Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Θόδωρος Δημήτριεφ , ο Θεατρίνος με τη βαθιά φωνή!


Γοητευτικός και ταλαντούχος ο Θόδωρος Δημήτριεφ υπήρξε ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης με αρκετές εμφανίσεις στον κινηματογράφο, με μια αξιόλογη πορεία στο Θέατρο αλλά και με μια ιδιαίτερη φωνή που αξιοποιήθηκε σωστά το 1964, όταν τραγούδησε σε πρώτη εκτέλεση, στο Θέατρο Κοτοπούλη - ΡΕΞ το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη
Ο Θόδωρος Δημήτριεφ γεννήθηκε ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο του 1929, στην Αθήνα. Η καλλιτεχνική του πορεία ξεκίνησε από το μουσικό θέατρο καθώς τη χρονική περίοδο 1955-58 τραγουδούσε σε επιθεωρήσεις καθώς και στα κοσμικά κέντρα της εποχής. Το 1959 προσελήφθη για τις ανάγκες της τριλογίας  «Ορέστεια» του Αισχύλου (σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη) στο Εθνικό Θέατρο και έκτοτε έπαιζε σε αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, συνήθως ως κορυφαίος του χορού, λόγω της βαθιάς και ιδιαίτερης φωνής του. 
Ο κινηματογράφος μπήκε στη ζωή του το 1956 με την ταινία "Τσιγγάνικο Αίμα". Μια ταινία του Νίκου Τσιφόρου όπου καταγράφει στη μεγάλη οθόνη το τραγουδιστικό του ταλέντο. Θα ακολουθήσουν "Ο Φανούρης και το σόι του" (1957), "Η Θεία απ΄το Σικάγο" (όπου μαζί με τη Γκέλυ Μαυροπούλου λανσάρουν το ροκ εν ρολ στον ελληνικό κινηματογράφο), "Ηλέκτρα" (1962, εδώ ερμηνεύει το ρόλο του Αγαμέμνονα), "Ο Ουρανοκατέβατος" (1965) και τα "Ισόβια" (τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Γιάννη Δαλιανίδη). 
Το 1964 τραγούδησε (σε α' εκτέλεση) στο Θέατρο Κοτοπούλη στο ορατόριο «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και το 1968 στο ορατόριο «Αθανάσιος Διάκος» του Γιάννη Νούσια. To 1984 τραγούδησε στην «Ελληνική ραψωδία» του Σώτου Βασιλειάδη (α' εκτέλεση) με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού στο «ΠΑΛΛΑΣ» (26.3.1984). Πολλά από τα έργα, που παρουσιάσθηκαν σε συναυλίες, δισκογραφήθηκαν αργότερα. 
Επίσης έχει συμμετάσχει σε πολλές τηλεοπτικές σειρές, ραδιοφωνικές εκπομπές, μεταγλωττίσεις, χορωδίες και άλλες μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις ενώ ήταν και ψάλτης. Η τελευταία εμφάνιση έγινε στο Εθνικό Θέατρο το 2003-4 στον «Άμλετ» ως φάντασμα (σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη). 
Ο Θόδωρος Δημήτριεφ έσβησε ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2016.
Ως ελάχιστο φόρο τιμής σ΄αυτόν το σπουδαίο καλλιτέχνη, σας παραθέτω τη ραδιοφωνική μεταφορά του Αριστοφάνη "Νεφέλες". Μαζί του ακούγονται και οι: Θύμιος Καρακατσάνης, Δημήτριος Βυζάντιος, Τρύφων Καρατζάς και άλλοι.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ



1 σχόλιο:

Χρυσούλα είπε...

Τέλειο αφιέρωμα σου,Ηλία πολλά συγχαρητήρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ