Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2018

Σοφία Ρούμπου: Το Κορίτσι που ήρθε, μας μάγεψε...και ταξίδεψε στη γειτονιά των Αγγέλων


Υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες του ελληνικού κινηματογράφου, η ηθοποιός Σοφία Ρούμπου αν και δεν έκανε πολλές ταινίες, σφράγισε την εγχώρια κινηματογραφική μυθολογία.
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Μπήκε στον χώρο του κινηματογράφου το 1969, χρονιά κατά την οποία έπαιξε σε τέσσερις ταινίες: "Το Στραβόξυλο", "Το κορίτσι του 17" και περνά και την πύλη της Φίνος Φιλμ κρατώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στο αστυνομικό θρίλερ "Πανικός" και στο δραματικό μιούζικαλ του Γιάννη Δαλιανίδη "Γυμνοί Στο Δρόμο".
"Το Κορίτσι Του 17" είναι ίσως η πλέον αξιόλογη ταινία της Σοφίας Ρούμπου.Γυρισμένη αριστουργηματικά από τον Πέτρο Λύκα (από τους πιο ικανούς μοντέρ του ελληνικού σινεμά) χάρισε στην πρωτόβγαλτη ηθοποιό το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο Κινηματογραφικό φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης.Το σενάριο θέλει την νεαρή Σοφία να παίζει τον ρόλο μιας ψυχασθενούς που σκοτώνει, δραπετεύει από το ίδρυμα όπου ήταν κλεισμένη και αρχίζει να περιφέρεται στους δρόμους της Αθήνας μέχρι τη στιγμή, που συναντάει ένα νέο άνδρα, το μόνο που της συμπεριφέρεται με ανθρωπιά. Η εξαίσια Σοφία Ρούμπου, που λέει όλες κι όλες δύο λέξεις κι αυτές στην τελευταία σκηνή ("αντίο Άρη"...), δίνει πραγματικό ρεσιτάλ μιλώντας μόνο με τα μάτια της. Για την ιστορία να αναφερθούμε και στην μουσική του φιλμ, υπέροχη, αλλά βαθιά μελαγχολική είχε  γράψει ο Μίμης Πλέσσας και τους στίχους ο ίδιος ο Πέτρος Λύκας.

Στον "Πανικό" της Φίνος Φιλμ η Σοφία Ρούμπου κρατά τον πρώτο γυναικείο ρόλο σε μια σκοτεινή ταινία με στοιχεία θρίλερ. Πολύ ωραία ταινία που θυμίζει τις Γαλλικές αστυνομικές της εποχής. Το 1970 η εκκολαπτόμενη  ηθοποιός θα παίξει δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη στο κινηματογραφικό μιούζικαλ "Ένα Αστείο Κορίτσι" που σπάει τα ταμεία αλλά και στα θεατρικά: "Αυτό που ξέρει κάθε γυναίκα" και "Ναταλί" που παρουσίασε ο θίασος της Εθνικής μας Σταρ στο θέατρο «Διονύσια» αρχικά και στο θέατρο «Χατζώκου» της Θεσσαλονίκης, αργότερα.

Θα ακολουθήσουν μικροί ρόλοι στις ταινίες: "Η Μεσόγειος φλέγεται"( 1970), "Αγάπησα μία άγνωστη"(1970), "Το Αγκίστρι"(1976) και άλλες. Το 1980 συμμετέχει στη θρυλική ταινία του Παύλου Τάσιου "Παραγγελιά". Μια από τις πρώτες ταινίες που κατέγραψαν με ρεαλισμό την νυχτερινή ζωή της λαϊκής Αθήνας την περίοδο της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
Η Σοφία Ρούμπου διακριτική και σεμνή, δεν απασχόλησε ποτέ τα μέσα ενημέρωσης με την προσωπική της ζωή. Ήταν παντρεμένη με έναν από τους πλέον σημαντικούς διευθυντές φωτογραφίας και μοντέρ του ελληνικού σινεμά, τον Νίκο Καβουκίδη. Γνωρίστηκαν στα στούντιο της Φίνος Φιλμ το 1969. Καρπός του έρωτα τους η κόρη τους Μαρία Καβουκίδου,επίσης ηθοποιός.
Η Σοφία Ρούμπου με την κόρη της Μαρία (Αρχείο Μαρίας Καβουκίδου)

Η Σοφία τα τελευταία χρόνια της ζωής της ζούσε μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας. Έσβησε αθόρυβα τις πρώτες ώρες του Σαββάτου της 1ηςΟκτωβρίου 2016, έπειτα από μακρά νοσηλεία, σκορπίζοντας την θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ