Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

Γιώργος Χατζηνάσιος: Σ΄Αγαπώ (1971) OST


Το "Σ΄αγαπώ" θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πιο ερωτική ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Γυρισμένη το 1971, βασίστηκε σε μια ιδέα δική της, και είναι μια τρυφερή ερωτική ιστορία που δείχνει πόσο μεγάλη δύναμη κρύβει η αγάπη. Μια δύναμη που μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις ακόμη και το θάνατο.
Η ιδέα της Αλίκης έγινε σενάριο από τον Πάνο Κοντέλη.  Ένας αξιόλογος λογοτέχνης, ο οποίος παρότι εργαζόταν ως υπάλληλος στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν έπαψε να γράφει ως το τέλος της ζωής του. Είχε τιμηθεί τρεις φορές στο κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης αλλά και με έπαινο από την Ακαδημία των Αθηνών για το συγγραφικό του έργο. Το σενάριο του "Σ΄αγαπώ" αποτελεί και τη μοναδική συνεργασία του με την Εθνική μας Σταρ. Μια ελληνική εκδοχή του "Love Story" που έσκιζε τότε, σκηνοθετημένη από τον αδελφό της Αλίκης, μόνο που εδώ πεθαίνει ο παρτενέρ της, και εκείνη συνεχίζει να ζει με τις αναμνήσεις ενός μεγάλου και αδιέξοδου έρωτα.

Η ταινία γυρίζεται στην Αθήνα, το Ναύπλιο αλλά και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις. Το Παρίσι, τη Γενεύη, τη Ρώμη, τη Βερόνα και τη Βενετία. Και φυσικά δε μιλάμε για σκηνές γυρισμένες "λαθραία" (συνηθισμένη τακτική των παραγωγών) αλλά για γυρίσματα στη μισή Ευρώπη.
Ο Άγγελος Αντωνόπουλος  με την επιβλητική του παρουσία και το τεράστιο ταλέντο του επιλέχθηκε  από την ίδια την Αλίκη για παρτενέρ της. Υποδύεται τον καθηγητή πανεπιστημίου που ερωτεύεται  μια νεαρή φοιτήτρια, την οποία διεκδικεί και ο νεαρός και "συνομήλικος" της  Νίκος Γαλανός. Φυσικά στη πραγματικότητα ο Αντωνόπουλος ήταν συνομήλικος της και ο Νίκος Γαλανός πολύ μικρότερος της. Αλλά μπροστά στην Αλίκη όλα αυτά μοιάζουν "ανόητες" λεπτομέρειες!
Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζει η αριστοκρατική Μπέτυ Αρβανίτη, ο Σπύρος Καλογήρου σε έναν σύντομο ρόλο, ο Νότης Περγιάλης, η Τζένη Ζαχαροπούλου, η Αγγέλα Καζακίδου και ο μικρός Ανδρέας Συρογιάννης.

Τη μουσική γράφει ο Γιώργος Χατζηνάσιος, που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στην κινηματογραφική μουσική. Χαρισματικός συνθέτης που με τις μελωδίες του τονίζει ακόμη περισσότερο την ερωτική ατμόσφαιρα της ταινίας. Η Αλίκη ερμηνεύει το "Άσπρο Περιστέρι" με στίχους του Πάνου Κοντέλη  ενώ το μουσικό θέμα "Αναμνήσεις" το 1987 θα γίνει τραγούδι με τίτλο "Μ΄αυτόν τον έρωτα" με στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνεύτρια τη Δήμητα Γαλάνη. Το σάουντρακ της ταινίας ξεχάστηκε τότε, άλλωστε οι δισκογραφικές εταιρείες της εποχής με δυσκολία κυκλοφορούσαν ολοκληρωμένη τη μουσική μιας ταινίας. Η μόδα των σάουντρακ ήταν ανύπαρκτη τότε και με πολύ δυσκολία οι δισκογραφικές έμπαιναν στη διαδικασία καταγραφής μουσικών έργων από ταινίες. Το 1992 όμως η Lyra  προχώρησε στην έκδοση του.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το "Σ΄αγαπώ" έκανε πρεμιέρα στις 18 Οκτωβρίου του 1971 και έκοψε 393.137 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Παράλληλα η ιστορία της ταινίας με τη μορφή σινε ρομάντσου δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Φαντάζιο (για 12 εβδομάδες) και στο νεανικό περιοδικό Κατερίνα για 20 εβδομάδες. Τα σινε-ρομάντσα αυτά επαληθεύουν την ύπαρξη της κομμένης σκηνής στο φινάλε της ταινίας. Η αρχική εκδοχή του φιλμ δεν ολοκληρώνεται με τη σκηνή στα χιόνια αλλά υπάρχει επιστροφή στην αρχική σκηνή του έργου με την Αλίκη και το  Νίκο Γαλανό να φεύγουν μαζί από τη προβλήτα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ