Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Μίμης Πλέσσας: Ο Δρόμος (1969)


H μουσική βιομηχανία σήμερα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, το ίντερνετ έχει αντικαταστήσει την πώληση ψηφιακών δίσκων και μια ολόκληρη βιομηχανία είναι  υπό κατάρρευση. Τα δισκοπωλεία αποτελούν πια είδος υπό εξαφάνιση κι έτσι οι δίσκοι ξεπέσανε στα περίπτερα και στα ένθετα εφημερίδων και περιοδικών. Όσο για τους χρυσούς δίσκους όχι μόνο χάσανε τη λάμψη τους αλλά αποτελούν ανάμνηση από ένα ξεθωριασμένο παρελθόν. Ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ελλάδα ήταν το 45ρακι του Μάνου Χατζιδάκι «Το Γκρίζο Γατί» με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Το σινγκλ πούλησε κοντά στα 100.000 αντίτυπα, γεγονός το οποίο αποτέλεσε  σταθμό στην ελληνική δισκογραφία, αφού απονεμήθηκε ο πρώτος χρυσός δίσκος στην Ελλάδα από τον διευθυντή της ολλανδικής δισκογραφικής εταιρίας «Philips». Δέκα χρόνια μετά το 1969 σε μια πολύ μικρή εταιρεία τότε, τη Lyra του Αλέκου Πατσιφά ,κυκλοφορεί ο δίσκος 33 στροφών «Ο Δρόμος» των  Μίμη Πλέσσα και  Λευτέρη Παπαδόπουλου.«Ο Δρόμος» έχει σαν κύριο ερμηνευτή το Γιάννη Πουλόπουλο ενώ συμμετέχουν επίσης η Ρένα Κουμιώτη και η Πόπη Αστεριάδη. Η ηχογράφηση έγινε στο στούντιο της Columbia με ηχολήπτη το Στέλιο Γιαννακόπουλο. Για την ιστορία ο δίσκος ηχογραφήθηκε μέσα σε δέκα ώρες παρά ένα τέταρτο. 12 τραγούδια χωρίς ρεφρέν, εκτός απ' το «Ξημερώνει Κυριακή» και η «Φραγκοκκλησά». Η πρώτη κυκλοφορία του έργου έγινε σε δίσκο βινυλίου και κασέτα, με έξι τραγούδια σε κάθε πλευρά.

Το πανέμορφο ζωγραφικό έργο του εξωφύλλου ανήκει στο Σπύρο Βασιλείου και στο οπισθόφυλλο υπάρχει σημείωμα (γραμμένο προφανώς από το Λευτέρη Παπαδόπουλο), το οποίο περιγράφει τις συνθήκες ζωής κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής «δένοντάς» τες με τους στίχους των τραγουδιών που την ζωντανεύουν. Από τους μουσικούς δεσπόζει το μπουζούκι του σπουδαίου σολίστα Στέλιου Ζαφειρίου.
Ο κύριος ερμηνευτής Γιάννης Πουλόπουλος, ήταν ήδη σταρ από τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις , κυρίως στα μιούζικαλ της Φίνος Φιλμ. Με τις έξοχες ερμηνείες του με τη μεστή και αισθαντική φωνή του σε τραγούδια των Πλέσσα, Καπνίση και Μαμαγκάκη γνωρίζει την καθολική αποδοχή με τη συμμετοχή του στο «Δρόμο». Η Ρένα Κουμιώτη ερμηνεύει τα τραγούδια: «Πρώτη φορά» και «Δώσε Μου Το Στόμα Σου» (το δεύτερο ακούστηκε και στη μουσική κωμωδία «Μια Τρελλή... Τρελλή Σαραντάρα»(1970). Η Πόπη Αστεριάδη αφήνει εποχή με το ντουέτο της με το Γιάννη Πουλόπουλο στο τραγούδι «Φραγκοκλησά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τους ίδιους συντελεστές τον Ιανουάριο του 1970 ανέβηκε στο θέατρο «Παξινού» το ομότιτλο μιούζικαλ, το οποίο όμως γνώρισε ανελέητο κυνηγητό από τη δικτατορία των συνταγματαρχών καθώς περιείχε κι επιπλέον τραγούδια με ξεκάθαρα μηνύματα εναντίον της . Το «Απόψε αντάμωσα το χάρο», το «Μίλα μου για τη λευτεριά» και το «Έξι τους βαράγανε» έγιναν η αιτία να κατέβει το έργο, αφού όλες οι εφημερίδες έγραφαν επαινετικά σχόλια για τα τραγούδια αυτά. Τη σκηνοθεσία είχε κάνει ο Πέτρος Λύκας (πιστός και εκλεκτός συνεργάτης του Φίνου), το σενάριο ο Λευτέρης Παπαδόπουλος και τις χορογραφίες ο Γιάννης Φλερύ. Η μεγάλη Κατίνα Παξινού, ακούγοντας τον δίσκο που της παρουσίασε ο αξέχαστος θεατρικός επιχειρηματίας Τάκης Μακρίδης, δέχθηκε να δώσει στο θέατρό της για μουσικές παραστάσεις που θα αφορούσαν το έργο αυτό. Στο θέατρο «Κατίνα Παξινού» την εποχή εκείνη η μεγάλη ηθοποιός έπαιζε το «Μάνα Κουράγιο» του Μπρεχτ. Οι παραστάσεις του «Δρόμου» γίνονταν δύο την Δευτέρα και μία την Τρίτη που αργούσε το θέατρο.

Παρά την λογοκρισία της χούντας ο δίσκος στα πρώτα χρόνια της κυκλοφορίας του πούλησε περίπου 50.000 αντίτυπα, με το πέρασμα των χρόνων και μέχρι σήμερα για να καταλάβουμε την επιτυχία του δίσκου ,αρκεί να πούμε ότι το άθροισμα των πωλήσεων τεσσάρων ή πέντε επιτυχημένων έργων μεγάλων συνθετών , δεν έφτασε ούτε στα μισά του! «Ο Δρόμος» έχει πουλήσει πάνω από 2.000.000 αντίτυπα με πολλές επανεκδόσεις σε βινύλιο, κασέτα και ψηφιακό δίσκο. Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν καμία σημασία αφού και τα 12 τραγούδια έχουν γίνει επιτυχίες. Οι μελωδίες του «Δρόμου» είναι γεμάτες από εικόνες που έχουν σημαδέψει τα εφηβικά μας χρόνια.
Τριάντα τρία χρόνια μετά, στις 27 Νοεμβρίου 2002, ο «Δρόμος» ξαναπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αυτή τη φορά με τη συμμετοχή των Γιάννη Κότσιρα και  Ελένης Φωτιάδου. Συμμετείχαν οι Σολίστες της Χορωδίας Φίλων της Μοντέρνας Μουσικής του Δημήτρη Παπαδημητρίου και οι Σολίστες της Λαϊκής Ορχήστρας του Μίμη Πλέσσα. Η ενορχήστρωση, διδασκαλία και διεύθυνση ορχήστρας ήταν του συνθέτη. Από τη συναυλία αυτή προέκυψε και μια ζωντανή ηχογράφηση που κυκλοφόρησε σε cd, αλλά και σε συλλεκτικό βινύλιο, σε περιορισμένα αντίτυπα, από τη Minos-Emi…

Κλείνοντας ίσως θα έπρεπε να καταγράψουμε τους τίτλους των τραγουδιών: «Γέλαγε η Μαρία», «Φραγκοκλησά», «Μέθυσ' απόψε το κορίτσι μου», «Ο Τρελός», «Πρώτη φορά», «Πήρα σύννεφο δυο τόπια», «Ξημερώνει Κυριακή», «Η Μυρσίνη βάζει τ' άσπρα», «Δώδεκα μαντολίνα», «Το Άγαλμα», «Δώσε Μου Το Στόμα Σου» και «Έπεφτε Βαθειά Σιωπή». Τα πρόσωπα και οι τοποθεσίες όπως η οδός Φυλής, το άγαλμα, η Μυρσίνη και ο τρελός, υπήρχαν στην πραγματικότητα…

ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ