη σκηνή καθώς καταγόταν από οικογένεια "Μπουλουξήδων". Με το πέρασμα των χρόνων θα βρεθεί στην Αθήνα και θα ξεκινήσει τις εμφανίσεις του στον ελληνικό κινηματογράφο, ως κομπάρσος αρχικά. Η συνέχεια βέβαια θα είναι πολύ καλύτερη αφού οι σκηνοθέτες και οι παραγωγοί θα βρουν στο πρόσωπο του αλλά και στην χαρακτηριστική φωνή του τον τύπο που έλλειπε από την εγχώρια κινηματογραφία. Αυτόν του αδέξιου, του "μπουνταλά", του άσχημου μορφονιού που πασχίζει να γίνει κάτι. Βέβαια το κακό ήταν ότι τυποποιήθηκε σε αυτούς τους ρόλους και τους επαναλάμβανε σε κάθε ταινία του.
Με τον Κώστα Βουτσά στην ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη "Γαμπρός  απ΄το Λονδίνο" (1967).
Συχνά με ύφος κλαψιάρικο, άλλοτε απλώς παραπονιάρικο, γκριμάτσες μίμου(κάποιες φορές ίσως υπερβολικές), με φωνές, με προσποιητές δυσκολίες στην άρθρωση του λόγου οι σεναριογράφοι της εποχής του δίνουν ρόλους που πολλές φορές, μπορεί να διαρκούν μόλις λίγα λεπτά, αλλά κλέβουν την παράσταση. Όπως στις ταινίες "Γαμπρός απ΄το Λονδίνο" (1967), "Η Αρχόντισσα της Κουζίνας"(1969) και "Ο Τσαρλατάνος"(1973).
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του πάλευε με τον καρκίνο μέχρι που έφυγε από τη ζωή στις 9 Οκτωβρίου 1983. Δυο χρόνια πριν από το γάμο του με την ηθοποιό Ζωή Μυρίτη είχε αποκτήσει μια κόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ