Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2018

Μάνος Χατζιδάκις: Aliki My Love (1962) OST


Βρισκόμαστε στο καλοκαίρι του 1962. Αμέσως μετά τη δεύτερη πετυχημένη περιοδεία της,η Αλίκη Βουγιουκλάκη, κάνει τη μεγάλη απόπειρα να γυρίσει στη χώρα μας την πρώτη της διεθνή ταινία. Πρόκειται για την ταινία «Aliki mylove», ένα διασκεδαστικό στόρι, γραμμένο πάνω στα «μέτρα» της Εθνικής μας Σταρ που, όμως, στόχευε να αγγίξει το ενδιαφέρον του παγκόσμιου κοινού. Το σενάριο της ταινίας (στην αγγλική γλώσσα) έγραψε ο George St. George, βασισμένο στο έργο του «The Tales Of Ios» και τη σκηνοθεσία έκανε ο χολιγουντιανός σκηνοθέτης Rudolf Mate (κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών ο οποίος εργάστηκε ως οπερατέρ και διευθυντής φωτογραφίας σε Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο πριν από τη μετάβαση του στο Hollywood στα μέσα της δεκαετίας του 1930).
Ο Φιλοποίμην Φίνος επένδυσε στην ταινία το απίστευτο ποσό  των 9.000.000 δραχμών έχοντας εντάξει στο καστ ηθοποιούς  από το εξωτερικό. Ανάμεσα τους  οι: JessConrad, Ketherin Kath,Wilfrid Hyde αλλά και οι Έλληνες: Πάρις Αλεξάντερ, Γιάννης Πάρντος, Βάσος Ανδρονίδης,  Κώστας Ναός, Θάνος Παπαδόπουλος, Βασίλης Μαυρομάτης, Θάνος Σουγιούλ και η Άσπα Νακοπούλου. Η ταινία γυρίστηκε στην Ίο με την εκπληκτική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.

Φθάνοντας στο νησί, οι νησιώτες τους υποδέχτηκαν σε γενικό κλίμα ενθουσιασμού. Μαζί και ο πρόεδρος, ο δάσκαλος, ο αστυνόμος και ο παπάς. Όλοι βέβαια ήταν εκεί για την Αλίκη. Όταν αποχώρησε με την αμπιγιέζ της και τη γυναίκα που θα τις φιλοξενούσε στο σπίτι της, το πλήθος διαλύθηκε και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, πέρασαν μάλλον απαρατήρητοι. Αν και ο σκηνοθέτης Rudolf Mate, ήταν από τους εκπροσώπους του φιλμ νουάρ το αποτέλεσμα εδώ έβγαλε μια ρομαντική φολκλορική κομεντί. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη μετά την προβολή στο εξωτερικό ταινιών όπως η «Αστέρω»  (που το 1958 προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βερολίνου κερδίζοντας θερμές κριτικές) αλλά και μικροσκανδάλων (όπως η περιβόητη γνωριμία  και  σχέση με τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο) πίστεψε πως θα μπορούσε να κάνει ένα διεθνές άνοιγμα στην καριέρα της.
Κώστας Ναος, Αλίκη Βουγιουκλάκη και Τζες Κονραντ
Ο Μάνος Χατζιδάκις, με την δόξα του Όσκαρ, για τα «Παιδιά του Πειραιά», κλήθηκε να συνθέσει την μουσική και τα τραγούδια της ταινίας ενώ οι στίχοι είναι του Νίκου Γκάτσου. Κάποια από τα μουσικά θέματα υπήρξαν "δάνεια" από την «Μανταλένα» (1960) όμως το σύνολο της μουσικής ήταν πρωτότυπο και το σάουντρακ ήταν για αρκετά χρόνια δυσεύρετο. Ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης, ένιωθε πως το μουσικό αποτέλεσμα που συνέθεσε δεν τον εκπροσωπούσε και έτσι είχε πωλήσει τα δικαιώματα του σάουντρακ  στην αμερικανική δισκογραφική Fontana. Για αυτό και ο δίσκος δεν κυκλοφόρησε ποτέ στην χώρα μας  από ελληνική δισκογραφική. Η Αλίκη εκτελεί τα τραγούδια: «Θαλασσοπούλια», «Το τραγούδι της Σειρήνας» και σε ντουέτο με τονJess Conrad το «Νάνι του Ρήγα το παιδί». Σήμερα ένας αρκετά τυχερός και γενναιόδωρος συλλέκτης μπορεί  να βρει κάποιο αντίτυπο του βινυλίου στο Μοναστηράκι της Αθήνας σε τιμή άνω των 300 ευρώ.
Λίγο πριν το τέλος των γυρισμάτων ο σκηνοθέτης Rudolf Mate δήλωνε ενθουσιασμένος πως η Αλίκη είναι το εκφραστικότερο πρόσωπο του κινηματογράφου. Η πρεμιέρα του φιλμ έγινε στο Λονδίνο στις 10 Ιουνίου 1963 με τη παρουσία της Εθνικής μας Σταρ. Οι δύσκολοι στα καλλιτεχνικά Άγγλοι την προσέχουν, οι φωτορεπόρτερς την κυνηγούν και το χαριτωμένο προσωπάκι της δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στις μεγάλες βρετανικές εφημερίδες, δίπλα στο γερασμένο πρόσωπο του Ουίνστον Τσώρτσιλ, του Πατέρα της Νίκης.
Η Αλίκη με τον Τζες Κόνραντ στο Λονδίνο
Στην Αθήνα η πρεμιέρα θα γίνει αρκετά καθυστερημένη, στις 23 Μαρτίου 1964. Εισπρακτικά συγκεντρώνει 235.890 εισιτήρια, μικρός αριθμός για ταινία της Αλίκης και έρχεται 14η ανάμεσα στις 92 ταινίες της χρονιάς. Για την ιστορία στο εξωτερικό η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο «Aliki My Love», στην Ελλάδα με τον τίτλο «Αλίκη» και σε Ισπανόφωνες χώρες με τον τίτλο «Aliki Mi Amor». Η ιστορία της ταινίας, με την μορφή σινε-ρομάντσου, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Θησαυρός» για 19 εβδομάδες.
Το 1993 στην εκπομπή του Mega «Ενώπιος ενωπίω», η Αλίκη αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη ταινία η οποία παρότι δεν είχε ιδιαίτερη εμπορική επιτυχία, κερδίζει το βραβείο παραγωγής του Συμβουλίου Κινηματογράφου της Νότιας Καλιφόρνιας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της το ποσό που ξόδεψε ο Φίνος ήταν αρκετό για να γυρίσει άλλες 8 ταινίες. Η μεγάλη ηθοποιός μας έκανε λόγο και για τις ομοιότητες του «Aliki  my love» με τη κινηματογραφική της επιτυχία «Μανταλένα».
Ίσως θα έπρεπε να αναφερθούμε και σε κάποια παρασκηνιακά γεγονότα που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί. Τα γυρίσματα ήταν αρκετά δύσκολα, αφού ο σκηνοθέτης αποδείχτηκε αρκετά ιδιότροπος. Παράξενος όμως ήταν και ο παπάς του νησιού ο οποίος για να επιτρέψει στους συντελεστές να γυρίσουν μια σκηνή, μέσα στο Ναό, απαίτησε από τον Φίνο να του δωρίσει μια καμπάνα.

Σήμερα, δεκαετίες μετά τη πρώτη προβολή της η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση, αφού η μπομπίνα της θεωρείται χαμένη. Μια παραφιλολογία που θέλει την Εθνική μας Σταρ να έχει κάνει τολμηρές πόζες και σκηνές με γυμνό σε κάποια πλάνα είναι μόνο…ένας μύθος.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ