Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Κώστας Καπνίσης: Αέρα, Αέρα, Αέρα (1972) ανέκδοτο OST

Στα χρόνια της Δικτατορίας γυρίστηκαν πολλές ταινίες που ιστορούσαν την ανδρεία και την αυτοθυσία των Ελλήνων στρατιωτών στο πόλεμο του 40. Δεκάδες ταινίες που δημιουργήθηκαν με φόντο το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο συνήθως είχαν και το απαραίτητο λάβ στόρι.
Κάποιες από αυτές τις ταινίες είναι πολύ γνωστές και κάποιες άλλες λιγότερο. Όλες όμως είχαν το ίδιο κοινό χαρακτηριστικό, αποτύπωναν τον πατριωτισμό και την πίστη που είχαν οι ήρωες του 1940 στην ελευθερία.
Μια από αυτές ήταν και το "Αέρα, Αέρα, Αέρα" του Κώστα Ανδρίτσου . Το στόρι γραμμένο από το Ντίνο Δημόπουλο μας μεταφέρει λίγο πριν από το ιταλικό τελεσίγραφο και τη γενικευμένη ελληνική στρατιωτική αντεπίθεση. Μια ομάδα Ελλήνων στρατιωτών σ΄ένα φυλάκιο στα ελληνοαλβανικά σύνορα αντιμετωπίζει με επιτυχία την πρώτη ιταλική εισβολή. Πρωταγωνιστούν οι Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννης Βόγλης, Γιάννης Γκιωνάκης, Χρήστος Νέγκας, Θανάσης Μυλωνάς, Άννα Μαντζουράνη, Τάκης Πετρόπουλος και ο Πέτρος Φυσσούν. Τη μουσική γράφει ο Κώστας Καπνίσης, ο οποίος έντυσε με τις μελωδίες του όλες τις δύσκολες και απαιτητικές σκηνές της ταινίας. Φυσικά και αυτό το σάουντρακ παραμένει ακόμη και σήμερα ανέκδοτο δισκογραφικά.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Το "Αέρα, Αέρα, Αέρα" έκανε πρεμιέρα στις 17 Ιανουαρίου 1972 και έκοψε 103.381 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄ προβολής. Η παραγωγή ήταν του κινηματογραφικού οργανισμού Καραγιάννης - Καρατζόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ