Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Πέτρος Φυσσούν, ο "Άρχοντας" του Ελληνικού Θεάτρου!



Υπήρξε ένας από τους πλέον καταξιωμένους ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Ο Πέτρος Φυσσούν έσβησε στα 84 χρόνια του αφήνοντας ένα τεράστιο κενό στον χώρο της τέχνης. Ποιος ήταν αυτός ο υπέροχος άνθρωπος που έζησε μια ζωή γεμάτη επιτυχίες και διακρίσεις στη σκηνή και την οθόνη, μικρή και μεγάλη; 
Ο Πέτρος Φυσσούν γεννήθηκε το 1933 στο Αγρίνιο από πρόσφυγές γονείς. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του «Θεάτρου Τέχνης» και στην ίδια σκηνή έκανε την πρώτη του εμφάνιση το 1953 με το έργο του Ουάλιντερ «Η μικρή μας πόλη».  Παρέμεινε εκεί για τα τρία επόμενα χρόνια, και στη συνέχεια έπαιξε στο ελεύθερο θέατρο. Το  χρονικό διάστημα 1961 -1965 συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, όπου καθιερώθηκε και ως πρωταγωνιστής και την επόμενη δεκαετία με το δικό του πλέον θίασο, ανέβασε σημαντικές παραστάσεις σε Αθηναϊκά θέατρα ενώ περιόδευσε και στην  επαρχία σημειώνοντας μεγάλες επιτυχίες.
Ο Πέτρος Φυσσούν μαζί με τους Λαυρέντη Διανέλλο, Τζένη Καρέζη και Νίτσα Τσαγανέα στην ταινία "Μια Λατέρνα, Μια Ζωή" (1958).
Ο Ελληνικός κινηματογράφος μπαίνει στη ζωή του το 1958 με την ταινία «Μία λατέρνα, μία ζωή» του Σωκράτη Καψάσκη. Την ίδια χρονιά θα γυρίσει την πρώτη και μοναδική του ταινία στη Φίνος Φιλμ. Είναι το δραματικό αριστούργημα του Νίκου Κούνδουρου «Οι Παράνομοι». Η συγκεκριμένη ταινία γυρίζεται στο μαγευτικό τοπίο των Μετεώρων. Στο φιλμ υπάρχει μία σκηνή όπου ένας από τους παράνομους σκοτώνεται από τους χωροφύλακες καθώς τρέχει προς το μέρος τους με σκοπό να παραδοθεί. Η λογοκρισία της εποχής έκρινε πως η σκηνή αυτή έθιγε την εικόνα της χωροφυλακής και τη συνέπειά της. Ζητήθηκε από τον Κούνδουρο να την αφαιρέσει,εκείνος όμως αρνήθηκε και τελικά η ταινία μία εβδομάδα μετά την προβολή της απαγορεύθηκε. Από πολλούς «Οι Παράνομοι» θεωρούνται η καλύτερη ταινία του Πέτρου Φυσσούν.
Με το Τίτο Βανδή στους "Παράνομους".
Το 1963 είναι η χρονιά που με την ταινία «Ο Αδελφός Άννα», ο Φυσσούν κέρδισε το βραβείο α' ανδρικού ρόλου, στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μια από τις πλέον αξιόλογες ταινίες του κορυφαίου ηθοποιού, βασισμένη σε μια ιδέα του Τζόαν Νόρμαν, που έζησε αρκετό διάστημα στο Άγιο Όρος. Την ίδια χρονιά μία ακόμη ταινία με πρωταγωνιστή τον Φυσσούν προβάλλεται στο ίδιο Φεστιβάλ, είναι το «Όσα κρύβει η νύχτα», που πραγματεύεται την ιστορία ενός νέου που παρασύρεται από  τον εύκολο πλουτισμό.
Το 1964 ο Πέτρος Φυσσούν πρωταγωνιστεί στο πολεμικό φιλμ του Κλέαρχου Κονιτσιώτη «Προδοσία». Η ταινία σπάει τα ταμεία κόβοντας 439.753 εισιτήρια στις αίθουσες πρώτης προβολής και αποσπά τρία βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1964, φωτογραφίας, α’ ανδρικού ρόλου (στο Φυσσούν) και κριτικών καλύτερης ταινίας μεγάλου μήκους. Οι κριτικοί, εκθείασαν την αντιπολεμική της πρόθεση. «Η Προδοσία» έκανε καριέρα και στο εξωτερικό με τους τίτλους «Treachery» και «Treason», ενώ στις Κάννες οι Γάλλοι κριτικοί, την κατέκριναν χαρακτηρίζοντάς την,  «ύμνο στο Ναζισμό» καθότι το 20% της διάρκειας της ταινίας καλύπτεται με ναζιστικούς πολεμικούς σχηματισμούς, κινηματογραφημένους από τεχνίτες του είδους. Αυτές οι σκηνές προέρχονταν από ντοκιμαντέρ του Γ’ Ράιχ.
Πέτρος Φυσσούν και Έλλη Φωτίου στην "Προδοσία".
Θα ακολουθήσουν πολλές κινηματογραφικές ταινίες στη φιλμογραφία του Πέτρου Φυσσούν με πιο αξιόλογες τις: «Διωγμός»(1964), «Η μοίρα του αθώου»(1965), «Ο ζεστός μήνας Αύγουστος»(1966), «Η οργή του αδικημένου»(1968), «Οι Γενναίοι του Βορρά»(1970), «Μαντώ Μαυρογένους» (1971), «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) και πολλές άλλες. Ανάμεσα στις τιμητικές διακρίσεις που έχει πάρει είναι και το βραβείο ερμηνείας της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για την ταινία «Οι Ένοχοι».
Το 1990 ο Πέτρος Φυσσούν θα εμφανιστεί στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, στην «Αντιγόνη». Ο Πέτρος Φυσσούν, ο οποίος πρωταγωνιστούσε στην παράσταση, με τον ρόλο του Κρέωντα, είχε πει κάποτε πως βλέποντας την Αλίκη στις πρόβες του έργου, δεν είχε δει καλύτερη ερμηνεία και σπουδαιότερη ηθοποιό. Ο ίδιος, είχε ομολογήσει πως όταν άναψαν τα φώτα της Επιδαύρου, είδε μπροστά του έναν άλλο άνθρωπο. Μια Αλίκη, η οποία έπαιζε όπως πίστευε πως ο κόσμος ήθελε να την δει. Και αυτό ήταν το λάθος.
Με την Αλίκη Βουγιουκλάκη την εποχή της συνεργασίας τους στην "Αντιγόνη" (1990).
Τηλεοπτικά αξεπέραστες θα μείνουν οι ερμηνείες του στις σειρές: «Συνταγματάρχης Λιάπκιν»(1979 ΥΕΝΕΔ) και «Άγγιγμα ψυχής»(1998 ΑΝΤ1).
Η προσωπική ζωή του ηθοποιού ήταν πάντα μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Ήταν παντρεμένος με την κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου και της Μαίρης Νικολαϊδου, Τέτα. Η σχέση τους ήταν ιδιαίτερα γνωστή στον καλλιτεχνικό χώρο. Συνάντησαν πολλά εμπόδια στην αρχή, κυρίως από τον Χατζηχρήστο, ο οποίος δεν ήθελε η κόρη του να παντρευτεί με έναν πολύ μεγαλύτερο της (είχαν διαφορά περίπου είκοσι χρόνια). Τα προβλήματα όμως ξεπεράστηκαν και το 1982 στη σκηνή του θεάτρου «Δελφινάριο» ο Πέτρος Φυσσούν έπαιξε με τον πεθερό του σε επιθεώρηση. Καρπός του μεγάλου έρωτα τους ήταν η κόρη τους Άντα Φυσσούν, η οποία μεγαλώνοντας ακολούθησε αρχικά τα καλλιτεχνικά βήματα του παππού και του πατέρα της, στη συνέχεια όμως πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να προσχωρήσει στο μοναχικό βίο. Γεγονός που στοίχισε πολύ στον Πέτρο Φυσσούν.
Ο Πέτρος Φυσσούν "έφυγε" από τη ζωή, από λοίμωξη του αναπνευστικού στο νοσοκομείο "Σωτηρία" της Αθήνας, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου του 2016. Άφησε παρακαταθήκη τις κινηματογραφικές του εμφανίσεις, οι οποίες θα συνεχίζουν το μοναχικό τους ταξίδι μέσα στο χρόνο!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ