Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Τάκης Μωράκης: 2000 Ναύτες κι ένα Κορίτσι (1960) ανέκδοτο OST

Ο Τάκης Μωράκης υπήρξε από τους λίγους συνθέτες που έγραψαν τόσα πολλά και διαχρονικά τραγούδια στο χώρο του ελαφρού τραγουδιού, όπως αυτός διαμορφώθηκε στη μεταπολεμική Ελλάδα. Τραγούδια που απέδωσε μοναδικά με το βιολί του και τις εξαιρετικές ενορχηστρώσεις του.
Το 1960 γράφει τη μουσική και τα τραγούδια στην ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου "2000 Ναύτες κι ένα Κορίτσι". Το στόρι της ταινίας μολονότι θυμίζει ξένα πρότυπα, είναι καλά προσαρμοσμένο στα καθ΄ημάς. Οι διάλογοι ωστόσο βασίζονται στους αυτοσχεδιασμούς των πρωταγωνιστών, της Ξένιας Καλογεροπούλου (που παίζει το ρόλο μιας κοπέλας που μπλέκεται στο ναυτικό) και του Νίκου Σταυρίδη. Από το υπόλοιπο καστ ξεχωρίζουν ο Νίκος Κούρκουλος (πριν μπει στη Φίνος Φιλμ και γίνει ο μεγάλος σταρ), ο Γιάννης Γκιωνάκης , ο Τάκης Χριστοφορίδης και η Λίντα Άλμα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου, λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα του φιλμ, είχε συναντηθεί με το Φίνο, ο οποίος του εξομολογήθηκε ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη, είδε την ταινία και ζήτησε από το Σακελλάριο να της γράψει μια ανάλογη ιστορία, και έτσι έγινε η "Αλίκη στο Ναυτικό"...
Τα τραγούδια της ταινίας ερμηνεύει η Ξένια Καλογεροπούλου με τη φωνή της Νάντιας Κωνσταντοπούλου, μια από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριες του ελαφρού τραγουδιού, στα χρόνια του 60. Και τα δύο τραγούδια του φιλμ δεν κυκλοφόρησαν δισκογραφικά...
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ