Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Γεράσιμος Λαβράνος: Ο Θόδωρος και το Δίκαννο (1962) ανέκδοτο OST

Το εξαίρετο και εύστοχο παίξιμο του Μίμη Φωτόπουλου συνιστά το ενδιαφέρον της ηθογραφικής κωμωδίας "Ο Θόδωρος και το Δίκαννο", με ήρωα έναν αυστηρών αρχών πατέρα που δεν επιτρέπει τις μοντέρνες διασκεδάσεις στην κόρη του κι εννοεί να της διαλέξει εκείνος γαμπρό. Τα τεχνάσματα της τελευταίας για να ξεφύγει από την πατρική επιβολή, αποτελούν αλλεπάλληλα επεισόδια, που τα εναλλάσσει - σε ενδιαφέρουσα πλοκή - το σενάριο, διασκευάζοντας την ομότιτλη θεατρική κωμωδία των Νίκου Τσιφόρου και Πολύβιου Βασιλειάδη, και στα οποία αναδεικνύονται λαμπροί ηθοποιοί. Η Σμαρούλα Γιούλη στο ρόλο της κόρης, η Νίτσα και ο Χρήστος Τσαγανέας, ο Λαυρέντης Διανέλλος, ο Δημήτρης Χοπτήρης, ο Κώστας Βουτσάς (πριν τον πάρει στα χέρια του ο Δαλιανίδης) ενώ την παράσταση κλέβει η Αντιγόνη Κουκούλη με την "κεραία του τρανζίστορ".
Τη μουσική της ταινίας γράφει ο Γεράσιμος Λαβράνος, ο οποίος την εποχή εκείνη φέρνει ένα νέο άνεμο στην ελληνική σύνθεση, βάζοντας το δικό του λιθαράκι στην Τζαζ και Σόουλ μουσική. Το μοναδικό τραγούδι της ταινίας ερμηνεύουν οι Αδελφές Μπρόγερ μαζί με την Τζένη Βάνου. Οι στίχοι είναι του σκηνοθέτη του φιλμ Ντίνου Δημόπουλου. Φυσικά και αυτό το σάουντρακ παραμένει ακόμη και σήμερα ανέκδοτο δισκογραφικά.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

"Ο Θόδωρος και το Δίκαννο" (παραγωγή της Φίνος Φιλμ), ως θεατρικό έργο ανέβηκε για πρώτη φορά στο Θέατρο Αμιράλ, από το θίασο Μίμη Φωτόπουλου και Σμαρούλας Γιούλη. Ως ταινία έκανε πρεμιέρα στις 15 Οκτωβρίου 1962. Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι με την ταινία αυτή κλείνουν τον κύκλο της συνεργασίας τους με το Φίνο, ο Φωτόπουλος και η Γιούλη.
Κώστας Βουτσάς και Αντιγόνη Κουκούλη

Αδελφές Μπρόγερ και Τζένη Βάνου

Το φινάλε της ταινίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ