Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Γιάννης Μαρκόπουλος: Ο Μετανάστης (1965) ανέκδοτο OST

Ήταν 11 Οκτωβρίου 1965, όταν έκανε πρεμιέρα στις σκοτεινές αίθουσες η ταινία του Νέστορα Μάτσα "Ο Μετανάστης". Μια από τις πλέον αξιόλογες ταινίες του ελληνικού σινεμά με την Αντιγόνη Βαλάκου στην τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση καθώς από εκεί και μετά θα αφοσιωθεί στη θεατρική της καριέρα.
"Ο Μετανάστης" αποτελεί κινηματογραφική διασκευή του διηγήματος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη "Ο Αμερικάνος". Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη, νουβέλα του κορυφαίου Έλληνα διηγηματογράφου. Δίπλα στη Βαλάκου εμφανίζονται ο Αλέκος Αλεξανδράκης, η Τασσώ Καββαδία, η Μιράντα Μυράτ, ο Χριστόφορος Νέζερ, η Ελένη Ζαφειρίου, ο Γιώργος Γαβριηλίδης, η Μαρίκα Κρεβατά και η Εύα Ευαγγελίδου. Το ρόλο του αφηγητή κρατά ο Μάνος Κατράκης. Τη μουσική στην ταινία γράφει ο Γιάννης Μαρκόπουλος. Ένας συνθέτης του οποίου η κινηματογραφική δράση απλώθηκε σε ένα ευρύτατο φάσμα ταινιών. Από καθαρά εμπορικές ταινίες, όπως το "Πιο Λαμπρό Αστέρι" με την Αλίκη Βουγιουκλάκη εως τις καθαρά πρωτοποριακές και πειραματικές ταινίες. Το σάουντρακ του "Μετανάστη" δεν εκδόθηκε ποτέ ως αυτόνομο έργο του συνθέτη. Περιέχει πολύ όμορφα οργανικά θέματα αλλά και δύο τραγούδια με τη Δούκισσα και τη Μαίρη Δαλάκου.
ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ. ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗΣ. ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΒΙΝΤΕΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑΣ.

Εισπρακτικά ο "Μετανάστης" έκοψε 140.218 εισιτήρια στις αίθουσες Α΄προβολής. Η παραγωγή ήταν του Κλέαρχου Κονιτσιώτη, σε συνεργασία με τη "Σκούρας Φιλμ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ