Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018

Μίκης Θεοδωράκης - Γιάννης Ρίτσος: Επιτάφιος



Η δολοφονία ενός παλικαριού στο περίφημο συλλαλητήριο των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη το 1936, ήταν η αιτία αλλά και η έμπνευση για τον κορυφαίο ποιητή μας Γιάννη Ρίτσο, να γράψει τον "Επιτάφιο". Ο "Επιτάφιος" αποτελείται από είκοσι "τραγούδια" που το καθένα περιέχει οκτώ δίστιχα. Είναι όλα μοιρολόγια πάνω στον δεκαπεντασύλλαβο της δημοτικής ποίησης. Δεν είναι μόνο η μάνα που κλαίει το σκοτωμένο της γιο. Μαζί της ακούγεται και η κατακραυγή ενός λαού ενάντια στην αδικία, την καταπίεση, την κοινωνική και πολιτική αθλιότητα. 
Ο "Επιτάφιος" του Γιάννη Ρίτσου δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1936 από το εκδοτικό της εφημερίδας "Ριζοσπάστης". Μελοποιήθηκε από το Μίκη Θεοδωράκη το 1959 και η πρώτη ηχογράφηση του σε δίσκο έγινε με ενορχήστρωση του Μάνου Χατζιδάκι με τη φωνή της Νανάς Μούσχουρη. Η μουσική προσέγγιση του Χατζιδάκι δεν άρεσε ούτε στο Μίκη αλλά ούτε στον Ρίτσο κάτι που πίκρανε το Μάνο.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Το καλοκαίρι του 60 γίνεται η νέα ηχογράφηση αυτή τη φορά στο στούντιο της Columbia  με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, την Καίτη Θύμη και σολίστ στο μπουζούκι τον  κορυφαίο Μανώλη Χιώτη. Η κυκλοφορία του έργου γίνεται σε δίσκο extended play 45 στροφών και τρία χρόνια αργότερα ακολουθεί η τρίτη ηχογράφηση του έργου με την ερμηνεία της Μαίρης Λίντα.

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το 1974 η δισκογραφική εταιρεία Columbia κυκλοφορεί σε  δίσκο 33 στροφών μελοποιημένα  τα ποιήματα "Επιτάφιος" του Γιάννη Ρίτσου και "Επιφάνια" του Γιώργου Σεφέρη. Η ηχογράφηση του έργου του Σεφέρη έγινε μετά την πρώτη συνάντηση του με τον συνθέτη, το φθινόπωρο του 1960 στο Λονδίνο. Η πρώτη κυκλοφορία στη δισκογραφία έγινε σε δίσκο 45 στροφών το 1966. Είχε προηγηθεί η βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1963.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ