Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018

Νέλλη Αγγελίδου: Μια Θεατρίνα με τεράστια αποθέματα υποκριτικής τέχνης!

Σπάνια εως μοναδική περίπτωση θεατρίνας υπήρξε για το ελληνικό θέατρο η Νέλλη Αγγελίδου. Όσοι είχαν την τύχη να τη δουν επάνω στη σκηνή σίγουρα είχαν εκπλαγεί από τις ερμηνείες της καθώς η Νέλλη είχε τεράστια αποθέματα υποκριτικής τέχνης τα οποία αναπτύσσονταν με βεβαιότητα αλλά και με μέτρο στη σκηνή.
Η Νέλλη Αγγελίδου γεννήθηκε το 1927 στην Αθήνα και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, από την οποία αποφοίτησε το 1955. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική της δράση μέσα από το θέατρο Τέχνης με έργα ρεπερτορίου από την παγκόσμια και την ελληνική δραματουργία. Το 1959 περνά τις πύλες του Εθνικού Θεάτρου παίζοντας στον "Ιουλιανό τον Παραβάτη" του Νίκου Καζαντζάκη.
Με το Στέλιο Βόκοβιτς  από την παράσταση "Ιουλιανός ο Παραβάτης" (1959, Εθνικό Θέατρο)
 Θα ακολουθήσει μια περίοδος μακράς συνεργασίας με διάφορους θιάσους, μέχρι που στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 θα επιστρέψει στο Εθνικό, όπου και θα παραμείνει μέχρι το 2001 με τελευταία παρουσία της στο έργο "Οι Φάλαινες του Αυγούστου" του Μπέρι. Μια εκπληκτική παράσταση αφού μαζί της θα βρεθούν επί σκηνής η Αντιγόνη Βαλάκου και η Βέρα Ζαβιτσιάνου.
Νέλλη Αγγελίδου, Αντιγόνη Βαλάκου και Βέρα Ζαβιτσιάνου. Μια θεατρική συνύπαρξη που αφήνει εποχή στα χρονικά του Ελληνικού Θεάτρου.
Απορροφημένη από τη θεατρική της πορεία η Νέλλη Αγγελίδου ασχολήθηκε ελάχιστα με τον κινηματογράφο. Την πρώτη εμφάνιση της την έκανε στην ταινία του Νίκου Κούνδουρου "Οι Παράνομοι", μια από τις πλέον αξιόλογες παραγωγές της Φίνος Φιλμ. Στη θρυλική εταιρεία η Νέλλη θα ξαναβρεθεί το 1961 με το αστυνομικό θρίλερ "Ο Θάνατος Θα ξανάρθει" ενώ εκπληκτικές υπήρξαν οι ερμηνείες της και στις ταινίες "Ψωμί για ένα Δραπέτη", "Ανατολική Περιφέρεια" και "120 Ντεσιμπέλ". Με το έπαθλο "Μαρίκα Κοτοπούλη" τιμήθηκε για την έξοχη παρουσία της στο φιλμ του Ντίνου Δημόπουλου "Ο Ήλιος του Θανάτου", ρόλος που της χάρισε ειδική μνεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αλεξάνδρειας.
Από τα γυρίσματα της εξαιρετικής ταινίας της Φίνος Φιλμ "Ο Θάνατος Θα Ξανάρθει"

Το 1980 μαγεύει στην κυριολεξία το τηλεοπτικό κοινό με το ρόλο της μάνας στη σειρά της ΕΡΤ "Αστροφεγγιά" και το 1988 η Ελληνική Ραδιοφωνία τη βραβεύει για την προσφορά της στον Ελληνικό Πολιτισμό.
Η Νέλλη Αγγελίδου έφυγε από τη ζωή στις 6 Οκτωβρίου 2014, σε ηλικία 87 ετών. Μοναδική περίπτωση καλλιτέχνη που κατάφερε να απασχολεί το κοινό με τις θεατρικές επιλογές της λειτουργώντας με ταλέντο, αυθορμητισμό και ένστικτο. Προσόντα των μεγάλων θεατρίνων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ