Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ο Δημήτρης Χορν διαβάζει τα «Σονέτα» της Αγάπης Μολυβιάτη-Βενέζη


Η Αγάπη Μολυβιάτη γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μ. Ασίας. Το 1922 με απέλπιδες προσπάθειες, σώζει τελικά τον αδελφό της Ηλία Βενέζη (κατόπιν διάσημο λογοτέχνη), από τα τάγματα εξόντωσης. Από το γάμο της με τον Γεώργιο Μολυβιάτη απέκτησε δύο γιους, τον Πέτρο μετέπειτα πρέσβη και Υπουργό Εξωτερικών, στενό συνεργάτη του Κ. Καραμανλή και τον Αντώνη Μολυβιάτη, επί χρόνια διευθυντή γνωστής Ελβετικής αεροπορικής εταιρίας,στην Αθήνα. Όπως και ο αδελφός της Ηλίας Βενέζης, έτσι και  η Αγάπη Μολυβιάτη είχε μια λαμπρή πορεία στα Ελληνικά Γράμματα. Στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 70 εκδίδεται  η πρώτη ποιητική της συλλογή, «Το πρόσωπο της ζωής»(1976) και αμέσως μετά «Τα Σονέτα»(1978)  τα οποία απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές.
Το 1980 μετά από προτροπή της ίδιας ο κορυφαίος μας ηθοποιός Δημήτρης Χορν ηχογραφεί τα «Σονέτα». Το υπέροχο ηχόχρωμα της φωνής του αλλά και η εκφραστικότητα της δημιουργούν ένα ηχητικό ντοκουμέντο. Την ανάγνωση συνοδεύουν μουσικά θέματα του Arcangelo Corelli και του Domenico Scarlatti. Η ακρόαση της απαγγελίας των ποιημάτων είναι απόλυτα συγκινητική με μια έντονη αίσθηση βιωματικής ταύτισης.

Εργογραφία της Αγάπης Μολυβιάτη

«Το πρόσωπο της ζωής» – 1976
«Τα Σονέτα» – 1978
«Το χρονικό των δέκα ημερών» – 1981 (Α΄Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Άμπντί και Α΄Βραβείο Εστίας Νέας Σμύρνης).
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ